logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłogówki na STX'ach: optymalna objętość i strojenie obudowy BR?

WojtasOlsza 01 Jul 2007 16:54 2728 24
ADVERTISEMENT
  • #1 4038749
    WojtasOlsza
    Level 12  
    Help: 4
    Witam.
    Chcialbym zrobic kolumny z następujących głośników STX (1 kolumna):
    2 x GDN-22-120-4-SS (Qts=0,32 Fs=29,6 Vas=41l)
    1 x GDM-17-150-8-SS
    1 x GDWK-10-200-8-AJ.

Mam 3 pytania:

1. Dla jednego GDN objetosc obudowy z BR wyszla mi 23l (czest. strojenia 35Hz). (Rozumiem ze dla 2 glosnikow ta objetosc bedzie wynosic 46l) Czy ta objetosc nie jest zbyt mala? Na moj gust jest to za malo. Pozatym ciezko mi bedzie rozmiescic glosniki na froncie tak jak bym chcial.

2. Zależy mi na tym aby bas byl dynamiczny i miekki. Chcialbym sie dowiedziec czy ta konstrukcja spelni moje wymagania?

3. Tunele basowe nie zmiescily by mi sie. Czy mozna zmienic je odpowiednio. Np zastosowac 2 BR o tej samej srednicy ale 2x krotsze?

3. Prosilbym o ogolna ocene tej konstrukcji czy to wogle ma rece i nogi.

Dzieki. Nara

PS:
    Czy moze zrobic obudowe zamkieta. Wowczas objetosc zwiekszy mi sie do 82 litrow przy czestotliwosci ukladu 56Hz. Nie wiem jak to bedzie gralo

Tak by mniejwiecej wygladala kolumna zamknieta 82L.
  • ADVERTISEMENT
  • #2 4038873
    tabaluszek
    Level 23  
    Help: 29
    Rate: 22
    zacznijmy od poczatku to nie ten dzial
    nastepnie za duza obudowa jak dla kolumny zamknietej co mija sie z celem bo ten glosnik nie nadaje sie do zamknietej...
    gdm do wyzucenia totalne dno...
    gdwk podobno dorownuje sc10 ale nie wiem nie slyszalem tak mowia ale jak jest to musze sie przekonac

obudowa 50l dla 2 gdn strojona w granicach 35-40hz to czego przydalo by sie doliczyc osobna komore dla gdm jesli nie bedzie mial zamknietego koszo...

pytaj dalej??
  • #3 4040683
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Help: 321
    Rate: 144
    Nie wiem czemu chcesz rozsunąć dwa gdn? Z efektywnością średniaka jest nie najlepiej. Trzeba wydumać coś innego (tvm arp lub arx):
    http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=81&catit=152&catg=4
    http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=81&catit=223&catg=4
    Napisz co masz do "napędu" jak duży pokój i czy cenisz bardziej "jakość" czy "ilość".
    I jak tabaluszek napisał "nie ten dział". Zastanawia mnie, czemu ludzie nagminnie nie czytają zasad forum. :D
    Może warto było by zastosować okres "kwarantanny".
  • ADVERTISEMENT
  • #4 4041325
    WojtasOlsza
    Level 12  
    Witam.

Z góry dzieki za pomoc.
    Wprowadzilem drobne poprawki zgodni z waszymi wskazowkami. Doszlo do tego ze wszystkie glosniki wymienilem na nastepujące (zmienilem rowniez basy bo przeczytalem na forum ze te papierowe membrany sa sztywniejsze a pozatym tansze):
    2 x GDN-22-120-4-SC
    1 x ARP 150-00/8
    1 x GDWK 8-13/120 .

Obudowe zmienilem na BR. Poj mniewiecej 49L (wymiary na rys). Komora niskotonowa oddzielona od reszty.

Zastanawiam sie jeszcze nad zwrotnica, a wlasciwie nad podzialem niskie - sednie tony. Najprawdopodobniej bedzie to -6dB, ale to nie jest jeszcze ostateczne - glownie bedzie to zalezalo od finansow. Narazie odkladam to na potem. Jak bede mial juz pomysl wystawie caly schemat.

W tym momencie uzywam Pioneera VSX-915, i mam tylko 2 kolumny Tonsil SoundFinder 130, a że one maja kiepski bas wiec chce jakies kolumny z glebokim mieciutkim basem. Te tonsile pojda jako monitorki.
    PS.: W tych tonsilach siedza wlasnie takie soprany jak w moim zamierzonym projekcie i jak narazie nie narzekam na nie.

Obudowe zamierzam wyszpachlowac i okleic fornirem, takze nie bedzie to wygladalo jak na tym schemacie.

Pozdrawiam i z gory dziekuje.
    Attachments:
    • Podłogówki na STX'ach: optymalna objętość i strojenie obudowy BR? kolumny-Model3d.jpg (36.8 KB) You must be logged in to download this attachment.
    • Podłogówki na STX'ach: optymalna objętość i strojenie obudowy BR? kolumny-Model.jpg (39.69 KB) You must be logged in to download this attachment.
  • ADVERTISEMENT
  • #5 4041379
    WojtasOlsza
    Level 12  
    Moze taka zwrotnice zastosuje:

• #6 4041657
    LukaszTG
    Level 17  
    Help: 10
    Rate: 15
    Witam

Nie wiem jak gra GDN-22-120-8 SC ale mam jednego GDN-22-120-8 SS i jest niezly do konstrukcji 3 way sie nadaje. Co do ARP to odradzam strasznie głośny i lubi charczeć ARX 150/25/8 o niebo lepszy, ale ja bym tam wstawił tonsila np GDM12/60/2. Co do GDWK mam 2 w tej chwili powiem, ze jak na głośnik za 20zł to rewelacja, ale niestety nie ma tych 94db jak podaje STX. Co do zwrotnicy to tym programem nic nie zaprojektujesz co do podzialu to ja bym dał 800/4500 12/12/12 db
  • #7 4041674
    przemo-lukas
    Zwrota z kalkulatora? Jeśli już taką robisz to daj 6db/okt. Nie ma co kombinować :D . Dla ARP za wysoki podział. Góra 4.5 kHz.
    Przetworniki powinny cfiebie zadowolić. Możesz dać PJ stxa "co by" kupić w jednym miejscu. Nie jest zła.
  • #8 4041691
    LukaszTG
    Level 17  
    Help: 10
    Rate: 15
    Chodzilo mi wlasnie o wysokotonowke STX-a jak za te pieniadze to rzeczywiscie swietny glosnik, zamiast ARP ja bym dał tonsila a pozatym ARP w zestawieniu z STX-em bedzie idiotycznie wygladał
  • ADVERTISEMENT
  • #9 4041856
    DEMON-FX
    Level 22  
    Help: 21
    Rate: 10
    Głośnik tonsila sredni?? Chodzi ci o 18/80?? Jezeli tak to jest on bardzo dobry ale tez głośny, ma 94dB wiec musiałbys stłumic o około 5 dB. Wogóle napisz ile masz kasy, na to wszystko.

Pozdrawiam
  • #10 4042058
    WojtasOlsza
    Level 12  
    Witam

Jeśli chodzi o te średnie to raczej nie kupie GDM18/80, bo nie mieszcza mi sie w budzecie. Na średnie moge max wydac 2 x 60 PLN. Ani zlotowki wiecej. Zastanawialem sie nad tonsilem GDM 12/60, ale nie podoba mi sie on wizualnie (widoczna gola blacha). Pewnie bede sie skalnial do ARX'a.

Pozdrawiam
  • #11 4042105
    przemo-lukas
    WojtasOlsza wrote:
    Pewnie bede sie skalnial do ARX'a.

:spoko:
    Do tego:
    2x http://empire.com.pl/TVM-ACOUSTICS/niskotonowy/arn-226-03-4.htm
    1x http://www.visaton.de/en/1/8/380.html
    Zwroty możesz nabyć u --KILLER-- na allegro.
    Robiłem coś takiego dla kolegi, w paczce zamkniętej. Bardzo przyjemnie gra. Koszt z transportem wyszedł ok. 700zł.
    I jeszcze jedno, wzmacniaczyk raczej spory. 40-60 wacikami nie napędzisz tych arnów.

Dodano po 2 [minuty]:

Jeśli zdecydujesz się na stx (gdn) to przypadkiem b-r nie dawaj 60mm :D
    100mm jest o.k.
  • #12 4043607
    WojtasOlsza
    Level 12  
    Co o tym sadzicie? Jak to bedzie sie spisywalo? Nie znam sie na tym zbyt dobrze i nawet nie wyobrazam sobie jak by to brzmialo. Jak zmieniam parametry to albo BR rosnie mi do nieowybrazalnych rozmiarow albo obudowa zmniejsza sie do smiesznych 25L. HILFE
    Attachments:
    • Podłogówki na STX'ach: optymalna objętość i strojenie obudowy BR? ISD.JPG (143.19 KB) You must be logged in to download this attachment.
  • #13 4043622
    WojtasOlsza
    Level 12  
    Mozecie mi poradzic na co zwrocic uwage, co zmieniac aby osiagnac miekki bas? I jak to odczytywac na tym wykresie?

PS. Pozatym to chyba jest dla tunelu umieszczonego w tylnej sciance, tak?

Moze zmienic tunel na fi60 tak jak wczesniej mialem. wtedy czestotliwosc rezonansu jest mniejsza i gabaryty BR mniejsze
  • #14 4043784
    wiezlak
    Level 35  
    Help: 278
    Rate: 37
    50Hz to trochę za wysokie strojenie dla tego STXa. Celuj raczej w okolice 40-45Hz. Objętość ok. 50l. wydaje się być niezła. Umiejscowienie tunelu nie ma znaczenia w symulacji a praktyce tylko takie, że mając tunel z tyłu nie powinieneś stawiać kolumn blisko ściany (nastąpi podbicie i jednocześnie pogorszenie jakości niskich tonów). Tunel o zbyt małej średnicy będzie powodował kompresję i świsty przy większych mocach - minimum dla tych 2 GDNów to rurka o średnicy ok. 80mm. (możesz oczywiście zastosować dwa tunele o mniejszej średnicy - liczy się łączna powierzchnia przekroju). Wraz z powiększeniem łącznej średnicy tuneli będzie rosła ich długość (dla tego samego strojenia) - tunel o 2x większej powierzchni przekroju będzie również i 2x dłuższy. Profilowane zakończenia też są mile widziane - zmniejszą się turbulencje. Na kłopoty z długością tuneli polecam kolanka hydrauliczne z PCV.
  • #15 4044512
    przemo-lukas
    WojtasOlsza wrote:
    Mozecie mi poradzic na co zwrocic uwage, co zmieniac aby osiagnac miekki bas?

Proponował bym Tobie, strojenie 45Hz. Br o srednicy rurek hydraulicznych/wentylacyjnych (nie mniej jednak, niż 8cm). Wtedy wydłużając bądź skracając br wybierzesz strojenie, które będzie Tobie najlepiej odpowiadało.
    Tu przykład wykorzystania rur wentylacyjnych :D
    Attachments:
    • Podłogówki na STX'ach: optymalna objętość i strojenie obudowy BR? Obraz 005.JPG (17.93 KB) You must be logged in to download this attachment.
  • #16 4046019
    WojtasOlsza
    Level 12  
    A co o tym sadzicie? Minimalnie mniejszy BR od tego co radzicie, ale... chyba moze byc.

Pozatym mam jeszcze jedne pytanko jak wg was bedzie sie wizualnie komponowaly glosniki niskotonowe zolte z reszta czarnych? Czy to nie bedzie wygladalo smiesznie?

I jeszcze jedno jak by sie sprawdzil glosnik niskotonowy jako sredni, w oddzielnej wygłuszonej komorze?
  • #17 4046189
    wiezlak
    Level 35  
    Help: 278
    Rate: 37
    Ehh... raz kombinujesz z SC raz z SS :D. Teraz z kolei dałeś za niskie strojenie - wykres w WinISD jest co prawda płaski ale ten GDN ma dość opadającą charakterystykę na basie (popatrz na wykres ze strony STX) - warto mu zrobić lekką górkę.

Czemu się tak boisz większej średnicy tunelu? Że się nie zmieści na głębokość? Przecież dla objętości 50l. i strojenia 40Hz tunel o średnicy np. 10cm będzie miał długość raptem ze 22cm. Nie podoba się wizualnie? To daj dwa o mniejszej średnicy.

Wg mnie czarny z żółtym będzie dobrze wyglądał. Jeszcze zostaje kwestia koloru forniru/okleiny/malowania kolumny - coby to nie wyglądało razem, jak sałatka jarzynowa ;). Z tymi żółtymi nisktonowcami wygląda ciekawie czarna kolumna. Zresztą proponuję przejrzeć dział DIY Akustyka (dla ułatwienia użyj wyszukiwarki), znajdziesz tam sporo konstrukcji na tych STXach, zarówno w wersji SS jak i SC. Na dobrą sprawę od tego właśnie powinieneś zacząć - zanim jeszcze założyłeś temat...

Samo wsadzenie niskotonowca do małej komory nie zrobi z niego średniotonowca. To czy będzie dobrze odtwarzał średnicę zależy od jego charakterystyki przenoszenia. Akurat te przetworniki nie poradzą sobie w konstrukcji 2-drożnej. Z 20-cm niskotonowców dałby radę Tonsil GDN 20/40 - lecz on z kolei nie zejdzie za nisko.
  • #18 4048974
    WojtasOlsza
    Level 12  
    Te opoznienie miesci sie w normie??????
    Attachments:
    • Podłogówki na STX'ach: optymalna objętość i strojenie obudowy BR? group delay.JPG (79.24 KB) You must be logged in to download this attachment.
  • #19 4050818
    tabaluszek
    Level 23  
    a jakie strojenie dales???
  • #20 4050909
    przemo-lukas
    WojtasOlsza wrote:
    Te opoznienie miesci sie w normie??????

Mieści się :D
    Przyczym nie zapominaj, że jest to symulacja. Ja polecam strojenie "na ucho". Jak zestrisz tak Tobie zagra :D
  • #21 4051121
    WojtasOlsza
    Level 12  
    tabaluszek wrote:
    a jakie strojenie dales???

~38Hz
  • #22 4054449
    Arkadyo
    Level 31  
    Help: 163
    Rate: 139
    Żeby to jakoś zagrało to te 20 stxa trzeba przyciąć najwyżej 250-300hz 12 db/okt i do tego średniaka też 12 db/okt. Wklep sobie chociażby do kalkulatora taki niski podział i zobacz wartości cewek jakie będziesz musiał zastosować. Później do sklepu zerknij na ceny cewek powietrznych i wierz mi że te stxy nie są tego warte. A zresztą zwrotki droższe od przetworników to lekka przesada :D
  • #23 4055323
    tabaluszek
    Level 23  
    jedyna rada to idz w 4Ohm wartosci beda o polowe mniejsze
  • #24 4061745
    WojtasOlsza
    Level 12  
    Kurcze. Im wiecej chodze po forum to zaczynam sie gleboko zastanawiac nad tymi stx'ami. Wiele ludzi ma do tej firmy duzo do zarzucenia.
  • #25 4064376
    tabaluszek
    Level 23  
    no bo taka jest prawda o stx ale moge ci powiedziec jezeli chodzi o stx22-120 to glosnik jest warty tych pieniedzy co za niego chca zeby nie bylo ze powtarzam po kims to mam jednego w domu jako suba i sprawuje sie przyzwoicie tylko trzeba go niska ciac bo inaczej po chwili glowa boli (odcinam ok 65Hz)...

Topic summary

✨ Dyskusja dotyczy konstrukcji kolumn podłogowych z głośników STX, ze szczególnym uwzględnieniem optymalnej objętości obudowy bas-refleks (BR) oraz strojenia tunelu basowego. Wstępne obliczenia objętości dla pojedynczego głośnika GDN-22-120-4-SS wskazywały na 23 l przy strojenia 35 Hz, co dla dwóch głośników dawało 46 l, jednak pojawiły się wątpliwości co do zbyt małej objętości i trudności w rozmieszczeniu głośników na froncie. Zasugerowano objętość około 50 l i strojenie tunelu w zakresie 40-45 Hz, z rurkami o średnicy minimum 80 mm, ewentualnie dwoma tunelami o łącznej powierzchni przekroju odpowiadającej tej średnicy. Zwrócono uwagę na konieczność profilowania zakończeń tuneli i możliwość zastosowania kolanek PCV dla zmniejszenia długości tuneli.

W kwestii doboru przetworników, autor zmienił głośniki na 2x GDN-22-120-4-SC, 1x ARP 150-00/8 oraz 1x GDWK 8-13/120, z oddzieloną komorą niskotonową. Dyskutowano o jakości i kompatybilności głośników średniotonowych, gdzie ARP był krytykowany za głośność i charczenie, a jako alternatywę proponowano Tonsil GDM 12/60 lub ARX 150/25/8. Poruszono temat zwrotnic, sugerując podział częstotliwości około 800 Hz i 4,5 kHz z filtrami 12 dB/oktawę, a także zwrócono uwagę na koszty cewek powietrznych i zalecenie pracy w 4 Ohm dla mniejszych wartości elementów.

Poruszono również kwestie estetyczne dotyczące koloru membran niskotonowych (żółte) w czarnej obudowie oraz możliwość wykorzystania głośnika niskotonowego jako średniotonowego w osobnej, wygłuszonej komorze. Wskazano, że symulacje strojenia należy traktować orientacyjnie, a ostateczne strojenie najlepiej ustawić "na ucho". Podkreślono, że głośniki STX, mimo krytyki, są warte swojej ceny, ale wymagają odpowiedniego cięcia pasma i właściwego strojenia, aby uniknąć nieprzyjemnych efektów dźwiękowych.

Podsumowując, rekomendowane jest stosowanie obudowy BR o objętości około 50 l dla dwóch głośników GDN-22-120, strojenie tunelu w okolicach 40-45 Hz, użycie rur o średnicy co najmniej 80 mm, a także rozważenie wymiany średniotonowego ARP na bardziej kompatybilne modele Tonsil lub ARX. Zwrotnice powinny mieć łagodne nachylenia (6-12 dB/okt), a finalne strojenie i korekty należy przeprowadzać odsłuchowo.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT