logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd Device missing przy programowaniu ATmega8 STK200/300 w PonyProg

michplu 01 Lip 2007 21:45 1404 6
REKLAMA
  • #1 4039653
    michplu
    Poziom 10  
    Witam, posiadam programator STK200/300 kupiony na allegro i ATmege8. Mam program i chcę go wrzucić na proca ale nie moge;/ PonyProg przy próbie zapisu wywala mi taki błąd:
    Device missing or unikown device (-24). jak daję IGNORE to coś się ładuje ale po weryfikacji wywala "Write failed!". Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4039684
    snow
    Poziom 31  
    Ocena: 201
    Zasiloną masz atmege i programator? Programator bierze zasilanie z układu. Masy też muszą być połączone razem. Sprawdź też podłączenie lini MISO, MOSI, SCK oraz RESET'u.
  • REKLAMA
  • #3 4039706
    michplu
    Poziom 10  
    Cytat:
    Zasiloną masz atmege i programator? Programator bierze zasilanie z układu. Masy też muszą być połączone razem.

Eee? O co chodzi? Programator nie jest czasem zasilany z portu LPT? Podczas "wgrywania" programu diody się świecą - zielona bardzo, czerwona ledwo
  • Pomocny post
    #4 4039739
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    michplu - nie jest czasem. Zasilany jest z układu docelowego.
  • REKLAMA
  • #5 4039890
    michplu
    Poziom 10  
    To już nic nie wiem ;/ od programatora mam takie wtyczki: Vcc, GND, MISO, MOSI, RES, CLK. Może mi ktoś powiedzieć jak to mam podłączyć wszystko aby był zasilany z układu docelowego? jakiś schemacik? z góry dzięki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4039964
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Vcc (+5V) kabelek czerwony podłączasz do +5V
    GND (masa) kabelek niebieski - masa układu

MOSI (zielony) >> Pin 17 Atmegi8 PDIP28
    MISO (czarny) >> Pin 18 Atmegi8 PDIP28
    CLK (biały) >> Pin 19 Atmegi8 PDIP28
    RES (brązowy) >> Pin 1 Atmegi8 PDIP28

Oczywiście trzeba zasilić tez Atmege z +5V

Podany opis kolorów w/g znalezionego na allegro programatora, chyba ten sam co kupiony

Poczytaj o ustawieniu fuse bitów, przed ich przestawianiem w programie programatora
  • #7 4040048
    michplu
    Poziom 10  
    Ok, wielkie dzięki już działa

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył błędu "Device missing or unknown device (-24)" podczas programowania mikrokontrolera ATmega8 za pomocą programatora STK200/300 w programie PonyProg. Przyczyną błędu było nieprawidłowe zasilanie i podłączenie programatora do układu docelowego. Programator STK200/300 nie jest zasilany z portu LPT, lecz z układu docelowego, dlatego konieczne jest poprawne podłączenie linii zasilania i masy oraz sygnałów MISO, MOSI, SCK (CLK) i RESET. Podano szczegółowe przyporządkowanie kolorów przewodów do pinów ATmega8 w obudowie PDIP28: Vcc (czerwony) do +5V, GND (niebieski) do masy, MOSI (zielony) do pinu 17, MISO (czarny) do pinu 18, CLK (biały) do pinu 19, RESET (brązowy) do pinu 1. Po poprawnym podłączeniu i zasileniu mikrokontrolera problem z zapisem programu został rozwiązany. Zwrócono także uwagę na konieczność prawidłowego ustawienia fuse bitów przed programowaniem.
REKLAMA