logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wykrywacz metali z Młodego Technika 1978 – opinie, schemat płytki, podłączenie audio

norton9 02 Lip 2007 16:11 3835 2
REKLAMA
  • #1 4041785
    norton9
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    W starym Młodym Techniku (1978r) znalazłem opis prostego wykrywacza metali. Nie wiem czy układ będzie działał więc wole zaczerpnąć opinii użytkowników forum.
    Jeśli ktoś może to proszę o zamieszczenie schematu płytki tego wykrywacza (w artykule o tym zapomnieli).
    Nie wiem także gdzie podłączyć słuchawki lub miernik napięcia do układu.
    Za pomoc dziękuje

pozdro norton9
    Załączniki:
    • Wykrywacz metali z Młodego Technika 1978 – opinie, schemat płytki, podłączenie audio 000_0063.jpg (106.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4041940
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 690
    Te tranzystory tam wymienione, były robione na bazie germanu, obecnie praktycznie są nie do zdobycia (może z tylko rozbiórki bardzo starych urządzeń). Przy zamiane na krzemowe trzeba by sprawdzić czy przy podanych elementach da się odpowiednio ustawić punkty pracy, by się te generatory wzbudziły.

Spróbuj BC557 zamiast tych staruszków z serii TG (polskie) czy OC (niemieckie) lub MP (rosyjskie)

Diody też trzeba by czymś zamienić, bo DOG-i też już nie egzystują
    może spróbować diody Schottky'ego np. BAT81 albo walczyć ze zwykłymi 1N4148

Jeżeli stosujesz słuchawki to muszą być wysokooporowe 2 kΩ, bo ten generator RC na T3 raczej się nie wzbudzi przy małych rezystancjach.
    można też dodać wzmacniacz za C15 zamiast słuchawek.
  • #3 16457621
    Olgierd_73
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Wykonałem ten wykrywacz. Artykuł można pobrać tu http://mlodytechnik.pl/files/fkz/78-nw-08-wykrywacz_metali.pdf .Ja skorzystałem z szafy mojego taty (TG50 i DOG56). Diody i tranzystory germanowe widziałem też na OLX'ie.
    Problemem jest generator tonu 1kHz na tranzystoże T3, który nie chce "wpaść w oscyacje"; nie wzbudza się nic. Słuchawek krystalicznych 2kohm nie mam. Dlatego za powyższą podpowiedzią wykonałem wzmacniacz m.cz na LM386, którego wejście podłączyłem poprzez potencjometr (tu próbowałem 10k ohm oraz 100k ohm) do kondensatora c15(100nF). Wzmacniacz działa poprawnie i jest zasilany drugą baterią. Niestety w głośniku jest tylko delikatny szum.
    Wykrywacz metali z Młodego Technika 1978 – opinie, schemat płytki, podłączenie audio
    Zbudowałem też w pająku generator według rysunku nr5 na TG5.
    Tu też cisza po podłączeniu wzmacniacza za kondensatorem 100nF(potencjometr 47kohm i UL1482(TBA820))
    Dziś generator (ten z rys.5) na TG5 działa. Przyczyna: odwrotnie podłączony tranzystor - czerwona kropka to kolektor, a ja intuicyjnie stwierdziłem, że to emiter.
    A "płytkę w ołówku" wkrótce zamieszczę. Oczywiście idę dalej; idę wykonać dużą cewkę.
REKLAMA