logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmniejszyć płomień w piecyku Junkers Hydropower? Instrukcja regulacji

Levis82 03 Lip 2007 21:21 12856 10
REKLAMA
  • #1 4046142
    Levis82
    Poziom 13  
    Ocena: 42
    Witam.
    Szukałem ale niestety nic nie znalazłem więc piszę zapytanie do fachowców na forum.
    Piecyk junkers hydropower standardowy przepływowy podgrzewacz wody.
    Problem całkowicie odwrotny od większości użytkowników gdyż mam za duży płomień .
    Jest lato woda w dopływie dość ciepła przepływ gazu ustawiony na minimum i jak dlamnie woda w kranie zbyt ciepła.
    Jak zmniejszyć płomień palników?
    Podobno jest jakaś śrubka regulująca ale proszę o dokładną instrukcję gdzie jej szukać i w którą stronę kręcić. I czy można taką regulację przeprowadzić samodzielnie bez rozlegulowania całego piecyka.
  • REKLAMA
  • #2 4046313
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    Wielkośc ciśnienia gazu na palnikach można wyregulować. Może ona zależeć od cisnienia gazu w instalacji i najpierw należałoby sprawdzić czy ciśnienie gazu jest odpowiednie. Dla gazu ziemnego powinno wynosić od 1,6 do 2,5 kPa. Standartowo powinno być 2kPa. Sprawdzenie powinno sie zacząc właśnie od sprawdzenia tego ciśnienia, a nastepnie po analizie wyregulować cisnienie na palnikaćh. Miałem już taki przypadek gdzie w instalacji wystepowało ciśnienie 3kPa i po interwencji w gazowni nic nie trzeba było regulowac w urzadzeniu.
  • REKLAMA
  • #3 4046557
    Levis82
    Poziom 13  
    Ocena: 42
    Powiedzmy że ciśnienie w instalacji jest OK.
    Czym więc mogę wyregulować czyli zmniejszyć płomień z palnika.
    Dodam iż chodzi mi o uzyskanie temperatury ok. 36stopni przy minimalnym przepływie wody ( gdy zwiększę przepływ temperatura spada to tego poziomu) a przy minimalnym jest ok 43stopnie więc nie sądzę żeby był to problem cisnienia w instalacji (ponadto płomień jest niezależny od dnia ani godziny a wiadomo że wieczorami ciśnienie jest zazwyczaj mniejsze)
  • REKLAMA
  • #4 4047597
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    Pod zespołem palników jest kruciec do pomiaru ciśnienia. W dolnej części zespołu gazowego znajduje się śruba regulacyjna wydatku gazu.
    Cisnienie powinno być ustawione na 1,27kPa.
  • REKLAMA
  • #5 20093705
    Maniutek07
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Mam podobny problem, temperatura junkersa hydro 4300 sięga 64 stopni przy minimalnym przepływie gazu i wody
    Gdzie dokładnie znajduje się ta śruba regulacyjna?
    Można prosić o zdjęcie?
  • #6 20093832
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1542
    Maniutek07 napisał:
    Mam podobny problem, temperatura junkersa hydro 4300 sięga 64 stopni przy minimalnym przepływie gazu i wody
    Można prosić o zdjęcie?
    Jak się pokrętło wody na piecyku ustawia w położenie minimalnego przepływu, to wtedy woda jest najgorętsza (mały przepływ, więc woda bardziej się nagrzewa) - wtedy może osiagać (gdy pokrętło gazu ustawi się na maksimum) nawet powyżej 70 stopni (i to nie tylko w lecie). Na lato powinno się pokrętło gazu dawać na minimum, natomiast wody - raczej w kierunku dużego strumienia. Co do śrubki regulacyjnej, to w zasadzie powinien to robić autoryzowany serwis, gdyż wymaga dokonania pomiarów ciśnienia gazu (lepiej przy tych króćcach pomiarowych nie manipulowac, by nie rozszczelnić). W ogóle to powinno się sprawdzić, czy zużycie gazu jest takie samo, jak podano w tabeli w instrukcji piecyka dla danego modelu. By sprawdzić, należy ustawić pokrętło gazu na MAXIMUM, otworzyć kurek z ciepła wodą i przez 1 minutę obserwować gazomierz pod kątem zużycia wody. Jeśli nie ma znaczącego odchylenia od danych w tabeli, wydatek gazu nie wymaga regulacji. Normalnie piecyki są wyregulowane u producenta na dany rodzaj gazu.
  • #7 20093881
    Maniutek07
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Dziękuję za informację
    Rozumiem w takim razie że oszczędności wody w tego typu piecykach nie istnieją
    Ustawiajac pokretlo wody w kierunku zwiekszenia przeplywu wody oczywiscie obnizy temperature wody i powiedzmy pod prysznicem może zdać to egzamin ale przy umuwalce taka ilość wody to calkowity brak oszczędności
    Dodam tylko tyle że mój stary poprzedni model Junkersa na baterie nie miał tego typu problemu służył 22 lata i jeszcze jest sprawny.
    W takim razie muszę pozostawić temat serwisantowi który życzy sobie za taka usługę obniżenia cisnienia gazu 200zl
  • #8 20350759
    ozeki1
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    W Junkersie gazowym model 4200 znajduje się śruba do regulacji przepływu gazu.
    Jak zmniejszyć płomień w piecyku Junkers Hydropower? Instrukcja regulacji
  • #9 20350953
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Wiem o tej śrubie. Jest ona zaplombowana, by regulacji dokonywał tylko autoryzowany serwis (musi być dokonany pomkar ciśnienia gazu odpowiednim przyrządem i po regulacji sprawdzona szczelność na tych króćcach pomiarowych) i to wyłącznie po przezbrojeniu piecyka na inny rodzaj gazu. Piecyki Junkers są wyregulowane przez producenta. Takiej regulacji dokonuje się tylko wtedy, gdy rzeczywista wydajność cieplna różni się o co najmniej 10% od nominalnej (podanej przez producenta).
  • #10 20354850
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Maniutek07 napisał:
    Można prosić o zdjęcie?

Jak się ustawi pokrętło wody na piecyku na minimalny przepływ wody, to wtedy woda jest najmocniej podgrzana (gorąca), choćby ustawiło się niewielki gaz.
  • #11 21148129
    szymondrzewo2000
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Albo masz jeszcze po prostu zbyt silną wersję piecyka hydro 4300

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem zbyt dużego płomienia w przepływowym podgrzewaczu wody Junkers Hydropower, szczególnie przy minimalnym przepływie wody, co skutkuje zbyt wysoką temperaturą wody (około 43°C zamiast oczekiwanych 36°C). Podkreślono, że ciśnienie gazu w instalacji powinno być najpierw sprawdzone i wynosić standardowo około 1,6–2,5 kPa (optymalnie 2 kPa dla gazu ziemnego). Regulacja płomienia odbywa się za pomocą śruby regulacyjnej umieszczonej w dolnej części zespołu gazowego, jednak jest ona zazwyczaj zaplombowana i przeznaczona do regulacji wyłącznie przez autoryzowany serwis po dokonaniu pomiarów ciśnienia i szczelności. Samodzielna regulacja może prowadzić do rozregulowania urządzenia. Wskazano, że zmniejszenie temperatury wody latem można osiągnąć poprzez zwiększenie przepływu wody, co obniża jej temperaturę, natomiast zmiana ustawień gazu na minimum jest zalecana. W przypadku modeli takich jak Junkers Hydro 4300 i 4200, regulacja jest możliwa, ale wymaga specjalistycznego sprzętu i wiedzy serwisowej. Wskazano również, że piecyki są fabrycznie wyregulowane i regulację wykonuje się tylko przy różnicy wydajności cieplnej powyżej 10% nominalnej wartości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA