logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Urządzenie do łączenia kilku końcówek mocy z mikserem - jak to zrobić?

MisterKris 08 Lis 2009 15:52 1839 12
REKLAMA
  • #1 7232228
    MisterKris
    Poziom 10  
    Witam! Generalnie pytanie zostało już zawarte w temacie postu. Chodzi mi o to czy istnieje jakieś urządzenie które łączy kilka końcówek mocy i wysyła to do jednego miksrea? Jeśli istnieje, czy też można za takim urządzeniem użyć jeszcze crossa?
  • REKLAMA
  • #2 7232483
    piotrdx626
    Poziom 28  
    Ocena: 39
    Przecież mikser wysyła sygnał do końcówek, a nie na odwrót. Ile masz tych końcówek? Jakie to końcówki? Co dokładnie nimi napędzasz? Jaki mikser?
  • REKLAMA
  • #3 7232568
    MisterKris
    Poziom 10  
    Mikser Soundcraft EFX8, 2 końce the t.amp jeden TA1400, drugi TA2400. Mocniejsza napędza doły, a ta TA1400 górki. Nadstawki mają wbudowaną zwrotnicę i grają jak dla mnie idealnie, dlatego nie chce juz ich puszczać przez crossa, zaś na doły konieczny jest crossover. Właśnie z tego powodu pytam się czy istnieje takie urządzenie co by mi rozdzieliło sygnał z miksera main out lewy i prawy na 4. Wtedy dwa bym wpiął w koniec do nadstawek, zaś nastepne dwa w crossa potem do końca na doły. Czy może macie jeszcze jakieś inne sensowne rozwiązanie??
  • #4 7232626
    marian133
    Poziom 38  
    Ocena: 571
    To że nadstawki mają zwrotnice wcale nie świadczy że nie trzeba ich podpinać do crosa,nawet warto to zrobić żeby je odciążyć skoro masz suby.
  • #5 7232728
    MisterKris
    Poziom 10  
    marian133, zgodzę się z Toba, że warto by było ale w przypadku moich nadstawek jest nieco inaczej. Mianowicie LDM PDP 612 w dplnym pasmie są słabiutkie, także crossover w tym wypadku nic by nie zmienił, zaś doły mam na głośniku 15 calowym B&C 700W/RMS i do nich cross jak najbardziej. Dlatego wolałbym zostawić nadstawki bez wpinania w cross. Rozwiązaniem w moim przypadku byłby jakiś rozdzielacz. Znalazłem coś takiego http://www.thomann.de/gb/millenium_sp8_splitter.htm Nada się to?? bede mógł po tym puścić jeszcze crossa na doły??
  • REKLAMA
  • #6 7232831
    marian133
    Poziom 38  
    Ocena: 571
    MisterKris napisał:
    ...ale w przypadku moich nadstawek jest nieco inaczej. Mianowicie LDM PDP 612 w dplnym pasmie są słabiutkie, także crossover w tym wypadku nic by nie zmienił...

Teraz wytłumacz to co napisałeś bo ja nie rozumiem,przecież właśnie dlatego daje się crossover na nadstawki,sam sobie zaprzeczasz.

ps. nie potrzebny tobie żaden rozdzielacz,każda końcówka ma swoje wyjście liniowe po to żeby łączyć je ze sobą.
  • #7 7232874
    MisterKris
    Poziom 10  
    marian133, czyli proponujesz po prostu wpiąć koniec od basów w crossa w low, oraz nadstawki w high? od jakiej wartości ciąć nadstawki?
  • #9 7232903
    KrzysztofK
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Tak jak mówi przedmówca. Końcówki można łączyć równolegle bez żadnych obaw. Sygnał jest sterowany napięciowo.
  • #10 7243525
    mmaciejo
    Poziom 2  
    Jak się nie mylę to wzmacniacz ma także wyjście sygnału.
    Czyli mikser podłączasz do wejścia TA1400, a z wyjście tego wzmacniacza podłączasz do drugiego i tak można połączyć np. 10 końcówek. To się chyba nazywa linkowanie ale nie jestem pewien. Jeżeli coś źle napisałem to proszę mnie poprawić.
  • #11 7244951
    klejtacz
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    Chyba jednak lepiej użyć splitera...
  • REKLAMA
  • #12 7245265
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 7247078
    KrzysztofK
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Tak jak pisałem wcześniej: końcówki można podłączać bez obawy. Wejscia i wyjścia w nich są mostkowane ponieważ są sterowane napięciowo. Nigdzie nie znalazłem limitu podłaczonych końców więc uważa, że w granicach rozsądku nie będzie problemów.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości łączenia kilku końcówek mocy z jednym mikserem oraz stosowania crossovera w takim układzie. Mikser Soundcraft EFX8 wysyła sygnał do dwóch końcówek t.amp (TA1400 i TA2400), gdzie mocniejsza końcówka zasila niskie tony, a słabsza wysokie. Nadstawki LDM PDP 612 mają wbudowaną zwrotnicę, więc autor woli ich nie podłączać przez crossover, natomiast do niskotonowych głośników B&C 15" 700W/RMS crossover jest konieczny. Pojawiła się propozycja użycia rozdzielacza sygnału (splittera) Millenium SP8, jednak odpowiedzi wskazują, że nie jest on konieczny, ponieważ wyjścia liniowe miksera są niskoomowe i można podłączyć kilka końcówek równolegle bez zniekształceń. Końcówki mocy można łączyć bez obaw, a sygnał jest sterowany napięciowo. Zalecane jest stosowanie crossovera do podziału pasma na około 80-120 Hz dla nadstawek i subwooferów. Linkowanie końcówek poprzez wyjścia sygnałowe wzmacniaczy jest możliwe, ale niekonieczne. W praktyce do łączenia kilku końcówek z mikserem wystarczy równoległe podłączenie wyjść liniowych miksera, a crossover stosować tam, gdzie jest to potrzebne do podziału pasma.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA