logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć kartę SB Audigy/Live! do amplitunera Sony 5.1 przez SPDiF?

fryc88 05 Lip 2007 19:18 3333 14
REKLAMA
  • #1 4052759
    fryc88
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam!
    Posiadam amplitunerek Sony, z wejsciem coaxial, optical oraz multi ch. in (kazdy kanal podlaczany oddzielnym kablem); chcialem sobie dokupic jakas 'lepsza' karte z serii SB Audigy lub Live! (ktory wprawdzie dosyc wiekowy juz jest), no ale tu sie zaczynaja schody: chcialbym wykozystac w amplitunerze wejscie cyfrowe/optyczne, ale karty dostepne na allegro, te do 100 zl, to wersje SE, prawdopodobnie okrojone z tegoz zlacza, niektore z nich maja jedynie SPDiF, no i nie moge znalezc karty, ktora po prostu mialaby wbudowane wyjscie coaxial w postaci mini jacka lub gniazda 'chinch'...
    Moglby mi ktos wytlumaczyc, na jakiej zasadzie podlacza SPDiF, i czy to wlasnie sie podlacza do wejscia coaxial we wzmacniaczu?
  • REKLAMA
  • #2 4052941
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Wyjscie cyfrowe nie musi byc oddzielnym gniazdem - moze byc razem w gniezdzie z ktoryms z wejsc/wyjsc minijack - sterownikami przelaczasz tą funcje.

Oczywiscie przy podlaczeniu kablem cyfrowym nie bedziesz mial dzwieku 5.1 w grach - jezeli takimi sie interesujesz.
  • REKLAMA
  • #3 4054600
    michalmic
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Moje SB live ma zintegrowane wyjscie cyfrowe z jednym jackiem.
  • #4 4056487
    fryc88
    Poziom 15  
    Glownie mi chodzi o dzwiek 5.1 w filmach i grach. Co w takim razie zrobic, aby uzyskac go? Podlaczyc kazdy kanal oddzielnie do Multi ch. in w amplitunerze? Szczerze mowiac dopiero zaczynam 'zabawe' z kinem domowym i nie za bardzo sie orientuje w takich rzeczach...
  • REKLAMA
  • #5 4056810
    toma5z
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Platon napisał:

Oczywiscie przy podlaczeniu kablem cyfrowym nie bedziesz mial dzwieku 5.1 w grach - jezeli takimi sie interesujesz.

Co ?

fryc88 napisał:
    glownie mi chodzi o dzwiek 5.1 w filmach i grach...co w takim razie zrobic, aby uzyskac go? podlaczyc kazdy kanal oddzielnie do Multi ch. in w amplitunerze? szczerze mowiac dopiero zaczynam 'zabawe' z kinem domowym i nie za bardzo sie orientuje w takich rzeczach...

jeśli interesuje Cie spdif to poczytaj podstawy:
    http://spdif.pl/
  • #6 4057326
    fryc88
    Poziom 15  
    Z tego co na tej stronce wyczytalem, to jesli chce kozystac z efektow EAX, powinienem podlaczyc glosniki analogowo do karty Audigy (ktorej nie posiadam jak na razie), a jesli chce w lepszej jakosci kozystac z DTS, powinienem cyfrowo podlaczyc sie do amplitunera/dekodera, tak?
    Czyli musze ciagnac podwojnie kable, zeby to wszystko jakos chodzilo i w opcjach tylko zmieniac...
    Nie ma mozliwosci podlaczyc tego tylko jednym kablem, najlepiej cyfrowym?
  • Pomocny post
    #7 4057760
    Platon
    Poziom 42  
    fryc88 - kablem cyfrowym przeslesz albo gotowe zakodowane sciezki DD 5.1 - np w filmach DVD/DivxAc3, czy muzyczne. Audio generowane na komputerze np w grach czy winampie wyslesz kablem cyfrowym tylko w stereo, ponieważ karta nie ma KODERA dolby digital. Jeżeli chcesz miec 5.1 zawsze, to podlaczasz analogowo. Ostanią popularna karta z koderem DD był zintegrowany z NF2 SoundStorm.

toma5z - Skopiuj sobie tekst do MS Word, wciśnij Ctrl+a, a potem Shift+F3.
  • #8 4060359
    fryc88
    Poziom 15  
    Tak jest, posiadam NF2 z SoundStorm, tzn. nie do konca :)
    Epox 8rda+, ma niejako wyciete wyjscie cyfrowe, a nazwa SoundStorm jest zabroniona dla tej firmy, i niestety cyfrowego wyjscia nie mam, jedynie analogowo moge wyprowadzic.
    Dlatego myslalem nad zakupem Audigy 2 jakiegos za okolo 150 zl...
  • #9 4060775
    Platon
    Poziom 42  
    fryc88 - 8RDA+ ma wyjscie cyfrowe, ale nie dostales sledzia, i nie masz nazwy "SoundStorm" na pudełku, zeby producent (i pośrednio - Ty) nie musiał płacic za licencje na ten produkt (czy cos :) ). Jak sie to nie nazywa, jest to pełnoprawny SoundStorm.

Na płycie masz złącze SPDIF z wyjściem i wejsciem cyfrowym (Page 3-10 instrukcji). Dobierasz do tego sledzia w wyjsciem optycznym lub cyfrowym. Cos takiego (oczywiscie w tym sledziu wykorzystujesz tylko ta czesc z wyjsciami cyfrowymi)
    Albo jak elektryczne to robisz to samodzielnie - podlaczajac gniazdo cinch. Jak chcesz optycznie przez TOSlink, to trudniej, bo musisz znalezc i kupic interfejs.
  • REKLAMA
  • #10 4061006
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3804
    :arrow: Do kolegi fryc88. :idea:
    Proszę edytować wszystkie swe posty w tym temacie przyciskiem: Jak podłączyć kartę SB Audigy/Live! do amplitunera Sony 5.1 przez SPDiF? i dokonać stosownych zmian w pisowni.
    Popraw posty i temat!
    Przypominam, że zdanie rozpoczynamy z wielkiej litery i kończymy kropką, stosujemy również znaki przestankowe (interpunkcja).
    Pisownię niektórych postów koryguję sam, jednak nie jest to moim obowiązkiem.

Posty nie spełniające tych kryteriów będą usuwane do "Kosza".
    W przypadku nie podporządkowania się moim zaleceniom temat zostanie zamknięty wraz z konsekwencjami regulaminowymi!

PS. Proponuję przed wysłaniem postu nacisnąć przycisk "Pisownia"
    Proszę stosować (spację) po postawieniu przecinka czy kropki.
    Sens i jasność wypowiedzi stanowczo się poprawia ...

Nieprawidłowy temat : ... zerknij tutaj:
  • #11 4061056
    fryc88
    Poziom 15  
    Mam nadzieje ze juz moge pisac?
    Jeszcze jedno pytanie do Platon:
    Jesli kupie to gniazdo:
    SPDIF IN/OUT FireWire (śledz)
    Do tego ten kabel:
    Kabel RCA/RCA (CINCH) 1,5m
    To moge w ten sposob podlaczyc sie do wejscia Coaxial w amplitunerze Sony i bedzie grac jak nalezy, w filmach, a amplituner bedzie tez robil jako dekoder DTS, tak?
  • #12 4061143
    Platon
    Poziom 42  
    Tak. W mikserze sound storm włączasz kodowanie DD, i calym dekodowaniem zajmuje sie amplituner.
    Oczywiscie zauważ, że ten sledz z allegro ma inny rozkład wyprowadzen - W takim kabelku-tasmie nie za bardzo da sie to zmienic, wiec bedziesz musial cos wykombinowac zeby polaczenia odpowiadało temu w epoxie.
  • #13 4061821
    fryc88
    Poziom 15  
    Wlasnie na moim Epox-ie mam identyczny rozklad pinow, w instrukcji sprawdzalem i na plycie patrzylem.
    Tylko 'w mikserze sound storm' - nie mam czegos takiego, mam sterowniki do chipsetu ze strony nVidii, mam jedynie dodatkowa aplikacje do regulacji tonow, equalizer, glosnosc, itp., rowniez do wyboru ilosci glosnikow, ale co do kodowania, to nie wiem nic o tym, przegladalem, ale nie znalazlem tego.
    A tego sledzia upatrzylem tez ze wzgledu na to, ze FireWire ma jednoczesnie,a ja nie mam wyprowadzonego z plyty.
  • #14 4062829
    Platon
    Poziom 42  
    :arrow: fryc88 - jezeli dla ciebie to jest identyczne, to ja sie juz nie odzywam, bo szkoda mojego czasu.
  • #15 4063369
    fryc88
    Poziom 15  
    No tak, miałem na myśli rozstaw pinów, a nie kolejność, w jakiej są ułożone...

Tutaj zdjęcie z mojej płyty, gniazdo, które posiadam:

Tu kawałek instrukcji, z opisanymi pinami tegoż gniazda:

A tutaj, opis pinów kabelka z aukcji:

Jak widzę, różnią się jedynie kolejnością ułożenia, co akurat stanowi najmniejszy problem - scyzoryk w dłoń i da sie odczepić te plastikowe zatrzaski, oraz ułożyć odpowiednio we wtyczce. Przynajmniej takie jest moje zdanie na ten temat...
    Sterowniki do SoundStorm też już ściągnąłem i zainstalowałem, mam również te opcje, o których wspominałeś.
    Tak więc, temat własciwie można uznać za zamknięty...
    Dziękuję za pomoc i informacje w tej sprawie :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia karty dźwiękowej z serii Creative Sound Blaster Audigy lub Live! do amplitunera Sony 5.1 za pomocą wyjścia cyfrowego SPDIF. Użytkownik posiada amplituner z wejściami coaxial, optical oraz multi channel in i chce wykorzystać cyfrowe wyjście karty do przesyłania dźwięku 5.1. Karty SB Live! i Audigy w wersjach budżetowych często mają ograniczone wyjścia cyfrowe, zwykle SPDIF w formie mini jack lub gniazda cinch, co wymaga odpowiedniego adaptera lub śledzia z wyjściem cyfrowym (coaxial lub optycznym). Przesyłanie dźwięku 5.1 w grach przez SPDIF jest ograniczone do stereo, ponieważ karty nie posiadają wbudowanego kodera Dolby Digital; pełne 5.1 wymaga podłączenia analogowego kanał po kanale lub użycia karty z kodowaniem DD (np. SoundStorm na platformie nForce2). W przypadku karty Epox 8RDA+ z chipsetem SoundStorm wyjście cyfrowe jest dostępne, ale wymaga odpowiedniego śledzia z wyjściem SPDIF i dostosowania połączeń pinów. Użytkownik planuje zakup śledzia SPDIF IN/OUT z FireWire i kabla RCA do podłączenia do wejścia coaxial amplitunera, co umożliwi przesyłanie zakodowanego sygnału Dolby Digital do amplitunera, który będzie pełnił funkcję dekodera DTS. Konieczne jest jednak zwrócenie uwagi na zgodność rozkładu pinów i konfigurację sterowników SoundStorm, które umożliwiają włączenie kodowania DD. W efekcie możliwe jest przesyłanie dźwięku 5.1 jednym kablem cyfrowym do amplitunera, pod warunkiem posiadania odpowiedniej karty i sprzętu pośredniego (śledzia, kabla).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA