logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Autotransformator na dławiku.. - pomoc w obliczeniach..

galsan 06 Lip 2007 10:45 1272 2
REKLAMA
  • #1 4054647
    galsan
    Poziom 12  
    Witam.. chcę zrobić autotransformator na dławiku.. mam do dyspozycji rdzeń co do którego nie podali stałej AL :/ mam jedynie jego wymiary.. i oznaczenie F860.. to trafo ma być wykorzystywane do podniesienia napięcia na nadajniku ultradźwiękowym więc odczep po środku będzie się łączył z jakimś tranzystorem "taktowanym" 40kHz.. I teraz rodzi się pytanie.. jak zależy napięcie indukujące się w tym autotr. od ilości zwojów, AL, wymiarów rdzenia, napięcia wejściowego (będzie od 9 do 12 V) no i oczywiście od tego w którym miejscu ma być odczep.. prześledziłem parę schematów i odczep był pośrodku z reguły.. Proszę o jakieś wskazówki konstrukcyjne..
    Z góry dziękuję i pozdrawiam..

PS. no i jak oczywiście zależy to od częstotliwości!
  • REKLAMA
  • #2 4054903
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    przy takiej ilości informacji to nawet wróżka Tobie nie pomoże...
    Brakuje następujących, a istotnych, parametrów do policzenia tego autotransformatora:
    - przekładnia napięciowa,
    - moc pobierana na wyjściu,
    - impedancja wyjściowa źródła.

Do tego przydałyby się również rozmiary rdzenia ferytowego i jego kształt.
    Powinien to być rdzeń bez szczeliny powietrznej (nie widać prześwitu pomiędzy połówkami w kolumnie środkowej rdzenia), więc wartość AL nie ma tu znaczenia istotny jest rodzaj materiału, ale dla ultradźwięków (niewysokich) to nada się praktycznie każdy rodzaj materiału.

Pozdrawiam
  • #3 4055525
    galsan
    Poziom 12  
    Quarz napisał:

Brakuje następujących, a istotnych, parametrów do policzenia tego autotransformatora:
    - przekładnia napięciowa,
    - moc pobierana na wyjściu,
    - impedancja wyjściowa źródła.

Dlatego też nie chodzi mi o konkretne obliczenia, ale podanie jakiś potrzebnych ogólnych wzorów..

A co do przekładni napięciowej.. cóż.. np. z 9 V na 30 V.
    Ciężko mi określić moc wyj. i impedancję.. bo nie mam dokumentacji do moich przetworników ultradźwiękowych: 12CK40T.. wg. dokumentacji podobnych ponoć prztworników wynika że dla 40kHz impedancja wynosi coś ponad 6 k ohm.. ale jak mierzyłem miernikiem, to przy napięciu 8,9 V na przetworniku, prąd (mierzony jako zmienny) wynosił 0,5 uA... co daje olbrzymią samą reaktancję.. ale oczywiście mogłem coś źle pomierzyć.. nie wiem.. po prostu ciężko mi określić te parametry..
    W kilku schematach widziałem, że takie dławiki równolegle połączone z nadajnikiem miały indukcyjność 9mH.. a jeden z 12 V robił 100.. był jeszcze dodawany rezystor równolegle żeby zwiększyć dobroć dławika..

co do rdzenia to jedyne dane jakie mam to: RP 16X9, 5X6, 5 F860.. jest to rdzeń pierścieniowy..

tak jak mówię.. proszę o jakieś ogólne wzory, jak się to liczy..
REKLAMA