logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacze i ładowarki akumulatorowe

zasoby 29 Paź 2003 21:52 18973 8
REKLAMA
  • Przesyłam kilkanaście schematów zasilaczy ładowarek, przetwornic napięcia i kontrolerów do ładowania akumulatorów, niestety tylko jeden schemat do ładowarki Li-Jon. Ściągnełem to od kogoś i przepakowałem z jpga do djvu, nie znalazłem w sieci schematów z tej angielskiej książki. Myślę że się kilku osobom przyda. To nie ja skanowałem te artykuły.

wysłał: silvvester

Tytuł: POWER SUPPLY AND BATTERY CHARGER CIRCUIT encyklopedia

Autor: Rudolf F. Graf
    Rok : 1992
    Rozdziały:
    1. Battery Chargers and Zappers
    2. Power Supplies - Fixed
    3. Power Supplies - High Voltage
    4. Power Supplies - Variable
    5. Power Supply Monitors
    6. Power Supply Protection Circuits
    Stron: 133
    Załączniki:
    • zasilacze i ladowarki.djvu (1.26 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    zasoby
    Poziom 23  
    zasoby napisał 784 postów o ocenie 446, pomógł 4 razy. Jest z nami od 2002 roku.
  • REKLAMA
  • #2 382232
    mortiser
    Poziom 12  
    Ja mam takie małe pytanko - chciałbym bezpośrednio zasilać powiedzmy Discmena z ogniw słonecznych czy można ładowanie akumulatorów podłączyć do wejści zasilania Dicsmena i czy to będzie działało i czy nic sie nie uszkodzi przy takim czymś ???? prosze o odpowieć albo namiary na takie coś :) z góry dzięki :D
  • REKLAMA
  • #3 383470
    goscu
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Nie wiem ile takii discman pobiera prądu. Osobiście kupiłem kiedyś ogniwo o wymiarach 30cm x 30cm. Przy dużym słońcu wystarczyło to na uruchomienie radia. Ogniwo było kupione od rosjan którzy handlowali na bazarach. W twoim wypadku należy podłączyć to razem z akumulatorkami. Tylko Po co??
  • #4 383530
    Roger00
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    discman przy starcie bierze około 400mA, przy odtwarzaniu ok. 200mA, zależy to jeszcze od modelu.
  • REKLAMA
  • #5 399244
    Antek_15
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Proszę mi powiedzieć jakim programem mogę otworzyć te pliki z roszerzeniem DJVU. Pobrałem schematy zasilaczy ładowarek a nie potrafię ich użyć.
  • #7 3196787
    JarekMr
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Mam IrfanView i nadal nie mogę otwożyć schematów.
    Jak mam to otwożyć ?
  • REKLAMA
  • #8 4647806
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 245
    Otwiera sie bardzo ładnie, ale ze 133 stron jest tylko 47...
    (zawartość też nie powalająca)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy udostępnienia schematów zasilaczy, ładowarek akumulatorowych, przetwornic napięcia oraz kontrolerów ładowania, pochodzących z książki "POWER SUPPLY AND BATTERY CHARGER CIRCUIT" autorstwa Rudolfa F. Grafa z 1992 roku. Wśród schematów jest tylko jeden dotyczący ładowarki do akumulatorów Li-Ion. Użytkownicy poruszają kwestie praktycznego zastosowania ładowania akumulatorów z ogniw słonecznych, zwłaszcza w kontekście zasilania przenośnych urządzeń takich jak Discman, omawiając pobór prądu tych urządzeń (około 200-400 mA). Pojawiły się pytania o programy do otwierania plików w formacie DJVU, w których udostępnione są schematy; rekomendowane zostały programy IrfanView oraz dedykowany czytnik DJVU dostępny na elektroda.net. Użytkownicy zgłaszają problemy z pełnym otwarciem wszystkich stron dokumentu (tylko 47 z 133 stron jest dostępnych). Dyskusja skupia się na praktycznych aspektach wykorzystania schematów oraz narzędzi do ich przeglądania.
REKLAMA