logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Corsa C 2001 1.0 - alternator Bosch, kontrolka ładowania się zapala

Fałek 06 Lip 2007 16:32 4439 6
REKLAMA
  • #1 4055950
    Fałek
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    Witam kolegów. Mimo że jest troche o tym na forum, nie znalazłem odpowiedzi na mój przypadek. Mam opla corsę c 2001r, silnik 1.0. Znajduje się w niej alternator bosh. Tydzień temu zapaliła się kontrolka od ładowania, biorę miernik w łapę sprawdzam napięcie i faktycznie brak ładowania. Wymontowałem alternator sprawdziłem diody i są ok. Wymieniłem w związku z tym regulator napięcia który kosztował ponad 100 zł. Po wymianie odpaliłem samochód, a kontrolka zgasła dopiero po około 10s. Myślałem że wszystko bedzie już ok. I było przez dwa dni. Następnie kontrolka zapaliła sie znowu, ale po ponownym uruchomieniu silnika zgasła. I tak coraz częściej ,aż ładowanie znowu zanikło,a kontrolka pali się cały czas. Czy ktoś ma jakiś pomysł i podpowie co mogę jeszcze sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 4056082
    Blicek
    Poziom 26  
    Ocena: 216
    Moze zwarcie w uzwojeniu wirnika? Zmierz rezystancje na pierscieniach.
  • REKLAMA
  • #3 4056089
    Tomek665
    Poziom 28  
    Ocena: 130
    Wirnik alternatora może mieć zwarcie między zwojowe co powoduje przeciążenie i uszkodzenie kolejnych regulatorów napięcia.
  • REKLAMA
  • #4 4056402
    Fałek
    Poziom 16  
    To mnie pocieszyliście. Jutro rozbiorę alternator i dam znać. Dziękuje za podpowiedzi. Rafał.
  • #5 4056468
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2156
    Sprawa nie wygląda na regulator i na pewno oba są dobre, szukałbym przyczyny w stojanie /może zwierać do masy/ lub przebija którąś z diod i tam raczej szukałbym przyczyny. Oczywiście zakładamy że podłączenia są w porządku.P
  • REKLAMA
  • #6 4059460
    Fałek
    Poziom 16  
    Widzę kolego Viper555, że ten temat jest ci dobrze znany. Z braku czasu wymontowałem alternator i zaniosłem do zakładu, który zajmuje się tylko alternatorami i rozrusznikami. I okazało się że uzwojenie stojana zwiera do masy. Zaraz będe montował, a tak na marginesie, macie patent na założenie paska na koła pasowe, bo męczyłem się ostatnio z tym strasznie. Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam. Rafał.
  • #7 4059678
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2156
    Nie wiem z czym masz problem , na napinacz zakładasz klucz / bo na pewno nie masz specjalnego do napinaczy/ naciągasz , zakładasz pasek ,puszczasz napinacz i po kłopocie.P

Podsumowanie tematu

✨ W Oplu Corsa C z 2001 roku z silnikiem 1.0 i alternatorem Bosch pojawił się problem z kontrolką ładowania, która sygnalizowała brak ładowania akumulatora. Po wymianie regulatora napięcia kontrolka gasła tylko chwilowo, a problem powracał i ładowanie zanikało. Diagnostyka wykazała, że diody alternatora są sprawne. Sugerowano pomiar rezystancji na pierścieniach wirnika oraz sprawdzenie uzwojenia stojana pod kątem zwarcia do masy lub uszkodzenia diod. Po oddaniu alternatora do specjalistycznego zakładu stwierdzono zwarcie uzwojenia stojana do masy, co było przyczyną problemu. Dodatkowo poruszono kwestię prawidłowego montażu paska klinowego na koła pasowe z użyciem napinacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA