logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa C – kontrolka ładowania nie gaśnie mimo ładowania akumulatora

RoTr 11 Gru 2007 21:48 19179 5
REKLAMA
  • #1 4577897
    RoTr
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam

Mam od jakiegoś czasu usterkę - nie gaśnie mi kontrolka ładowania

Czy ktoś może wie gdzie szukać i jaka może być przyczyna. Ładowanie raczej jest bo inaczej pewnie bym już stał na jakimś skrzyżowaniu- ale wredzizna nie chce gasnąć.

Może ktos podpowie - jak jest oznaczona na schemacie ?

Albo jakieś sugestie na usunięcie usterki ........ ? Czy to może wina regulatora, a może jakiś przekaźnik .............. ???

Wielkie dzięki za każdą pomoc................
  • REKLAMA
  • #2 4578119
    forte39
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Przekaźnik to na pewno nie. Sprawdź ładowanie przy pełnym obciążeniu (światła drogowe + dmuchawa na max + ogrzewanie tylnej szyby). Napięcie (przy sprawnym ładowaniu) na aku powinno być około 13,5-14V. Mogą kończyć ci się szczotki (wymontuj i sprawdź ich długość).

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4578374
    misiorek
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Szczotki raczej nie "wytrą" sie tak szybko.. a jak mniemam nie jest to autko stare... ja bym raczej obstawiał uszkodzenie regulatora ... bynajmniej trzeba by bylo dokonac pomiaru napiecia podczas swiecenia kontrolki ladowania
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4578451
    damkoz
    Poziom 19  
    Ocena: 67
    Nie wiem jaki tam jest typ alternatora ale jeżeli bez żadnych japońskich usprawnień, to powinno być tak że jeżeli alternator ładuje a kontrolka aku się swieci to znaczy że wzbudza się przez lampkę = uszkodzone diody wzbudzenia.
  • REKLAMA
  • #5 4578457
    RoTr
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    No niby wszystko OK

Ładuje.... tak myślę bo przy dodawaniu gazu podnosi się napięcie na zaciskach akumulatora - ale kontrolka świeci nadal.........

Regulator czy przekaźnik ?

Jeśli ktoś wie gdzie jest ten przekaźnik - to proszę o dokładną lokalizację a jesli regulator - to czy jest on w alternatorze czy trzeba szukać go gdzie indziej ?

Pozdrawiam
REKLAMA