logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TARABAN 3 - nieczysty odbiór UKF, Długie działają.

eryk100 07 Lip 2007 01:12 1653 6
  • #1 4057883
    eryk100
    Poziom 12  
    Ocena: 30
    Radio jest przestrojone na górny UKF i działało. Ostatnio UKF przestał czysto odbierać. Długie odbieraja prawidłowo. Przelutowałem wyłącznik sieciowy. Macie jakieś pomysły?

TARABAN 3 - prod. UNITRA,

Myślałem żeby zmienić potencjometr siły głosu ale jeżeli działa dobrze na długich to chyba nie to...

Jakieś pomysły / sugestie?
  • #2 4058027
    BATT
    Poziom 21  
    Ocena: 45
    Co masz na myśli czysto odbierać?Szumi z braku czułości obwodów wejściowych FM lub pcz FM czy zniekształca dźwięk w torze mcz. na FM?
  • #3 4058062
    psooya
    Poziom 38  
    Ocena: 575
    zapewne nie jest dobrze przestrojone. Jęsli głowiće zrobił jakiś fachowiec bez żadnych przyrządów pomiarowych to niema sie co dziwić. Przyczyn moze byc kilka. Np wyschły elektrolity w okolicy p.cz co mozę powodować trzaski itp lub wzbudzanie się toru p.cz. Słaba czułość głowicy jak kolega wyżej napisał. niewiem co jeszcze wypadałoby zestroić cały tor od nowa solidnie żeby mieć pewnosć. Zawsze można podstawić inną głowiće do testów. Pozdrawiam
  • #4 4058322
    eryk100
    Poziom 12  
    Dokładnie tak jak napisał kolega BATT. Zniekształca dźwięk słyszany w głośniku, czyli m.cz. Ale to dzieje sie tylko na UKF, długie idą dobrze więc usterka jest w torze FM, tak mi sie wydaje.
  • #5 4058344
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    No to musisz znaleźć sprawcę zniekształceń. Najprawdopodobniej będzie to detektor stosunkowy FM. Poszukaj zimnych lutów i uszkodzeń w okolicy UL1211 i dwóch diod AAP152 (takich elementów spodziewam się w tym odbiorniku choć nie pamiętam schematu).
  • #6 4058394
    eryk100
    Poziom 12  
    Na razie pobrałem schemat tego radia ze strony elektroda.pl w formacie GIF. znalazłem dwie diody AAP 153 na schemacie. Ptolek: Czy o te Ci chodziło?
  • #7 4058398
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2942
    Może coś z anteną? Może lekko dostroić filtr demodulatora ?- ten ostatni co idzie na diody- piszę z pamięci więc określenie miejsca może być nie dokładne.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Radio TARABAN 3 produkcji UNITRA, przestrojone na górny zakres UKF, przestało odbierać czysto sygnał FM, podczas gdy pasmo długich fal działa prawidłowo. Problem objawia się zniekształceniem dźwięku w torze m.cz. na UKF. Możliwe przyczyny to niewłaściwe przestrojenie, wyschnięte elektrolity w torze p.cz., wzbudzanie się toru p.cz. lub słaba czułość głowicy FM. Zalecane jest sprawdzenie zimnych lutów i uszkodzeń w okolicy układu UL1211 oraz diod AAP152/AAP153, które są częścią detektora stosunkowego FM. Dodatkowo sugerowano kontrolę i ewentualne dostrojenie filtru demodulatora FM oraz sprawdzenie anteny. Wymiana potencjometru siły głosu jest mało prawdopodobna jako przyczyna, gdyż problem dotyczy tylko UKF.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA