logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra Taraban 3 - Po wymianie kondensatorów nie znajduje żadnej fali na UKF

ekipa 05 Maj 2017 11:01 1506 5
REKLAMA
  • #1 16456030
    ekipa
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Witam. Postanowiłem zreanimować starego Tarabana 3 R510. Wymieniłem kondensatory wg. specyfikacji z tego tematu:

ZbigniewII napisał:
    Od gniazda antenowego UKF zlokalizuj po cewce sprzęgającej L1 kodensator C3 27pF-wymień na 12pF.
    Następnie C5 39pF wymień na 15pF. C10 47pF-za niego 33pF.
    C15 33pF zastąp 12pF (TUTAJ DAŁEM 10pF) . W pętli ARCz C17 10pF zmniejsz do 4,7pF.
    Ustawienie stacji w zakresie zciskasz lub rozsuwasz zwoje L3,L4(koło C15). Max. sygnał L2(koło C5).
    Jeśli niedaleko silny nadajnik UKF wystarczy kawałek przewodu do gn.ant.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic508110.html

Niestety po wymianie nie znajduje żadnej stacji. Nawet muzyki puszczonej z transmitera FM...

Panowie macie jakieś wskazówki? Byłbym wdzięczny za sugestie, bo szkoda żeby wylądowało w koszu.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 16456119
    Włodzimierz Wojtiuk
    Poziom 32  
    Ocena: 273
    ekipa napisał:
    Postanowiłem zreanimować starego Tarabana 3 R510. Wymieniłem kondensatory

Czy przed wymianą działało (tzn, szum na UKF zmieniąjacy nieco charakter w trakcie strojenia gałą)?
    ekipa napisał:
    bo szkoda żeby wylądowało w koszu.

Tu akurat mam mocno odmienne zdanie "Taraban" to jeszcze gorszy szmelc od "Fagota".
    Jedyną godną uwagi częścią przed zutylizowaniem może być głośnik i dla "majsterkowiczów" transformator sieciowy i pręt anteny ferrytowej.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 16458937
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 489
    I przypuszczalnie przed podjęciem działań nie sprawdziłeś czy w ogóle cokolwiek odbiera na dolnym ukf?
    Pierwsze co sprawdzamy to czy oscyluje mieszacz samodrgający na T2, którego sygnał powinien być do złapania na drugim sprawnym odbiorniku gdzieś w zakresie 90-108MHz jeżeli choć trochę "wstrzeliłeś" się w zakres górnego ukf.
    Miernika częstotliwości oczywiście nie posiadasz?
    Bez miernika pozostaje jeszcze ewentualnie zmierzyć zachowanie się napięcia na R7 100 Ohm. Patrzeć czy się zmienia na R7 napięcie po dotknięciu palcem cewki L4. Jeżeli się nic nie zmienia daje to podejrzenie, że w ogóle brak drgań.
    A to radio w ogóle teraz na ukf daje jakiś szum w głośniku czy cisza?
  • REKLAMA
  • #5 16462400
    ekipa
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Andrzej L. napisał:
    I przypuszczalnie przed podjęciem działań nie sprawdziłeś czy w ogóle cokolwiek odbiera na dolnym ukf?

Nie sprawdziłem.

Andrzej L. napisał:
    Miernika częstotliwości oczywiście nie posiadasz?

Dokładnie tak.

Andrzej L. napisał:
    A to radio w ogóle teraz na ukf daje jakiś szum w głośniku czy cisza?

Szumi, ale nie łapie nawet najmocniejszej fali w mojej okolicy (~93Mhz)
  • #6 16462819
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 489
    Nie łapie, bo zapewne stoisz heterodyną (jeżeli założymy, że oscyluje) gdzieś poza pasmem. Nie zawsze wystarczy wstawić kondensatory jak w opisie, żeby od razu wszystko gadało. Bez podstawowych przyrządów znów pozostaje metoda chałupnicza, czyli pożyczyć sygnał 10,7MHz z innego radia dostrojonego do odbioru najsilniejszej stacji w okolicy, sprawdzimy dzięki temu czy tor następujący po głowicy w tym Tarabanie jest w ogóle sprawny wraz z demodulatorem. I jak taki test przebiegnie bez uwag (w Tarabanowym głośniku powinieneś usłyszeć wtedy dźwięk tej samej stacji, do której jest dostrojone sprawne radio) to mamy pewność, że to w samej głowicy jest problem.
    Sprawdziłeś w ogóle to co napisałem wcześniej? Czyli próbę odebrania drgań heterodyny na innym odbiorniku, bo tak będziemy sobie pisać do końca roku i dalej nic nie ustalimy.
    Teraz powstaje kolejne pytanie czy jak dotkniesz palcem L4 to ten szum się zmienia?
    Już samo to, że zamiast polecanego C15 12pF wstawiłeś 10pF czyli może się okazać, że heterodyna już przynajmniej z 5MHz wyżej pofrunęła. Dobrą szkołą (jak się ma oczywiście miernik na pokładzie) jest na czas strojenia wsadzać w takie miejsce trymer i gdy już ustalimy pasmo i współbieżność demontujemy go, mierzymy jego pojemność i dopiero w to miejsce wstawiamy najbliższy tej zmierzonej pojemności z szeregu produkcyjnego kondensator. I nieraz się okazywało, że zamiast tabelkowego 12pF w to miejsce lądował 15pF.
    Więc można do prób spróbować obsadzić tam trymer 3-20pF.
    Nie można wykluczyć, że ktoś przy cewce L4 już majstrował i np. jest rozciągnięta i już na wejściu masz oscylacje np 10MHz wyżej.
    Więc sam widzisz, że bez miernika częstotliwości to często prace typu zgaduj zgadula. Jak w minionym wieku złożyłem pierwszy generator mający pracować w paśmie radiofonicznym UKF to dopiero po dwóch dniach, nie mając miernika częstotliwości udało mi się go dostroić i złapać jego nośną na odbiorniku. Z miernikiem robisz to w minutę.
    Więc przyszłościowo warto rozważyć choćby najprostszy odczyt na kostce LC7265, którą w sklepie AVT masz obecnie po zawrotnej cenie 4zł, więc ze wszystkim miernik za 20zł sklecisz.
REKLAMA