logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać homologację dla radia CB zakupionego bez niej? Koszty i procedura

arturosak 07 Lip 2007 10:44 1016 8
REKLAMA
  • #1 4058335
    arturosak
    Poziom 2  
    Witam!

Posiadam Radio CB BEZ HOMOLOGACJI przez mój błąd podczas kupna owego radia i chciałbym się zapytać, czy można ją jakoś dokupić, a jeśli tak to w jaki sposób i ile to będzie kosztować. Widziałem już podobne wątki, lecz nie mogłem się doszukać konkretnej odpowiedzi, a jeśli taka była to prosze o zrozumumienie.

Pozdro!
  • REKLAMA
  • #2 4058414
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4058449
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 741
    Albo radio ma homologację albo nie.
    Nie ma możliwości dokupienia.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 4058576
    arturosak
    Poziom 2  
    Jest to Alan 18 Plus.

A jeśli mam taką książeczkę, że kiedyś było ono zarejestrowane (kiedy jeszcze trzeba było rejestrować radia CB) która była ważna do 2001 roku, ale jest tam napisane, że to właśnie to radio, to jeśli pokaże to policjantowi to nic mi nie zrobi?? czy nie mam wogóle na co liczyć?? :D

I kolega tu powiedział, że można dorobić, to wtedy radio daje się do badań bodajrze. Ile to wtedy kosztuje??
  • REKLAMA
  • #7 4058589
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 741
    Midland Alan 18 plus to chyba ma homologację i jest dopuszczony do użytkowania.
    Pozostaje tylko znależć w necie... :)
  • #8 4058591
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    W tej cenie byś sobie kupił z 5 Alanów 78 plus z homologacją.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadanie radia CB bez homologacji oznacza, że nie można jej po prostu dokupić ani dopełnić formalności w celu legalizacji urządzenia. Homologacja jest albo obecna, albo jej nie ma. W przypadku nieposiadania homologacji, jedyną opcją jest ewentualne przeprowadzenie badań technicznych, co wiąże się z kosztami, jednak szczegóły i procedura są skomplikowane i rzadko stosowane. W przypadku modelu Midland Alan 18 Plus istnieje duże prawdopodobieństwo, że radio posiada homologację i jest dopuszczone do użytku, co można potwierdzić poprzez znalezienie odpowiednich dokumentów lub skanów homologacji w internecie. Jeśli posiadana jest stara książeczka rejestracyjna radia z czasów, gdy rejestracja była obowiązkowa (ważna do 2001 roku), może to pomóc w uniknięciu problemów z kontrolą, ale nie zastępuje aktualnej homologacji. Koszt zakupu nowego radia z homologacją (np. Alan 78 Plus) jest często niższy niż próba legalizacji braku homologacji. Dodatkowo, w dyskusji podano linki do źródeł z regulacjami prawnymi i tematami dotyczącymi homologacji CB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA