logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stabo XM3500 – zakłócenia i trzaski w odbiorze AM/FM, słaba jakość sygnału

ic3ek 08 Lip 2007 22:12 7063 36
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego radio CB Stabo XM3500 po przestrojeniu do „zera” ma zły odbiór z trzaskami i praktycznie nie działa w FM oraz jak to naprawić?

Po przestrojeniu do „zera” przesuwa się druga pośrednia częstotliwość, bo ten sam generator 10,240 MHz pracuje też w drugiej heterodynie, więc wąski filtr 455 kHz przestaje być idealnie w środku pasma i odbiór się pogarsza [#4063439][#4063581] W Twoim przypadku brak odbioru w FM może też wynikać z rozjechanego toru p.cz. albo z tego, że ktoś pokręcił cewkami; podano, żeby delikatnie zestroić T9 w AM, a potem L10 w FM, używając niemagnetycznego wkrętaka [#4064676] Jeśli chcesz poprawić to „porządnie”, rozwiązaniem jest dołożenie osobnego generatora 10,240 MHz tylko do drugiej heterodyny, zamiast polegać na wspólnym wzorcu po przesunięciu syntezy [#4063439][#4063847] Alternatywą jest wymiana filtru drugiej pośredniej na gorszy, ale kosztem selektywności odbiornika [#4063439][#4063847]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 4063266
    ic3ek
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Witam wszystkich.

Otóż koledzy mam problemik z radyjkiem stabo XM3500.

A problem polega na : Radyjko działa, nadaje idealnie w AM lecz już odbiór jest już bardzo zły, Słychać rozmowy jednak są one niewyraźne (z trzaskami lecz idzie zrozumieć ). Najlepszy "bajer" jest taki iż radyjka nie słychać wogóle na paśmie FM. Bardzo słabe nadawanie w bliskiej odległości ludzie mnie słyszą, a odbiór na FM jest nie do zniesienia, same trzaski, a w tle ciche rozmowy ludzi. A przecież AM jest 1W a FM 4W

Czy ktoś na pomysł czym może być to spowodowane ????

Dodam tylko że Radyjko ma odblokowane AM/FM 40 (nie przezemnie)
    oraz wisi jakiś dławik przed kwarcem 10.240 także wygląda na przestrojone w "0"

Pozdrawiam
  • #2 4063439
    3fazy
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Spowodowane jest to wąską charakterystyką filtru pośredniej częstotliwości i przesunięciem generatora 10,240Mhz ,który jest odpowiedzialny nie tylko za czętotliwość pracy radia ale jest również wykorzystywany w 2 heterodynie.Po przesunięciu radia w tzw 0 przesunęła się druga częstotliwość pośrednia odbiornika .Temat był już poruszany w jakimś poście niestety prędko ci nieznajdę.Wyjściem jest dorobienie dodatkowego generatora 10,240Mhz,tylko do tej heterodyny.Doraźnie można ten problem ominąć stosując gorszy filtr drugiej posredniej co wiąże się z pogorszeniem selektywności odbiornika.Poruszyłeś dobry temat,kóry jakoś jest omijany na forum.
  • #3 4063497
    ic3ek
    Poziom 15  
    3fazy :arrow: a jesteś wstanie odnaleźć mi ten poruszany tamat , A najlepiej byłoby gdybyś wytłumaczył może tak troche "bardziej łopatologicznie :D " jak z tym problemikiem sobie poradzić.

A musze dodać że pasmo FM prawdopodobnie tez działa nadawanie lecz nie ma wogóle nasłuchu wiec nie jestem w stanie tej informacji potwierdzić.
  • #4 4063525
    scorky
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    3fazy napisał:
    Spowodowane jest to wąską charakterystyką filtru pośredniej częstotliwości i przesunięciem generatora 10,240Mhz ,który jest odpowiedzialny nie tylko za czętotliwość pracy radia ale jest również wykorzystywany w 2 heterodynie.Po przesunięciu radia w tzw 0 przesunęła się druga częstotliwość pośrednia odbiornika .Temat był już poruszany w jakimś poście niestety prędko ci nieznajdę.Wyjściem jest dorobienie dodatkowego generatora 10,240Mhz,tylko do tej heterodyny.Doraźnie można ten problem ominąć stosując gorszy filtr drugiej posredniej co wiąże się z pogorszeniem selektywności odbiornika.Poruszyłeś dobry temat,kóry jakoś jest omijany na forum.

Czytałeś własny post?. Przestroić w "0" odblokować AM i CB hula /TX=1 WAT w AM/ niestety.
  • #5 4063581
    3fazy
    Poziom 15  
    Co do pracy w FM w twoim przypadku to jak znam życie ktoś pokręcił jedną z cewek w p.cz.
    W skrócie tłumaczę
    -Sygnał z anteny 27,000 Mhz poprzez filtry pasmowe i przez wzmacniacz trafia do pierwszego mieszacza częstotliwości p.cz gdzie od częstotliwości 27,000Mhz odejmowane jest częstotliwość danego kanału np. CH 4=16,305Mhz daje nam częstotliwość pośrednią 10,695 na pierwszym filtrze,następnie po wzmocnieniu trafia do drugiego mieszacza który bierze częstotliwość z kwarcu 10,240Mhz który przestroiłeś nieco w dół aby pracować w zerach(obniżyłeś częstotliwość w dół).Jeśli radio pracuje oryginalnie w piętkach to uzyskana częstotliwość pierwszej pośredniej 10,695 po odjęciu w drugim mieszaczu 10,240Mhz ma częstotliwość leżącą dokładnie w środku pasma przenoszenia filtru 455kHz.Ale ty przesunąłeś tą częstotliwość w górę obniżając częstotliwość pracy kwarcu 10,240Mhz.
    W wspomnianym wcześniej poście było to ładnie wyliczone z dokładnością do 10Hz,niestety problem jest bagatelizowany ujawnia się dopiero przy przeróbkach radii CB o selektywnym odbiorniku i starannie dobranych filtrach pośredniej.

Dodano po 4 [minuty]:

do Scorky:

Czytałeś własny post?. Przestroić w "0" odblokować AM i CB hula /TX=1 WAT w AM/ niestety

Re:
    Tak sam go napisałem,to ty nieczytasz uważnie,napisałem w nim o wyjściu doraźnym i wynikającym z tego pogorszeniem parametrów odbiornika.O hulaniu tam nic niepisałem,na przyszłość zastanów się zanim coś napiszesz.
  • #6 4063639
    scorky
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    ic3ek oddaj CB osobie która zna temat, będzie prościej i taniej.
    Nie posiadając podstawowych przyrządów pomiarowych w.cz oraz wiedzy w temacie, szkoda twego czasu i nerwów.
    pozdrawiam
  • #7 4063678
    ic3ek
    Poziom 15  
    Cytat:
    ic3ek oddaj CB osobie która zna temat, będzie prościej i taniej.
    Nie posiadając podstawowych przyrządów pomiarowych w.cz oraz wiedzy w temacie, szkoda twego czasu i nerwów.
    pozdrawiam

Kolego może wiedzy na temat CB niemam aż takiej ale elektronike znam, a sam dobrze wiesz jeśli sie kiedykolwiek bawiłeś w naprawienie czegoś to jaka satysfakcja jest z naprawienia. A każdy głupi potrafi oddać do naprawy i zapłacić.

:arrow: Kolego 3fazy a może tak raczej jak to praktycznie rozwiązać, bo troche już mi przybliżyłeś o co w tym wszystkim biega
  • #8 4063847
    3fazy
    Poziom 15  
    Jak wspomniałem wcześniej temat przesunięcia czestotliwości drugiej heterodyny jest omijany na forum.Są inne rozwiązania radii CB gdzie dodany jest osobny generator 10,240Mhz tylko do pracy z drugą częstotliwością pośrednią ,przykładem jest Stabo7082.
    Narazie proponuje poszukaj gdzieś z jakiegoś uszkodzonego CB filtru 455kHz ,być może trafisz na jakis egzemplarz którego zbocze będzie przepuszczało odstrojoną częstotliwość 2 pośredniej.

Ale żeby było wszystko jak należy trzeba niestety dołożyć drugi generator z kwarcem 10,240Mhz.
    Poszukaj na necie są gotowe generatorki 12,800Mhz ze stabilizacją termiczną zasilanie 5V,proponuje wymianę rezonatora kwarcowego na 10,240 i masz generator gotowy.Zamieść na forum link do schematu twojego radia.
    Załączniki:
    • Stabo XM3500 – zakłócenia i trzaski w odbiorze AM/FM, słaba jakość sygnału s2.JPG (27.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Stabo XM3500 – zakłócenia i trzaski w odbiorze AM/FM, słaba jakość sygnału s.blok.JPG (10.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 4064089
    ic3ek
    Poziom 15  
    Wedle zyczenia link do schemaciku Radyjka http://www.cbradio.cz/doc/Stabo/xm%203500/

A może tak masz gdzieś pod ręka link do takiego generatorka o którym mówisz bo powiem szczeże że nie chce mi sie szukać ale jeśli nic nie znajdziesz to będe musiał sam poszukać.
  • #10 4064676
    3fazy
    Poziom 15  
    Pisales o zlym odbiorze w FM sprubuj podstroic (kubek) "T9"w mod.AM a nastepnie przelącz w FM i podstruj "L10".Zalecam delikatne ruchy i niemagnetyczny wkretak.
    Ja ci tylko sugeruje wykorzystanie takiego gotowego generatorka.
    Musisz wybrac albo wymiana filtru 2p.cz na gorszy i zarazem gorsza selektywność lub dolaczenie dodatkowego generatorka i odlaczenie sie od przestrojonego w dół z syntezy.
    Fajnie bybylo jesli by koledzy podchwycili pomysl i podzielili sie swoimi doswadczeniami.
  • #11 4066269
    trebuch1
    Poziom 26  
    Ocena: 131
    [quote="3fazy"]Po przesunięciu radia w tzw 0 przesunęła się druga częstotliwość pośrednia odbiornika .

Pytanie: co oznacza przesunięcie radia w tzw 0.
  • #12 4066717
    ic3ek
    Poziom 15  
    Cytat:
    Pytanie: co oznacza przesunięcie radia w tzw 0.

:arrow: Kolego jesli nie wiesz to niemieckie radia pracują w "5" a żeby pasowało z naszym pasmem w polsce trzeba przestroić w "0" (to są podstawy)

Cytat:
    Pisales o zlym odbiorze w FM sprubuj podstroic (kubek) "T9"w mod.AM a nastepnie przelącz w FM i podstruj "L10".Zalecam delikatne ruchy i niemagnetyczny wkretak.
    Ja ci tylko sugeruje wykorzystanie takiego gotowego generatorka.
    Musisz wybrac albo wymiana filtru 2p.cz na gorszy i zarazem gorsza selektywność lub dolaczenie dodatkowego generatorka i odlaczenie sie od przestrojonego w dół z syntezy.
    Fajnie bybylo jesli by koledzy podchwycili pomysl i podzielili sie swoimi doswadczeniami.

:arrow: Kolego musze troche tutaj namieszać ponieważ po przełączeniu radyjka na pasmo AM odbiór i nadawanie są OK, zasięg kolo 5 km, A jeśli chodzi o pasmo FM to tu jest problem (brak odsłuchu i nadawania) także wydaje mi sie ze problem nie polega na pośredniej tylko leży w samym torze FM.
    :arrow: Znalazłem błąd, na diodach
    -> D24 (( pasmo AM) i jest tam 12V)
    -> D23 (( pasmo FM) jest w okolicach 7V także wydaje mi sie że zamało.
  • #13 4070668
    trebuch1
    Poziom 26  
    Ocena: 131
    i3cek,
    Co oznacza 5 a co oznacza 0.
  • #14 4070751
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    ic3ek napisał:

:arrow: Kolego musze troche tutaj namieszać ponieważ po przełączeniu radyjka na pasmo AM odbiór i nadawanie są OK, zasięg kolo 5 km, A jeśli chodzi o pasmo FM to tu jest problem (brak odsłuchu i nadawania) także wydaje mi sie ze problem nie polega na pośredniej tylko leży w samym torze FM.
    :arrow: Znalazłem błąd, na diodach
    -> D24 (( pasmo AM) i jest tam 12V)
    -> D23 (( pasmo FM) jest w okolicach 7V także wydaje mi sie że zamało.

:arrow: ic3ek
    Możesz mam zdradzić tajemnicę, co to jest "pasmo AM" i "pasmo FM", które przewija się w Twoich wypowiedziach ?
    Jakoś nie spotkałem się z czymś takim.
    Może chodzi Ci o modulację AM i FM ? Jeżeli tak, to Twoje posty nabiorą sensu.
  • #15 4073343
    ic3ek
    Poziom 15  
    Tak Jak napisałeś. Modulacja. FM/AM
  • #16 5650380
    pawol
    Poziom 22  
    Ocena: 130
    WItam,

Czy macie może jakiś schemat prostego generatora 10,240? Chce dorobić poprawną II przemianę w swoim CB.
  • #17 5650442
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    pawol napisał:
    Chce dorobić poprawną II przemianę w swoim CB.

Mógłbyś napisać co masz na myśli pisząc " poprawna II pośrednia " ?
  • #18 5650463
    pawol
    Poziom 22  
    Poprawna oznacza 455kHz. Chce dołożyć do radia przeciągniętego w "0" osobny generator dla II przemiany coby wypadło dokładnie 455khz
  • #19 5650544
    sq6ade
    Poziom 40  
    Jaki to model radia? To "wyrównanie" nie spisuje się we wszystkich tak jak się mogłoby wydawać.
  • #20 5651575
    pawol
    Poziom 22  
    Radyjko to Albrecht AE4200. Transformuje się tam przebieg dla II przemiany przez trafko prosto z kwarca 10,240. W AM chodzi odbiór (choć czuję ze mogło być lepiej) ale w FM jakoś dziwnie jak puszka brzmi przy odbiorze. Pewnie filtr 455 jest wąski. W podobnych radiach jak AE4500 trafka nie ma i f przemiany jest brane z kwarca przez opór 1k. Tor odbiorczy praktycznie jest ten sam co w Lafayette Indianapolis lub Albrecht AE4500.
  • #21 5653040
    sq6ade
    Poziom 40  
    To odstrojenie II heterodyny jest porządane ponieważ przy przestrojeniu nadajnika w 0 odbiornik nie jest w 0. To odstrojenie II het. trochę to niweluje.

Już o tym gdzieś było pisane.

Poza tym zastosowanie w odbiorniku 2 generatorów o częstotliwościach odległych od siebie o kilka kHz może dać efekt zdudnienia i możesz tą różnicę usłyszeć w głośniku.
  • #22 5653257
    pawol
    Poziom 22  
    To moze przeciągne syntezę nie w "0" a w "1" . W kanale filtra 455 się lepiej zmieszczę a i na nadawanie nie będzie miało to sporego wpływu. Co ty na to?
  • #23 5653277
    sq6ade
    Poziom 40  
    Najlepiej było by dać osobne dostrojenia dla wzorca 10,240 dla TX i RX ale wtedy nadal pozostanie kłopot z odstrojoną II het.
    Kwadratura koła :(
  • #24 5653379
    pawol
    Poziom 22  
    A w kwestji zwiększenia 1W am na więcej to jak kolega się zapatruje na modulowanie tylko drivera a końcówka na stałe do +Vcc. Vcc tam jest ograniczone do 10V.

MA to rację bytu?
  • #26 5653508
    pawol
    Poziom 22  
    Napisano wiele ale w grę wchodziło dołożenie trafa a na to nie mam miejsca. Wiec kombinuję zeby modulować tylko driver. O tym rozwiązaniu nie pisze się.
  • #27 5653570
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    Cześć.

pawol napisał:
    ...kombinuję zeby modulować tylko driver...

Jaką moc planujesz osiągnąć w takim rozwiązaniu, przy zasilaniu 12 - 13V na 50Ω obciążenia?
  • #28 5653588
    pawol
    Poziom 22  
    Dozwolone 4W. Nawet jak 3 W osiągnę to będzie dobrze. Podejrzewam ze będzie trzeba przytłumić końcówkę mocy m.cz. bo będzie za mocna modulacja. Masz jakieś doświadczenie z tym?

Końcówka i driver w orginale zasilane jest z 10V przez 7810. W FM zasilany jest driver i końcówka na stałe z 10V i jest moc 4W. W AM z 10V zasilana jest końcówka mocy modulatora TA7517 co daje circa 5V zasilania razem dla drivera i końcówki RF bez modulacji. Wtedy jest 1W. Ja myśle żeby w AM końcówkę RF na stałe posiągnąć z 10V a modulować tylko driver. Na pewno będzie mocniej. Tylko kwestia jak mocno i czy nie za mocno i co stanie się z modulacją.
  • #29 5655611
    sq6ade
    Poziom 40  
    Weź wybebesz z jakiegoś trupa trafo mod. = wtedy warto się za to zabierać ( 1W>4W ) .
    Myślisz że producenci 4W CB nie oszczędziliby materiałochłonnego trafo gdyby udało się 4W uzyskać jakimiś innymi prostszymi i tańszymi metodami?
  • #30 5656416
    pawol
    Poziom 22  
    sq6ade napisał:
    Weź wybebesz z jakiegoś trupa trafo mod. = wtedy warto się za to zabierać ( 1W>4W ) .
    Myślisz że producenci 4W CB nie oszczędziliby materiałochłonnego trafo gdyby udało się 4W uzyskać jakimiś innymi prostszymi i tańszymi metodami?

Nie mam na to miejsca jak pisałem
    Cytat:
    To odstrojenie II heterodyny jest porządane ponieważ przy przestrojeniu nadajnika w 0 odbiornik nie jest w 0. To odstrojenie II het. trochę to niweluje.

Już o tym gdzieś było pisane.

Eee tam. A co to ma do rzeczy. Nawet jak coś nie pasuje przy przestrojeniu w "0"to tylko przy I przemianie (nie analizowałem czy faktycznie jest źle). II przemiana nic nie zmieni a co najwyżej pogorszy dalej. Wynik I i II przemiany ma mieścić sie w kanale filtra i tyle. Tyle, że I przemiana ma szeroki kanał a II wąski i tu jest problem czasami.

Przykład generatora 10.240 dla II przemiany jest w Albrechcie AE-5290 (załączony). CO do dudnienia między generatorami to może tak być ale nie musi - trzeba spróbować.

Moderowany przez c2h5oh:

Regulamin, punkt 10.10.
    Materiały te są dostępne w internecie:
    http://service.alan-germany.de/CB/AE5290/AE5290-all-papers.pdf
    Po co osoby pomagające mają płacić 3 punkty za obejrzenie tego, co jest w sieci za darmo?
    Załącznik usunąłem. Materiały z złącznika dostępne są w podanym linku.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z odbiorem AM/FM w radiu Stabo XM3500 wynika z przesunięcia częstotliwości drugiej przemiany pośredniej (II p.cz.) spowodowanego przestrojeniem generatora kwarcowego 10,240 MHz na tzw. "0". To przesunięcie powoduje, że częstotliwość pośrednia odbiornika nie mieści się idealnie w paśmie filtru 455 kHz, co skutkuje zakłóceniami, trzaskami i słabą jakością sygnału, szczególnie w paśmie FM, gdzie odbiór jest praktycznie niemożliwy. Rozwiązaniem jest dołożenie osobnego generatora 10,240 MHz dedykowanego wyłącznie dla drugiej heterodyny, co pozwala na prawidłowe ustawienie częstotliwości pośredniej i poprawę selektywności odbioru. Alternatywnie można zastosować gorszy filtr 455 kHz, co jednak pogarsza selektywność. W dyskusji poruszono także kwestie różnic w napięciach zasilających diody przełączające pasma AM/FM, co może wpływać na pracę toru FM. Wątek dotyczy również problemów z syntezą częstotliwości w układach LC7131 i LC7132, gdzie różnice w podziale dzielników programowanych TX/RX mogą powodować odstrojenia, jednak w LC7131 odchyłki są minimalne. Dodatkowo omawiano możliwość modulacji tylko drivera końcówki mocy w AM dla zwiększenia mocy wyjściowej z 1W do około 3-4W, przy zachowaniu stabilności i jakości modulacji. Wskazano na potrzebę posiadania odpowiednich przyrządów pomiarowych do precyzyjnego strojenia i diagnozy problemów. Schemat radia Stabo XM3500 jest dostępny online, co ułatwia modyfikacje i naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA