logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laguna II 1.9 dCi - Co oznaczają migające 4 koła na wyświetlaczu?

unmarked 11 Gru 2006 16:19 5352 8
REKLAMA
  • #1 3319559
    unmarked
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Możecie mi powiedzieć co oznaczają migające 4 koła na wyświetlaczu (zdjęcie poniżej) najczęściej pojawia się gdy wkładam kartę pod dłuższym postoju.
    Z góry dziękuje za pomoc.
    Laguna II 1.9 dCi - Co oznaczają migające 4 koła na wyświetlaczu?
  • REKLAMA
  • #2 3319695
    mateo027
    Poziom 26  
    Ocena: 154
    Ale pojawia sie sobie i znika? Czy jest nadal? Pokazuje, ze niewlasciwa cisnienie w oponach.
  • #3 3320032
    unmarked
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Gdy wyjmę kartę i włożę ponownie to miganie ustaje. Tak też myślałem, że to od ciśnienia w oponach. Sprawdzałem z przodu mam 2,2 z tyłu 2,1.
  • REKLAMA
  • #4 3320545
    mateo027
    Poziom 26  
    No to niby dobrze. Ja dla pewnosci udalbym sie na Clipa zeby zobaczyc co w trawie piszczy. Nie raz zdarzalo mi sie wypadniecie czujnika i miganie sobie czasem,ale zeby 4 na raz.Musisz sprawdzic.
  • #5 3323873
    ARTUR_STANCZUK
    Poziom 19  
    Ocena: 210
    odlacz akumulator na kilka minut i zobacz czy pomoze, u mnie w lagunie II 1.8 pomoglo. ale bylem tez w serwisie na clipie i wiedzialem ze te czujniki mozna przeprogramowac na zime i lato. dziwne ale taka opcja jest
  • REKLAMA
  • #6 3323945
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2102
    ARTUR_STANCZUK napisał:
    wiedzialem ze te czujniki mozna przeprogramowac na zime i lato. dziwne ale taka opcja jest

może chodzi o rozszerzalność przy różnicy temperatury
    np. ogrzewany garaż a na dworzu -10°C
  • #7 3323953
    mateo027
    Poziom 26  
    Opcja jest nie dlatego, ze zima czujniki dzialaja inaczej. To udogodnienie,ktore bierze pod uwage opcje,ze masz zimowy komplet kol z czujnikami,zmieniasz kola i dajesz opcje ZIMA zeby komp. sie orientowal,ze ma czytac z tych czujnikow,LATO tak samo dla kol letnich,zebys nie musial po zmianie kol na zimowe/letnie nie programowal czujnikow na nowo. A z tym akumulatorem dziwne.
  • #8 3332394
    ARTUR_STANCZUK
    Poziom 19  
    Ocena: 210
    a jeszcze jedno mi sie przypomnialo kazdy czujnik ma swoj nr i jezeli zamienisz np lewa felge z czunikiem na prawa to tez bedzie migal, na clipie trzeba dopasowac
  • REKLAMA
  • #9 3332411
    mateo027
    Poziom 26  
    Oczywiste. Mozesz wpisac 2 komplety czujnikow na zime i lato,zeby nie dopasowywac nowych w felgach zimowych tylko przeskoczyc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Migające cztery koła na wyświetlaczu w Renault Laguna II 1.9 dCi wskazują na problem z systemem monitorowania ciśnienia w oponach. Objaw ten pojawia się najczęściej po dłuższym postoju i włożeniu karty do stacyjki. Pomimo prawidłowego ciśnienia (2,2 bar z przodu, 2,1 bar z tyłu), miganie może być spowodowane błędami w odczycie czujników lub ich niewłaściwym dopasowaniem. Zaleca się podłączenie samochodu do interfejsu diagnostycznego Clip, który pozwala na sprawdzenie stanu czujników, ich reprogramację oraz dopasowanie numerów seryjnych czujników do konkretnych kół. System umożliwia także zapisanie dwóch kompletów czujników – na sezon zimowy i letni – co ułatwia zmianę opon bez konieczności ponownego programowania. Dodatkowo, reset systemu poprzez odłączenie akumulatora na kilka minut może pomóc w rozwiązaniu problemu. Różnice temperatur, np. między garażem a zimnym powietrzem zewnętrznym, mogą wpływać na wskazania systemu ze względu na rozszerzalność materiałów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA