logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy istnieje mozliwość zrobienia takiego układu?

Filodendron 10 Lip 2007 08:37 3248 7
  • #1 4067167
    Filodendron
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam Wszystkich, od razu zaznaczam, że jestem laikiem w sprawach związanych z elektroniką także jak kogoś zdenerwuje moim pytaniem to przepraszam. Czy istnieje możliwość zrobienia takiego układu (czy ewentualnie jest taki gotowy układ), że po podaniu na jego wejście napięcia +12V przez okres krótszy niż np. 10s powoduje, że układ ten nie przepuszcza dalej tego napięcia, a w przypadku podania tego samego napięcia dłużej niż 10s to układ (po przekroczeniu tych 10s) zaczyna przepuszczać to napięcie dalej do odbiornika? I tak za każdym razem, w przypadku krótszego- zatrzymuje, a po przekroczeniu puszcza dalej. Jeżeli jest taka możliwość to czy można prosić o jakiś schemat, ewentualnie link? Dziękuje za info.
  • #2 4067174
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Witam.

Jest taki układ -> CD 4541 i kilka elementów dodatkowych. Na forum zamieściłem kilka schematów. Funkcja "szukaj" i wpisz "opóźnione załączanie".

Gotowe też istnieje. W hurtowni elektrycznej można kupić przekaźniki czasowe Legranda lub innej firmy.
    Pzdr.
  • #3 4067205
    Lysoleq
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Możliwości na złożenie takiego układu jest wiele. Osobiście proponuje kupić przekaźnik z opóźnieniem, bo to moim zdaniem najbardziej eleganckie rozwiązanie Twojego problemu. Masz jedną część i w obwodzie głównym możesz zasilać układu o dużym poborze prądu. Ewentualnie możesz bawić się w układ elektroniczny który np załączy przekaźnik, lub tranzystor po 10 sekundach, ale nie wiem czy warto.

Jeżeli bardziej interesuje Cię elektronika to mogę narysować taki układ.
  • #4 4067238
    Filodendron
    Poziom 10  
    No fakt, wyszkuiwarka, może coś znajde, zapomoniałem o niej... dziękuje Wam za informacje... po prostu chodzi mi o opóźnienie syreny alarmowej w samochodzie, tzn. żeby od razu od uaktywnienia alarmu nie załączała się ona tylko po tych 10 s dopiero, da się to zrobić na tym przekaźniku i czy wymaga on jakiegoś osobnego zasilanie.. bo myślałem wpiąć sie tym układem w plus idący do syrenki, doradźcie...
  • #5 4067316
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 462
    Witam.

Schemat masz w załączniku. Trzeba precyzyjnie określać problem. :sm9:

Pzdr.
    Załączniki:
    • Czy istnieje mozliwość zrobienia takiego układu? modyfikacja załączania po zwłoce.PNG (81.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 4067402
    Filodendron
    Poziom 10  
    Dziękuje, może mi sie uda...:|
  • #7 5395251
    bobojad
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    A czy ktoś wie czy przy takim podłączeniu układ pobiera jakiś prąd w stanie spoczynku? W zastosowaniu do syreny alarmu sprawę rozwiąże włączenie go na przeciętym przewodzie od syreny, ale pytam też o jakieś samodzielne zastosowanie.
  • #8 5395279
    yego666
    Poziom 33  
    Ocena: 564
    Przy takim podlaczeniu uklad w stanie nieaktywnym pobiera prad rzedu kilkudziesieciu nanoamperow ( choc maxymalnie, jak podaje katalog, przy zasilaniu 20V moze pobierac i 100 uA ).
    Gdy Reset jest aktywny to generator jest rowniez zatrzymywany, wiec tu nic sie nie zmarnuje.
    Na baterii pochodzi w stanie nieaktywnym ze sto lat :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Omówiono możliwość wykonania układu elektronicznego, który po podaniu napięcia +12V przez czas krótszy niż 10 sekund blokuje jego przepływ, a po przekroczeniu tego czasu przepuszcza napięcie do odbiornika. Zaproponowano zastosowanie układu scalonego CD4541 wraz z dodatkowymi elementami do realizacji funkcji opóźnionego załączania. Alternatywnie rekomendowano użycie gotowych przekaźników czasowych, np. firmy Legrand, które są prostszym i bardziej eleganckim rozwiązaniem, szczególnie przy obciążeniach o dużym poborze prądu. W kontekście zastosowania do opóźnienia syreny alarmowej w samochodzie zasugerowano wpięcie układu w przewód zasilający syrenę. Poruszono także kwestie poboru prądu w stanie spoczynku – układ CD4541 pobiera bardzo mały prąd (rzędu nanoamperów do maksymalnie 100 µA przy 20 V), co pozwala na długotrwałą pracę na baterii. Do dyskusji dołączono schemat układu oraz wskazówki dotyczące precyzyjnego określenia problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA