logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer z płytą K7S5A nie uruchamia się, brak sygnałów BIOS, możliwa pętla resetu

ajni 14 Gru 2007 21:51 2200 9
REKLAMA
  • #1 4588316
    ajni
    Poziom 20  
    Ocena: 55
    Znajomej padł komp. Najpierw siadł zasilacz, po przełożeniu innego wszystko chodziło kilka dni, potem zasilacz zwróciła, komp stal jakiś tydzień załatwiłem jej inny, po podłączeniu wentylatory ruszają, dyszki też, kontrolki się świecą a monitor zero reakcji. Do tego komp jakby się w kółko restartował, migają diodki na napędach co jakieś 2 sekundy, tak jakby ktoś wciskał co 2 sekundy reset. Po odpięciu wszystkich napędów tak samo. Płyta nie wydaje żadnych pików itp. Nawet po odpaleniu bez ramu czy grafiki nic nie pika. Wszystko wyciągane i wpinane ponownie i zero reakcji. Bios resetowany, nic.
    Płyta to K7S5a rev5 procek athlon xp chyba 2.0+, ram 512 SD, grafika GF 4, i podstawowe napędy.

Co może siedzieć, ja podejrzewam płytę główną, kondensatory nie spuchnięte, ale wykazuje jakby był Bios zapętlony na starcie. No i nie przechodzi post ani nie ma pików.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4588522
    dzetix
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Witam, ECS to najgorsza i najbardziej awaryjna marka,myślę że jak płyta się nie "odzywa" to jest nie do uratowania przez zasilacz mugł pujść mostek północny itp,pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 4588688
    ajni
    Poziom 20  
    Że to badziew to ja wiem, bo jakieś rok czasu jechałem na K7S6A. A 5 jest jeszcze gorsza. Po padzie zasilacza komp chodził, jak postał tydzień to już sie nie odezwał. Mi nie chodzi o uratowanie płyty tylko o pewność że to ona. Bo nie chciałbym żeby kupiła płytę a się okazało ze to nie to. W sumie jakby poszedł procek to by piszczała, jak grafika czy ram to raczej też.
  • REKLAMA
  • #5 4588822
    ajni
    Poziom 20  
    Wybrzuszone nie są, na oko są OK, a nie uśmiecha mi się wylutowywać i sprawdzać.
  • Pomocny post
    #6 4588937
    thrower
    Poziom 23  
    Mi kiedyś zdechła jedna taka K7S5A i to w dość ciekawy sposób... dostałem ją od znajomego jako nie działającą, po wymianie kondensatorów odżyła i pracowała dobry roczek (co mnie niesamowicie zadziwiało bez żadnych zwisów)... Potem pewnego pięknego dnia włączam kompa i smród... Zaglądam do obudowy, szaro... Później odkryłem że zdechł chipset (po podaniu napięcia sprawiał wrażenie jakby chciał się przemienić w chmurę dymu i odlecieć :D) Już po wywietrzeniu pokoju stwierdziłem że z ciekawości zdejme radiator z chipsetu i tutaj kolejna niespodzianka... razem z radiatorem zszedł fragment chipsetu tak ok 0,5cm^2 :!: a w chipie była taka fajna dziurka :D

Ja osobiście to tak profilaktycznie bym tego K7S5A wyrzucił przez okno i kupił jakąś inną płytke :) Nawet jeśli uda się ją uruchomić to szkoda na nią nerwów w przyszłości :)
  • REKLAMA
  • #7 4588952
    ajni
    Poziom 20  
    No właśnie nie wiem co robić, znajoma kasy nie ma na inwestycję w kompa. Poszukam jakiejś innej płyty pod socket A, chodź ceny są ciekawe jak za praktycznie wymarły standard.
  • #8 4589166
    thrower
    Poziom 23  
    Właśnie dokładnie dlatego że już chyba nikt nie produkuje tego sprzętu a popyt na części nadal jest spory, ceny są na tak wysokim poziomie...
    Jednak można zlaneźć na allegro jakieś w miare fajne płytki w rozsądnych cenach (najlepiej szukać z własnej okolicy tak żeby osobiście ją odebrać i obejrzeć)
  • #9 4589566
    ajni
    Poziom 20  
    Najpierw szukałem czegoś do 50zl, ale jak przeglądnąłem allegro to zwątpiłem. Dam znać znajomej nich pomyśli czy lepiej dołożyć te 70zl na starą płytę i mieć starego kompa, czy np. 500-600zl i mieć już 2 rdzenie AMD.
    Dzięki za podpowiedzi.
  • #10 5085626
    ajni
    Poziom 20  
    Zamykając sprawę, rozwiązana już dawno temu ale teraz mi się przypomniało.Kupiłem inną płytę (też K7S5A) po taniości, ale okazało że że kupiona ma spuchnięte kondziory i też nie wstaje. Po walkach ze sprzedawcą że sprzedał niesprawną płytę odzyskałem kasę, a płyta została u mnie (taka była wola sprzedającego). Na czasie wymieniłem wszystkie elektrolity na płycie, okazało się że 3 były padnięte. Zwykłą lutownicą transformatorową dało radę. Płyta wstała za pierwszym razem i działa bez problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z płytą główną K7S5A (rev5) z procesorem Athlon XP 2.0+, 512 MB RAM SD i kartą graficzną GeForce 4 nie uruchamia się poprawnie – wentylatory i dyski działają, kontrolki świecą, ale monitor nie reaguje, a system wydaje się resetować w pętli co około 2 sekundy. Płyta nie wydaje sygnałów dźwiękowych BIOS, nawet po odłączeniu napędów czy uruchomieniu bez pamięci i grafiki. Kondensatory na płycie nie są widocznie uszkodzone, jednak podejrzewa się uszkodzenie BIOS-u lub chipsetu (np. mostka północnego). W dyskusji wskazano, że płyty ECS K7S5A są awaryjne, a wymiana kondensatorów często przywracała działanie, choć chipset mógł ulec trwałemu uszkodzeniu. Ze względu na trudności z dostępnością i wysokie ceny części do socket A, rozważano zakup innej płyty lub modernizację na nowszy sprzęt. Ostatecznie wymiana elektrolitów na innej płycie K7S5A pozwoliła na jej uruchomienie i stabilną pracę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA