logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

3120 po zalaniu brak podświetlenia,przerwa w przejściu

kuty-y 10 Lip 2007 12:09 1029 10
REKLAMA
  • #1 4067756
    kuty-y
    Poziom 10  
    Witam mam nokie 3120 po zalaniu brak w niej podświetlenia wymieniłem przetwornice N300 ze sprawnego telefonu i to samo,zauważyłem że według tej solucji brak przejścia pomiędzy pinami vled+ a 1pinem od lewej pierwszy rząd od lewej koło gniazda

3120 po zalaniu brak podświetlenia,przerwa w przejściu

i mam prożbe jakie elementy leżą w tym torze bo na schemacie nie mogę sie połapać i które ścieżki idą od tych pinów?
  • REKLAMA
  • #2 4067810
    Aaadam
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Tam nie ma żadnych elementów to musi być poprostu połączone, a do VLED+ biegnie ścieżka z katody diody V300.
  • REKLAMA
  • #3 4067839
    kuty-y
    Poziom 10  
    tak musi być połączone bo sprawdzałem na sprawnej 3100 i jest tylko ja nie widze ścieżki biegnącej od tych punktów co podałem a te miejsca były nieżle skorodowane,piny gniazda wyświetlacza wyczyśćiłem i gniazdo wymieniłem czy przejście pomiędzy tymi punktami jest pomiędzy warstwami płyty?
  • #4 4067875
    Aaadam
    Poziom 26  
    Tak, jest między warstwami płyty. Weź miernik znajdź diodę V300 i zobacz czy jest przejście.
  • #5 4068139
    kuty-y
    Poziom 10  
    niby przejścia od punktów do diody są tylko niema tak jak mówiłem pomiędzy tymi dwoma punktami,w telefonie brak jest jeszcze dzwonków i zauważyłem że układzik od dzwonków jest zaśniedziały, czy to może mieć jakiś związek z podświetleniem?
  • #6 4068177
    Aaadam
    Poziom 26  
    Jeśli na rysunku FTB jest połączenie a u Ciebie go nie ma to połącz i po problemie.
  • REKLAMA
  • #7 4068464
    kuty-y
    Poziom 10  
    Połączyłem i w dalszym ciągu podświetlenia niema
  • REKLAMA
  • #8 4068492
    Aaadam
    Poziom 26  
    Zacznij to robić po kolei. Przetwornica działa ?
  • #9 4070471
    kuty-y
    Poziom 10  
    zmieniałem już 3 przetwornice ze zdechłych telefonów i nic, na przetwornicy jest napięcie 3,7v gdzie dokładnie jest wej,wyj przetwornicy bo mierzyłem 1 nóżkę względem masy dioda v300 też ma 3,7v do masy czy coś żle mierze? a może przyczyną jest UEM? gdzieś na forum wyczytałem że jak uem walnięty to na pinach ładowania jest 3,80kom i jeśli tyle jest to prawdopodobnie UEM uszkodzony bo ja właśnie tyle mam na tych pinach czyż by to był UEM? po zalaniu dostał zwarcia,tylko on jest klejony.
  • #10 4070925
    Aaadam
    Poziom 26  
    Sterowanie przetwornicy masz na wejściu EN a wyjście jest na diodzie V300. Podczac jej pracy powinno tam się pojawiać kilkanaście V. 3.7V na diodzie V300 jest w momencie kiedy podświetlenie jest zgaszone a więc złóż telefon i mierz napięcie na diodzie V300 chwilę po naciśnieciu jakiegoś klawisza.
  • #11 4094205
    kuty-y
    Poziom 10  
    Strasznie długo nieodpowiadałem bo musiałem wyjechać, ale wróciłem i walcze dalej z tym telefonem i z jego podświetleniem,sprawdziłem napiecie na przetwornicy podczas pracy jest 14,8v ile powinno być na sprawnej przetwornicy? muszę mierzyć dalej tamte przetwornice co sprawdzałem miały podczas wzbudzania zaledwie 7,2v i chyba były zepsute bo były brane z telefonów po zalaniu,ta jest chyba sprawna tylko niewiem jak dalej czy kondensatory są sprawne bo dioda za przetwornicą jest niby sprawna.

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 3120 po zalaniu ma problem z brakiem podświetlenia. Wymieniono przetwornicę N300 na sprawną, lecz problem pozostał. Stwierdzono brak przejścia między pinami VLED+ a pierwszym pinem gniazda wyświetlacza, co według schematu powinno być połączeniem bez elementów pośrednich, realizowanym ścieżką między warstwami płytki. Połączenie to zostało ręcznie wykonane, jednak podświetlenie nadal nie działa. Sprawdzono napięcia na przetwornicy i diodzie V300 – podczas pracy przetwornicy pojawia się napięcie około 14,8 V, co jest prawidłowe, natomiast 3,7 V na diodzie V300 występuje przy wyłączonym podświetleniu. Zauważono również skorodowany układ dzwonków, co może mieć wpływ na działanie podświetlenia. Podejrzewany jest uszkodzony układ UEM, który po zalaniu mógł ulec zwarciu, co potwierdza pomiar rezystancji na pinach ładowania około 3,8 kΩ. Wskazano, że sterowanie przetwornicą odbywa się przez wejście EN, a wyjście jest na diodzie V300. Zalecane jest dalsze pomiary i diagnostyka elementów toru podświetlenia oraz ewentualna wymiana uszkodzonych komponentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA