logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można naprawić wirnik szlifierki oscylacyjnej z brakującymi płytkami?

waszczaczek 11 Lip 2007 00:19 2873 7
REKLAMA
  • #1 4070358
    waszczaczek
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    witam! mam uszkodzony wirnik(brakuje 2 płytek po których poruszają się szczotki) czy trzeba wymienić wirnik czy można to jakoś naprawić??
  • REKLAMA
  • #2 4070548
    rezystors
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    dwóch wycinków komutatora- teoretycznie można, wymienić komutator ale w praktyce do wymiany wirnik
    pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #3 4070712
    jaros85
    Poziom 20  
    Ocena: 37
    Nie ma sensu naprawiać szlifierka ma b. duże obroty jeżeli się to jakoś zlutuje czy coś to i tak się rozleci i uszkodzenia mogą być jeszcze więkrze.
  • #4 4070743
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6368
    Wirniki sie regeneruje, do wymiany idziw wtedy komutator i uzwojenia, wykonuja te usluge specjalistyczne zaklady. Samodzielna naprawa jest niemozliwa.
  • REKLAMA
  • #5 4072906
    jaros85
    Poziom 20  
    Oczywiście jest możliwość naprawy ale przy dzisiejszych cenach sprzętu może być to nie opłacalne chyba że nigdzie nie można dostać nowego wirnika.
  • #6 4076189
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6368
    jaros85 napisał:
    Oczywiście jest możliwość naprawy ale przy dzisiejszych cenach sprzętu może być to nie opłacalne chyba że nigdzie nie można dostać nowego wirnika.
    Kolega sieje defetyzm. Wiem gdzie można kupić wirnik do szlifierki "Bosch" za 1/8 ceny nowej , czyli chyba raczej sie opłaca?. Oczywiście oprócz sprzętu "Toya" itp.
  • REKLAMA
  • #7 4076282
    jaros85
    Poziom 20  
    Ja właśnie tego typu sprzęt miałem na myśli.
  • #8 4076602
    waszczaczek
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    wirnik który muszę naprawić jest od Szlifierka mimośrodowa
    GEX 125 AC. w internecie znalazłem za 130 zł ale jak kolega pisze żę ma za 1/8 ceny to poproszę o jakiś namiar. z góry dzięki za wszystkie posty

Podsumowanie tematu

✨ Uszkodzony wirnik szlifierki oscylacyjnej z brakującymi płytkami komutatora teoretycznie można naprawić poprzez wymianę komutatora lub regenerację wirnika, jednak w praktyce samodzielna naprawa jest trudna i często nieopłacalna. Ze względu na wysokie obroty szlifierki, prowizoryczne lutowanie może prowadzić do dalszych uszkodzeń. Regenerację wirników wykonują specjalistyczne zakłady, które wymieniają komutator i uzwojenia. Przy obecnych cenach sprzętu często bardziej opłaca się wymienić wirnik na nowy, zwłaszcza że dostępne są części zamienne w atrakcyjnych cenach, np. do szlifierki Bosch. W przypadku modelu GEX 125 AC znaleziono nowy wirnik za około 130 zł, jednak istnieją oferty znacznie tańsze, co może wpłynąć na decyzję o naprawie lub wymianie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA