logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór przyłącza elektrycznego do domu jednorodzinnego - 12 kW czy więcej?

kapode 11 Lip 2007 19:23 17984 20
  • #1 4072529
    kapode
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Mam 2 problemy, oba dotyczą budowy domku jednorodzinnego.
    Chciałbym dowiedzieć się kilku rzeczy, zanim dokonam złego wyboru.

1. Jakie przyłącze powinno sie zastosować, abym mógł zaspokoić swoje potrzeby elektryczne :) ?
    12 KW, czy może więcej ? Planuję kuchenkę elektryczną, niestety jest problem z gazem na wsi.

2. Mam już skrzynkę, taką od energetyki na początku swojej działki.
    Domek będzie budowany w odległości 70m od tej skrzynki.
    Pan z energetyki mówił napierw, aby kupić kabel miedziany "5 na 10" (lub odwrotnie - 10 na 5). Jednak gdy sie dowiedział, że to aż 70m, powiedział że miedziany to max do 30m, bo są za duże straty, i mam kupić aluminiowy, oczywiście 3x droższy. Czy to prawda ?

Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję.
  • #2 4072575
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Kabel aluminiowy? uhm... ekspertem to nie jestem... ale z tego co wiem to kable aluminiowe sa gorsze od miedzianych... jedynym ich plusem jest to ze sa lzejsze od miedzianych... dlatego sa stosowane w liniach napowietrznych i chyba innego zastosowanie obecnie one nie maja.
  • #3 4072590
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Pierwszy lepszy link na Google, cena kabli jednoznacznie wskazuje, iż jest odwrotnie. Miedziane są droższe od aluminiowych i to ok 4-krotnie, porównaj ceny sam:
    http://www.luxmarket.pl/k/Kable%20i%20przewody/18?gclid=CL7axdWDoI0CFRkSZwodLjuHUA
    Może chce Cię ktoś naciągnąć? Zastanów się dobrze zanim kupisz. Inną, odrębną sprawą jest jakość i przekrój kabla aluminiowego.
    Pozdrawiam
  • #4 4072642
    phoe
    Poziom 29  
    Btw, watpie zeby kabel aluminiowy mial lepsze parametry od kabla wykonanego z miedzi elektrolitycznej(nie znam cen takich kabli i nie wiem czy sie takie kable nawet do instalacji elektrycznej stosuje)... chyba ze jakis aluminiowy o jakims mega przekroju... porownojac powiedzmy miedziany o przekroju 10 do aluminiowego o przekroju powiedzmy 35, moze sie okazac ze aluminiowy bedzie wtedy drozszy od miedzianego(i jednoczesnie "lepszy")... ale watpie zeby do wykonania przylacza do domku jednorodzinnego byl potrzebny miedziany o przekroju wiekszym niz 10, no moze 16 i to powinna styknac na 100%.

A to czy kabel bedzie sie miedziany nadawal czy nir, moze zalezec od tego z jakiej miedzi zostal wykonany, ale te sprzedawane w sklepach powinny byc odpowiednie. Mysle ze najlepiej sprzedawcy zapytac i tyle, pojsc z jedna osoba wiecej, a jak cos potem bedzie nie tak to po prostu oddac mu ten kabel i tyle.
  • #5 4072695
    KACZOREK
    Poziom 21  
    Ocena: 198
    możesz kupić kabel aluminiowy YAKY lub NAYY 4x25 jest znacznie tańszy od miedzianego a jedyny problem to to że trochę gorzej się go podłącza w szafce rozdzielczej w domu a z tymi stratami to trochę przesadził. możesz zapytać energetyki z której stacji trafo będziesz zasilany i wtedy zobaczysz jaką długość ma sieć energetyki na pewno jest znacznie dłuższa niż twoje przyłącze a nawet gdybyś miał stację koło twojej działki to dla ciebie jeszcze lepiej. rzecz jasna że miedziany jest lepszy ale cena to już nie bardzo. i na koniec za parametry dostarczonej energii odpowiada energetyka min. wartość napięcia oraz częstotliwość
  • #6 4072725
    phoe
    Poziom 29  
    KACZOREK napisał:
    możesz kupić kabel aluminiowy YAKY lub NAYY 4x25 jest znacznie tańszy od miedzianego a jedyny problem to to że trochę gorzej się go podłącza w szafce rozdzielczej w domu a z tymi stratami to trochę przesadził. możesz zapytać energetyki z której stacji trafo będziesz zasilany i wtedy zobaczysz jaką długość ma sieć energetyki na pewno jest znacznie dłuższa niż twoje przyłącze a nawet gdybyś miał stację koło twojej działki to dla ciebie jeszcze lepiej. rzecz jasna że miedziany jest lepszy ale cena to już nie bardzo. i na koniec za parametry dostarczonej energii odpowiada energetyka min. wartość napięcia oraz częstotliwość

W 1 poscie jest mowa o 5 zylach bo pewnie uziemienie bedzie do przylacza podlaczone wiec jak juz to YAKY lub NAYY 5x25, a nie 4x25, ale to tylko taki malo znaczacy szczegol. ;)

Mozna tez uziemnienie podlaczyc do masy i kupic wtedy przewod 4-zylowy, bedzie taniej. :)

Co do cen kabli to:
    - Aluminiowe:
    Kabel YAKY 4x25 - 1mb [YAKY-4x25] 16,25zł
    Kabel YAKY 4x35 - 1mb [YAKY-4x35] 21,20zł

- Miedziane:
    Kabel YKY 4x10 - 1mb [YKY-4x10] 32,75zł
    Kabel YKY 4x16 - 1mb [YKY-4x16] 49,05zł

4 zylowe, bo w 1 lepszym sklepie w ktory wszedlem 5 zylowych nie bylo.
  • #7 4072755
    Molejnic

Poziom 21  
    Ocena: 98
    Wracając do przekroju przewodu to położyłbym kabel aluminiowy o przekroju żyły 25mm2. Ilość żył jest już zależna od typu sieci jaka będzie wymagana przez ZE. W skrócie można powiedzieć, że jeżeli w skrzynce na granicy działki będzie umieszczona różnicówka to pięć żył, jeżeli nie to 4. Ja tylko bym powalczył, o to żeby tej różnicówki tam nie było, lepiej ją zastosować w domu - skrzynka będzie zaplombowana i każda awaria to koszt wzywania elektryka z ZE ,żęby ją załączył
    Konto firmowe:
    Elektroautomatyka Marcin Olejniczak
    Spacerowa 77, Leszno, 64-100
  • #8 4072776
    kapode
    Poziom 11  
    Różnicówka jest w mojej skrzynce, i mam do niej dostęp.

Czyli rozumiem iż "5 na 10", oznacza 5 żył, po 10mm2 każda, mogę kupić 15, fakt.

Ale co w takim razie z 12 KW ? Wystarczy czy Waszym zdaniem za mało ?
  • #9 4072798
    phoe
    Poziom 29  
    kapode napisał:
    Różnicówka jest w mojej skrzynce, i mam do niej dostęp.

Czyli rozumiem iż "5 na 10", oznacza 5 żył, po 10mm2 każda, mogę kupić 15, fakt.

Ale co w takim razie z 12 KW ? Wystarczy czy Waszym zdaniem za mało ?

Tak "5 na 10" to kabel 5 zylowy, o przekroju 10mm2.

10 miedziany lub 25 aluminiowy powinien spokojnie wystarczyc, ewnetualnie mozna kupic 16 miedziany lub 35 aluminiowy. Czasami jest warto kupic odrazu kabel o wyzszym przekroju, i miec spokoj na przyszlosc, np robiac jakis maly warsztat czy cos w tym stylu w garazu, nie bedzie sie trzeba martwic czy kabel na przylaczu wytrzyma czy tez nie.

btw, w moim drugim poscie napisalem przez pomylke o przekroju 15, nie ma takiego, jest 16. Taki czeski blad, sorki. Zaraz to zmienie.
  • #10 4072832
    Molejnic

Poziom 21  
    Ocena: 98
    Do zwykłego użytkowania 12 kW spokojnie wystarczy - nie dasz rady jednak zastosować np trójfazowego elektrycznego przepływowego ogrzewacza wody bo mają moce od 18kW wzwyż
    Konto firmowe:
    Elektroautomatyka Marcin Olejniczak
    Spacerowa 77, Leszno, 64-100
  • #11 4072844
    kapode
    Poziom 11  
    Ok, a gdybym chciał zrobić 3 fazowe gniazdko np. w garażu, to coś dodatkowo potrzebuję ?
  • #12 4072919
    phoe
    Poziom 29  
    Nie wiem dokladnie jak jest z 3 fazami, ale zeby zrobic gniazdo z 3 fazami duzego problemu nie bedzie.

po1, w skrzynce nalezalo by zainstalowac np wylacznik instalacyjny 3 fazowy + zrobic odpowiednia instalacje dla 3 faz, nic trudnego.

po2, z tego co pamietam to do gniazda 3-fazowego idzie 5 przewodow, 3 z fazami, + masa, + ochronny(PE chyba, czy zero ochronne, no mniejsza juz o to jak sie ten przewod nazywa), wiec najlepiej zeby twoja instalacja byla przystosowana do czegos takiego, czyli zeby do domu bylo juz doprowadzone 5 zyl. Lub samemu potem dorobic te zero ochronny czy tam PE. Sie to chyba nazywa rozszerzenie instalacji TN-C na TN-C-S, na google pewnie bez problemu znajdziesz co i jak, mialem to kiedys na studiach ale juz nie pamietam co i jak dokladnie. ;)

po3, urzadzenia 3-fazowe zwykle pobieraja duzo wiecej energi niz zwykle wiec nalezalo by wczesniej pomyslec jakie urzadzenie mialy by pracowac zeby dobrac odpowiednie przekroje kabli itp...
  • #13 4073100
    MlodyVFR
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    kapode napisał:
    Ok, a gdybym chciał zrobić 3 fazowe gniazdko np. w garażu, to coś dodatkowo potrzebuję ?

nic, co ma zwiazek z doprowadzeniem energii elektrycznej do domu. najlepiej zalozyc tylko osobne zabezpieczenie na to gniazdo. zeby w razie przeciazenia nie "wywalilo" calego garazu, a tylko to gniazdko.
  • #14 4073669
    agronom
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    phoe
    Cytat:
    po3, urzadzenia 3-fazowe zwykle pobieraja duzo wiecej energi niz zwykle wiec nalezalo by wczesniej pomyslec jakie urzadzenie mialy by pracowac zeby dobrac odpowiednie przekroje kabli itp...

Urządzenia 3-fazowe o takiej samej mocy co 1-fazowe pobierają mniejszy prąd (natężenie)!!! Przy tej samej mocy ilość energii będzie taka sama. Po to stosuje się zasilanie 3-fazowe aby ograniczyć (zmniejszyć) prąd płynący w sieci, a co za tym idzie i przekroje kabli zasilających.
    Pozdrawiam.
  • #15 4074995
    slawek1111

Poziom 27  
    Ocena: 91
    Smiało możesz zastosować kabel YAKY 4x35mm jest o wiele tańszy od miedzianego.Wytrzymałość tego Przewodu jest taka sama jak przewód miedziany 16mm.Więc po co pchać się w koszty,no chyba że chcesz.A naprzykład przyłącza ASXsn też jest aluminowe.A odnośnie mocy to 15KW bynajmniej będziesz miał trochę zapasu.
    Konto firmowe:
    Pro Elektro Serwis
    Sportowa 7, Kluczbork, 46-200 | Tel.: 730XXXXXX (Pokaż)
  • #16 4508218
    mztom1
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Gdzieś to czytałem że można przyjmować około 1mm2 na max prąd 10 A tylko to dotyczy miedzi. co do Aluminium bedzie większy na pewno przekrój. Ale nie jestem na 100% pewien może ktoś mądrzejszy ode mnie to potwierdzi. Ja bym zastosował miedź 5x10mm2 badź 5x16mm2 lepsza robota w skrzynce i aluminium chyba szybciej sie utlenia. A co do cen to sprawdź sobie na allegro tam przewód 5x10 ostatnio widziałem gdzies około 24 zł za m (ziemny) a zwykły podtynkowy to chyba około 20 zł ale sprawdź sobie.
  • #17 4508562
    vili
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Witam
    jak stosujesz kable miedziane to przy:
    10mm2 masz spadek 0,6%,
    16mm2 masz spadek 0.93%
    przy zasilaniu 3 fazowym na 70m długości kabla, więc nie ma potrzeby stosować więcej niż 10mm2.
    Spadek napięcia może dochodzić do 2%.
    Lepiej jest pociągnąć 5 żył, bo nie trzeba uziemiać specjalnie przewodu PE powinien to zapewnić ZE przy złączu kablowym (otok złącza lub słupa).
    Pozdrawiam

Dodano po 11 [minuty]:

Wracając jeszcze do obciążalności kabla 10mm2 to w ziemi to 78A,
    a moc jaką planujesz w domku zainstalować to sobie dobierz tak do zabezpieczenia od energetyki, bo za każdy 1 kW mocy przyłączeniowej się płaci jednorazowo ok 140zł za 1 kW.
    Jeszcze koordynacja zabezpieczeń Twoich z tymi w złączu energetyki. Bo czasami się zdaża, iż mogą zadziałać dwa jednocześnie i wtedy trzeba wzywać kogoś z eenergetyki i płacić za przyjazd.
    Oni mają tabelę odpowiadającą mocy do zabezpieczeń.
    Trzeba sobie tak dobrać moc (bo to są widełki np. 20A to od 10kW do 13kW, 25A to 13,1kW do 18kW to tylko przykład teoretyczny) więc lepiej podać moc 13,1kW i mieć zabezpieczenie przedlicznikowe większe tj 25A kosztem paru złotych, a niżeli 12,5 kW i zabezpieczenie 20A.
  • #18 4710366
    mw811
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    vili napisał:
    Witam ......

Wracając jeszcze do obciążalności kabla 10mm2 to w ziemi to 78A,
    a moc jaką planujesz w domku zainstalować to sobie dobierz tak do zabezpieczenia od energetyki, bo za każdy 1 kW mocy przyłączeniowej się płaci jednorazowo ok 140zł za 1 kW.
    Jeszcze koordynacja zabezpieczeń Twoich z tymi w złączu energetyki. Bo czasami się zdaża, iż mogą zadziałać dwa jednocześnie i wtedy trzeba wzywać kogoś z eenergetyki i płacić za przyjazd.
    Oni mają tabelę odpowiadającą mocy do zabezpieczeń.
    Trzeba sobie tak dobrać moc (bo to są widełki np. 20A to od 10kW do 13kW, 25A to 13,1kW do 18kW to tylko przykład teoretyczny) więc lepiej podać moc 13,1kW i mieć zabezpieczenie przedlicznikowe większe tj 25A kosztem paru złotych, a niżeli 12,5 kW i zabezpieczenie 20A.

Wiem że temat jest dosyć dawno rozpoczęty ale poszukuje
    na forum przelicznika moc deklarowana a dobranie odpowiedniego zabezpieczenia czy ktoś może mi pomóc?
  • #20 4712508
    mw811
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Super tego potrzebowałem.

Jeszcze pytanie jeżeli źle zadeklaruje moc to jedyne co mnie czeka
    to w szczycie poboru wyskakujące korki, czy mam racje?
  • #21 4726214
    Łody
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Nie zupełnie bo jeżeli zostanie założony licznik ze wskaźnikiem mocy maksymalnej to może być jeszcze kara za przekroczenie mocy maksymalnej. |(wskaźnik mocy max to taka czerwona strzałka w licznikach mechanicznych w elektronicznych jest to okno odczytu)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do zasilenia domu jednorodzinnego z kuchenką elektryczną na wsi, gdzie brak gazu, standardowe przyłącze o mocy 12 kW jest zazwyczaj wystarczające do typowego użytkowania. Przy większych urządzeniach, np. trójfazowym przepływowym ogrzewaczu wody o mocy powyżej 18 kW, może być konieczne zwiększenie mocy przyłącza. W przypadku planowania trójfazowego gniazdka w garażu, należy zapewnić odpowiednią instalację trójfazową, w tym 5 żył (3 fazy, przewód neutralny i ochronny), oraz zabezpieczenia instalacyjne dostosowane do obciążenia.

Co do wyboru kabla na odcinku 70 m od skrzynki energetycznej do domu, dyskusja wskazuje, że kable aluminiowe YAKY lub NAYY 4x25 mm² lub 5x25 mm² są tańsze i powszechnie stosowane, mają parametry porównywalne do miedzianych o przekroju 10-16 mm², przy czym miedziane kable są droższe (nawet 4-krotnie) i mają lepsze właściwości przewodzące. Straty napięcia przy kablu miedzianym 10 mm² na 70 m są akceptowalne (około 0,6-0,9%), a dobór przekroju kabla powinien uwzględniać planowaną moc i zabezpieczenia. Zaleca się zakup kabla o większym przekroju (np. 16 mm² miedziany lub 35 mm² aluminiowy) dla rezerwy na przyszłość, np. przy rozbudowie instalacji lub warsztatu.

Różnicówka w skrzynce na granicy działki jest korzystna, ale lepiej stosować ją w domu, aby uniknąć kosztów interwencji energetyki. Przyłącze powinno mieć 5 żył, jeśli różnicówka jest w skrzynce, lub 4 żyły, jeśli uziemienie jest realizowane przez masę. Warto skonsultować się z energetyką co do długości i parametrów sieci zasilającej oraz koordynacji zabezpieczeń, ponieważ za moc przyłączeniową płaci się jednorazowo (około 140 zł za 1 kW), a niewłaściwe zabezpieczenia mogą powodować wyzwalanie się zabezpieczeń i dodatkowe koszty.

Podsumowując, kabel aluminiowy YAKY 4x35 mm² jest ekonomicznym i technicznie odpowiednim wyborem na 70 m przyłącza, a moc 12 kW wystarczy do standardowego użytkowania domu z kuchenką elektryczną. Przy planach na urządzenia trójfazowe i większe moce warto rozważyć zwiększenie przekroju kabla i mocy przyłącza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA