logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner 1430 - brak sygnału na niektórych kanałach, podejrzenie uszkodzonej głowicy

jacek_sl 15 Lut 2007 20:21 1659 10
REKLAMA
  • #1 3576273
    jacek_sl
    Poziom 11  
    Witam mam dosc dziwny problem z 1430
    Tuner ogolnie dziala da sie go probramowac ale co bym ni wgrywal liste eeprom i soft to ciagle mam to samo czyli brak sygnalu na NIEKTORYCH kanalach np: TV POLONIA TVNy i wiele innych. Na TVP1, TVP2 dziala ale sygnal jest slaby.
    Wyeliminowalem diseqa ale to tylko troche poprawilo ze juz moge ogladac TV POLONIE ale na TVP3 przycina obraz.
    Dodam ze po podpieciu np: 1330, 1630 Dreamboxa sila sygnalu jest bardzo dobra czyli nie konwenter.
    Obstawiam glowice w tunerze no chyba ze to moze byc cos innego?
    Moze ktos mial podobny przypadek?

Pozdawiam
    Jacek S
  • REKLAMA
  • #2 3576806
    pentaconta
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    witam
    sprawdz przetwornice, wymień elektrolity
    pozdrawiam
  • #3 3577018
    rj22
    Poziom 20  
    Witam
    Sprawdz napięcia przełączające konwerter 14/18V
  • REKLAMA
  • #4 3577596
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    Czy antena na pewno dobrze ustawiona?
  • #5 3578003
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Najprościej zacząć od wybrania 4 programów z różnych zakresów, H dolne, V dolne,H górne i V górne, mierzyć czy 13/17V jest prawidłowe najlepiej z obciążeniem konwerterem i sprawdzić czy 22kHz są wtedy na poziomie 1Vpp. A dopiero po tym podjąc decyzję co jest uszkodzone.

SławeK
  • REKLAMA
  • #6 3580827
    jacek_sl
    Poziom 11  
    Witam dzięki za zainteresowanie moim tematem postaram sie posprawdzać napięcia i dam znac czy cos udalo sie zrobic
    Pozdrawiam
    Jacek
  • #7 3592505
    jacek_sl
    Poziom 11  
    witam
    zbadalem napiecie na konwenterze i jest 13 i 18v czyli chyba ok?

co to moze byc?
    Soft eeprom i liste w roznych konfigoracjach wgrywalem ale caly czas to samo.

Dla przypomnienia dodam ze to nie wina anteny !!!!!!! na kilku innych tunerach sygnal jest bardzo dobry!!!!!!

moze jakas podpowiedz
  • REKLAMA
  • #8 3593187
    GiGi7
    Poziom 12  
    Witam i myśle ze najprosciej sprawdź w po wgraniu listy które to programy nie pracują, czy przypadkiem nie jest tak ze; programy które nie pracują są w tej samej polaryzacji mozna też sprawdzić to w programie MEDIASAT EDITOR. Ale mnie bardziej zastanawia czemu ogólnie sygnał jest słaby. Tu jest chyba przyczyna braku obrazu na słabszych kanałach.
    POMYŚLE JESZCZE NAD TYM- MOŻE COŚ DOPISZE- Narazie myśle że wymiana kondensatorów w zasilaczu będzie wskazana.
    POZDRAWIAM GiGi7
  • #9 3593233
    jacek_sl
    Poziom 11  
    "GiGi7"
    mam pytnie za 100 punktow to dlaczego na innych tunerach takkich jak:
    Dream 7020, pionek 1330, 1630 sygnal jest w przedziale 70-90 procent a na tym jednym piomku jest inaczej?????? zgadza sie ze 1430 nie wyswietla knalow tak jk by sygnaal byl za slaby. zasilane konwertera radzej jest ok bo na polaryzacji V jest 13v a na H 18v chyba dobrze pamietam (sprawdzalem to na kablu do konwertera)

Pozdrawiam
    Jacek
  • #10 3597116
    turecki 111
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Miałem podobny problem z 1330.
    Pomogło przeprogramowanie całości od nowa.
    Mam na myśli soft ,eprom ,(lista)
    Pozdrawiam.
  • #11 3604316
    jacek_sl
    Poziom 11  
    Witam
    Problem rozwiazany !!!!!
    Pomogla wymiana glowicy tak jak podejrzewalem od samego poczatku !!!!

Pozdrawiam
    Jacek

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył tunera Piomka 1430, który wykazywał brak sygnału na niektórych kanałach (np. TV Polonia, TVN), podczas gdy na innych (TVP1, TVP2) sygnał był słaby. Użytkownik wykluczył problemy z konwerterem i anteną, a także próbował wielokrotnie wgrywać różne wersje softu, EEPROM i list kanałów bez poprawy. W dyskusji sugerowano sprawdzenie napięć zasilających konwerter (13/18 V) oraz sygnału 22 kHz, a także wymianę kondensatorów elektrolitycznych i przetwornicy. Pomiar napięć potwierdził prawidłowe zasilanie konwertera. Wskazywano również na możliwy problem z polaryzacją sygnału i słabą jakością sygnału ogólnie. Ostatecznie problem został rozwiązany przez wymianę uszkodzonej głowicy tunera, co potwierdziło pierwotne podejrzenia użytkownika. W dyskusji pojawiły się także porównania z innymi modelami tunerów, które nie miały problemów z sygnałem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA