logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Thomson 21MG 79CL - mrugająca dioda, brak napięć po trafopowielaczu

54321 12 Lip 2007 12:43 1896 9
REKLAMA
  • #1 4074583
    54321
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    mam problem z w/w telewizorem, po załączeniu zasilania mruga dioda . sprawdziłem napięcia z zasilacza są OK. brak napięć po trafopowielaczu , nie mam schematu i nie wiem czy wszystkie sprawdziłem. czy ktoś spotkał się z taką usterką. podejrzewam trafopowielacz.
  • REKLAMA
  • #2 4074602
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Sciagnij sobie schemat.Tymczasem.
  • REKLAMA
  • #4 4074786
    54321
    Poziom 11  
    Blokada rodzicielska odpada brak jest pilota
  • REKLAMA
  • #5 4085164
    marek naprawa rtv
    Poziom 13  
    Witam.
    Załącz ten telewizor pilotem , ostatnio miałem dwa takie w naprawie,
    wymiana bateri w pilocie załatwiła sprawe.
    Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #6 4085275
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Naprawa TV to może Twoje hobby, ale warto posiadać dobry pilot uniwersalny (np. MAK MAXIM itp.)
    Oryginalny pilot RCT3003, zamiennik kupisz bez problemu.
    Jeśli poprzednia porada nie pomoże, schemat TX91G jest tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic17692.html#90251
  • #7 4085457
    54321
    Poziom 11  
    pilotem też się nie załącza,pilot pożyczony sprawny
  • #8 4088146
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Masz kilka możliwości, np. możesz wpisać w Szukaj TX91G (lub TX91), możesz pomierzyć, czy np. procesor reaguje na pilota i załącza TDA8139 (n.4) i czy dalej z TDA wychodzą napięcia, możesz podstawić pamięć przy braku reakcji itp.
    Możesz obejrzeć/sprawdzić elementy przy n.3 trafopowielacza - jeśli któryś spalony - trafo do wymiany. Tyle, że podany objaw w zasadzie na to nie wskazuje.
  • #9 4089049
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    jak mnie pamięć nie myli to aby wyłączyć blokadę rodzicielską trzeba trzymać przycisk włącz na pilocie 8 sekund jak trzymasz krócej to nie zadziała tak samo aby włączyć też trzeba trzymać 8 sekund sam kiedyś miałem podobny problem co ja nie wymieniłem a tv sprawny tak że sprawdź dobrze

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Thomson 21MG 79CL, w którym po włączeniu zasilania mruga dioda, a po trafopowielaczu brak jest napięć. Zasilacz został sprawdzony i działa prawidłowo. Podejrzenia padły na trafopowielacz, jednak brak schematu utrudnia diagnozę. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące możliwej blokady rodzicielskiej, która jednak została wykluczona ze względu na brak pilota. Próby włączenia telewizora pilotem również nie przyniosły efektu, mimo użycia sprawnego pilota. Zalecane jest pobranie schematu (np. TX91G) w celu dokładniejszej diagnostyki. Sugerowano sprawdzenie działania procesora, sygnałów sterujących TDA8139 oraz stanu elementów przy nóżce 3 trafopowielacza, w tym ewentualnej wymiany transformatora. Wątek blokady rodzicielskiej powrócił z informacją, że jej wyłączenie wymaga przytrzymania przycisku włączania na pilocie przez około 8 sekund. W niektórych przypadkach dłuższe przytrzymanie przycisku "1" na pilocie powoduje załączenie telewizora mimo migającej diody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA