logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chce skonstruowac wzmacniacz MosFet,moc 200W- 300W.

Mario_Gdynia 12 Lip 2007 16:02 5085 5
REKLAMA
  • #1 4075221
    Mario_Gdynia
    Poziom 19  
    Ocena: 60
    Witam, Dysponuje transformatorami 600W napiecie symetryczne +/- 70V
    Poszukuje shcematu koncowki mocy,o mocy okolo 200-300W i obciazeniu od 4 ohm. Szukalem na elektrodzie w wyszukiwarce,ale wiecie jaki jest bajzel:)
    Slyszalem o jakis projektach Holton, Altronic, nie jestem w temacie. Prosze pomozcie. Cos,o naprawde dobrych parametrach,odbiegajacych od kosci z serii TDA :) BArdzo prosze o swoje opinie ,w odnosnie odpalenia, strojenia. Jakosci odtwarzanego dzwieku. Serdecznie dziekuje i licze na pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4077662
    KamilMC1
    Poziom 18  
    Ocena: 37
    ja robiłem wzmacniacz PA300. Jest to dobra konstrukcja, dynamika basu, jakość dźwieku na dobrym poziomie. Jedyną trudnością jest sposób mocowania traznystorów końcowych MJE15003 i MJE15004.
    Odpoala od razu tylko najpierw wiadomo trzeba ustawić prąd spoczynkowy ok. 100mA. Najlepiej podpinasz miernik na rezysor emiterowy i regulujesz potencjometrem aż uzyskasz wartość 27mV.
    Jak zwylke istnieje możliwość spalenia tranzystorów, można sie zabiezpieczyć dając na przewody zasilające rezystory 56R/10W.
    Jeszcze jedno musisz kupić jakieś dobre tranzystory bo jakieś chińskie zamienniki albo podróbki sie nie przyjmą a tylko szkoda kasy.
    pozdarwiam
    Załączniki:
    • wzmacniacz mocy 300w.djvu (553.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 4077917
    ige
    Poziom 35  
    Ocena: 42
    zarowno pa300(bipolar) jak i holton(mosfet) to dobre wzmacniacze,osobiscie zrobilem kilka holtonow i chodza bezwiekszych problemow,co do ciezkich w montazu tranow w pa300 to zawsze mzona przerobic PCB pod jakies "normalniejsze trany" np bardzo mocna para 2sc1943/2sa5200\

Mario_Gdynia pytanie do ciebie czy ten transformator to niejest czasem przetwornica napiecia wycieta z bm psx d1? ;)
  • #6 4078198
    KamilMC1
    Poziom 18  
    Ocena: 37
    mi niedawno przypadkiem zrobil młodszy brat wzarcie tych MJ'tów z radiatorem i się upiekły :| i tak jak ige napisał można dać te zamienniki (już są do mnie w drodze) tylko że mam płytke pod tamte stare tranzystory... ale jakos połącze grubymi kablami no i oczywiście w miare możliwości krótkimi.
REKLAMA