logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o głośnikach STX: modele, jakość dźwięku, zastosowanie, kolumny

mireczek14 13 Lip 2007 16:34 1611 9
REKLAMA
  • #1 4078626
    mireczek14
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Witam chciałbym spytać was posiadaczy głosników STX o to
    -jakie macie modele głośników
    -jak grają czy faktycznie są takie złe
    -gdzie ich używacie (dom estrada)
    -w jakiej kolumnie są wsadzone i po ile sztuk mile widziane zdjęcia
    posiadacze STX piszcie ile wlezie ci którzy nie posiadają tych głosników a chcą ich krytykować proszę o wstrzymanie się.
    Dziękuje!!
  • REKLAMA
  • #2 4078821
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    mireczek14 dziecko drogie. Jest taki guziczek na górze... ooo.. nazywa się szukaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/search.php tam masz setki fotek, tysiące postów do przeczytania. I poco było zakładać temat?
  • REKLAMA
  • #3 4078861
    mireczek14
    Poziom 22  
    taak dzięki że mi dałes link
  • #4 4079188
    ige
    Poziom 35  
    Ocena: 42
    Mi osobiscie przez rece przeszlo 5-6glosnikow stx,jeden nawet lezy do zrobienia i powiem tak osobiscie niekupil bym zadnego stx.Grac to moze i jakos tam graja ale jakosc wykonania jest poprostu beznadziejna i ponad polowa tych glosnikow sie w jakis sposob zepsula np stx25-100 - odklejone zawieszenie gorne , stx42-300 - przepalone linki pod kopolka.. itp itd
    Dla zainteresowanych moge zrobic fotke jak i czym jest przyklejona cewka do membrany(czysta amatorka) dla porownia pokazac jak to sie robi w normalnych glosnikach.
    Nie polecam
  • REKLAMA
  • #5 4079560
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    mireczek14 dalej niewiesz co zrobić z tym linkiem? Przecież podałem CI skarbnicę wiedzy jak na dłoni !
  • #6 4083282
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Aktualnie w domu grają w dwudrożnych
    GDN 18/120/6 SW przyjemniej się jego słucha jak w podobnej konstrukcji ARN150/03/8, bas może nie tak niski ale bardziej kopiący, dźwięk ogólnie jaśniejszy
    GDN 22/120/8 SC za cenę 30zł znajduje się nieźle w muzyce jak i KD, podpiera czasem te 18'ki STXa.
    Oczywiście po osłuchaniu się z tymi głośnikami jest potrzeba wykonania czegoś na lepszych przetwornikach ale już na spokojnie z większym spokojem podchodząc do tematu.
  • #7 4083516
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    awertyio napisał:
    Ktoś kupił pięć głośników, żeby przkonać się o ich jakości - współczuję i zazdroszczę spostrzegawczości bo ja kupiłem więcej i nie narzekam.

Ja zaś Tobie, kolego awertyio "gratuluję" umiejętności manipulowania :|. Kolega ige nic nie napisał o kupnie przezeń 5-6 głośników STX-a a już z pewnością nie o kupnie celem sprawdzenia jakości. Czy to nie Ty pisałeś ostatnio pod nickiem maxdata (zablokowany)? Poziom merytoryki i nastawienie pro-STX podobne...

Wracając do kwestii interesujących kolegę mireczek14. Chcesz z tego tematu zrobić jakieś kompendium na temat głośników STX? Raczej wątek bez ładu i składu z tego wyjdzie... Lepiej napisz konkretniej o co chodzi. Jeśli szukasz przetworników do kolumn, to podaj przeznaczenie i określ budżet, napęd, preferencje brzmieniowe, rodzaj muzyki, ile m² do nagłośnienia itp. itd.

W domu mam 2 modele STX - GDN 22-120-8-SC i GDN 30-300-4-AP. Po dwie 8-calówki w podłogówkach i 12-calówka w subwooferze. Mimo, że są to te bardziej udane twory, jakoś nie zachwyca mnie ich brzmienie. Po części z tego powodu, że słucham niegłośno (a przetworniki te lubią grać z większą mocą) a po części dlatego, że są jednak trochę monotonne. Jak wspomniał kolega zeberko - te przetworniki dobrze jest potraktować jako pewien etap w "osłuchaniu" :). Ja w przyszłości skupię uwagę na przetwornikach, które potrafią przyjemnie zagrać przy niedużej głośności (5-6-calowce jako nisko-średniotonowe a na subwoofer np. TIW 200XS). Do poziomu wykonania posiadanych STXów nie mam większych zastrzeżeń (tyle, że moje przetworniki były kupione 1,5-2 lata temu - teraz ponoć jakość składania spadła), choć miękkie, blaszane kosze mogłyby mieć porządne przetłoczenia pod łby śrub a lica być grubsza, krótsza/lepiej poprowadzona.
  • REKLAMA
  • #8 4084192
    ige
    Poziom 35  
    Ocena: 42
    Kolego awertyio naucz sie czytac ze zrozumieniem,wyranie jest napisane ze niekupil bym zadnego z glosnikow stx...glosniki o ktorych wspominalem trafily domnei do naprawy ;) a zdanie "współczuję i zazdroszczę spostrzegawczości" raczej w tym wypadku powino byc pokierowane do ciebie.

pozdrawiam
  • #9 4085038
    mireczek14
    Poziom 22  
    Witam chciałem tylko dowiedzieć sie o głośnikach Stx w jednym temacie i żeby wypowiedzieli się posiadacze tych głosników a nie tacy co nie widzieli go nawet na żywo a krytykują i tyle jeśli jest to zły temat to serdecznie przepraszam więcej sie to nie powtórzy
  • #10 4085865
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Tych "jednych tematów" jest całe mnóstwo. Stąd i tak trzeba użyć SZUKAJ...

Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opinii o głośnikach marki STX, w szczególności ich modeli, jakości dźwięku oraz zastosowań. Użytkownicy wymieniają konkretne modele, takie jak STX25-100, STX42-300, GDN 18/120/6 SW, GDN 22/120/8 SC oraz GDN 30/300-4-AP, opisując ich brzmienie i trwałość. Wskazano, że głośniki STX mogą grać poprawnie, jednak jakość wykonania jest często krytykowana – pojawiają się problemy z odklejającym się zawieszeniem, przepalonymi linkami pod kopułką oraz amatorskim montażem cewek. Użytkownicy stosują je głównie w domowych zestawach dwudrożnych i subwooferach, choć niektórzy podkreślają, że do uzyskania lepszej jakości dźwięku konieczna jest wymiana na wyższej klasy przetworniki. Dyskusja zawiera także sugestie dotyczące poszukiwania informacji w istniejących wątkach i prośby o konkretne dane dotyczące zastosowań i konfiguracji kolumn.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA