awertyio napisał: Ktoś kupił pięć głośników, żeby przkonać się o ich jakości - współczuję i zazdroszczę spostrzegawczości bo ja kupiłem więcej i nie narzekam.
Ja zaś Tobie, kolego
awertyio "gratuluję" umiejętności manipulowania

. Kolega
ige nic nie napisał o kupnie przezeń 5-6 głośników STX-a a już z pewnością nie o kupnie celem sprawdzenia jakości. Czy to nie Ty pisałeś ostatnio pod nickiem
maxdata (zablokowany)? Poziom merytoryki i nastawienie pro-STX podobne...
Wracając do kwestii interesujących kolegę
mireczek14. Chcesz z tego tematu zrobić jakieś kompendium na temat głośników STX? Raczej wątek bez ładu i składu z tego wyjdzie... Lepiej napisz konkretniej o co chodzi. Jeśli szukasz przetworników do kolumn, to podaj przeznaczenie i określ budżet, napęd, preferencje brzmieniowe, rodzaj muzyki, ile m² do nagłośnienia itp. itd.
W domu mam 2 modele STX - GDN 22-120-8-SC i GDN 30-300-4-AP. Po dwie 8-calówki w podłogówkach i 12-calówka w subwooferze. Mimo, że są to te bardziej udane twory, jakoś nie zachwyca mnie ich brzmienie. Po części z tego powodu, że słucham niegłośno (a przetworniki te lubią grać z większą mocą) a po części dlatego, że są jednak trochę monotonne. Jak wspomniał kolega
zeberko - te przetworniki dobrze jest potraktować jako pewien etap w "osłuchaniu"

. Ja w przyszłości skupię uwagę na przetwornikach, które potrafią przyjemnie zagrać przy niedużej głośności (5-6-calowce jako nisko-średniotonowe a na subwoofer np. TIW 200XS). Do poziomu wykonania posiadanych STXów nie mam większych zastrzeżeń (tyle, że moje przetworniki były kupione 1,5-2 lata temu - teraz ponoć jakość składania spadła), choć miękkie, blaszane kosze mogłyby mieć porządne przetłoczenia pod łby śrub a lica być grubsza, krótsza/lepiej poprowadzona.