logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

kolumny stx na gdn 32-150 ...

rysiu126 21 Maj 2007 19:56 15119 38
REKLAMA
  • witam mam do zaprezentowania moje samorobne kolumny a właściwie tylko jedną ponieważ nie mam kasy na reszte głośników do drugiej kolumny

- obudowy symetryczne do siebie , objętość ok. 80l strojenie na 40 hz (-3db 35hz ) i na słuch to schodzi do 35hz ale najlepiej odtwarza od 40hz w zwyż do 20khz tak słychac na generatorze

- kosztorys :
    -obudowy dwie na zamówienie u stolaża - 100zł

-głóśniki nowe z firmy stx : przesyłka 20zł
    -gdn 32-150-8 sc 82zł
    -gdm 14-100-8sc 25zł
    -gdwk 10-200-8pj 20zł

-zwrotnica 3d stx-a 39zł podział 800/5500 hz 12/(6/6)12db 200VA

razem ok. 260zł za jedną kolumnę

jak gra? dlamnie wmiarę dobrze sopek jest kopułkowy więc gra inaczej od altusów więcej słychać srednich tonów , a wysokie tony są wyrównane a bas schodzi nisko dobrze porusza powierzem i przedmiotami w pokoju daje dobry efekt przy słuchaniu głóśniejszym

kolumny głownie stworzone do muzyki techno więc nie było warto mi ładować droższych głośników

piszczie jak wam sie podoba moje dzieło

a i dodam link do wzmacniacza którym napędzam te oto właśnie kolumny : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic770967.html#3956493
    a oto kilka zdięć:
    Załączniki:
    • kolumny stx na gdn 32-150 ... stx4.JPG (39.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • kolumny stx na gdn 32-150 ... stx3.JPG (82.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • kolumny stx na gdn 32-150 ... stx2.JPG (36.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • kolumny stx na gdn 32-150 ... stx.JPG (40.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    rysiu126
    Poziom 14  
    rysiu126 napisał 163 postów o ocenie 4. Mieszka w mieście połchowo. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3907594
    damiani22
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    jak dla mnie wykonanie badziewne, gdyby mi stolaz przyniusl tak wykonane pudla kazal bym oddac pieniadze, wykonanie 2/10 pozdrownienia dla pana "stolarza" no chyba ze tak mialo byc...
    calosc ogolnie mi sie nawet podoba, widac ze przylozyles sie do narysowania otowrow na glosniki, bo chyba tylko tyle wkladu Twojego bylo :) ogolnie 5/10
  • #3 3907610
    rysiu126
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    to miały być kolumny przypominające fabryczne dzieło takie jak altusy czy orginalne stxy i zgadzają sie Twoje odczucia estetyczne
  • #4 3908265
    lobo14
    Poziom 14  
    Kurcze spodobały mi sie takie proste i podobne do altusów :D
    I chyba sobie takie zrobię bo moje arn-y nie wyrabiają już :D
    Konstrukcja jak dla mnie 5-/6 (- za kolor)
    Pozdrawiam
  • #5 3909210
    thebeast
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Co chcecie od altusów? Przeciez design jest kwestia gustu. Jeśli chodzi o słowa krytyki dla stolarza to on tylko obcinał płyty a efekt końcowy go nie obchodzi... Zrób szybko drugą kolumnę bo jedna to troszke kiszka jest. Nie podoba mi się też znaczek STX ale to juz jak kto woli ;) Pozdrawiam!
  • #6 3909882
    zylus1985
    Poziom 11  
    Ogólnie to całkem fajne, mogłyby być troche ciemniejsz, ale to chyba sprawa gustu. Moja ocena to 8/10. Pozdrawiam.
  • #7 3909904
    rysiu126
    Poziom 14  
    miały być ciemniejsze pod kolor mojego biurka ale stolarz nie miał takiej płyty więc zrobił z jakiej jaką miał i policzył taniej
  • #8 3947863
    Lord_Wejder
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    hmmmmm... mnie sie podobają. nawet bardzo... prosto i estetycznie wykonane bez żadnych zadrapań ani zadziorów... pomalować ładnie i jak sklepówki:)

A teraz wymienię swoje ale i przeciw:)
    1: wielka szkoda ze robione na wzór altusów... wg mnie robienie czegoś podobnego do altusów na komponentach stx jest złe(nie mowie oczywiście ze nie wolno tego robić ale chodzi mi o to że stx nie umywa sie do tonsila pod żadnym względem... co nie znaczy że grają źle)
    2: nic nie wspomniałeś z tego co czytałem o wyliczaniu obudowy dla niskiego... czyli obudowa robiona "na oko"... tutaj oczywiście Twoja strata w efekcie końcowym odsłuchu...
    3:Ja na Twoim miejscu pomyślałbym o innych zwrotnicach bo słyszałem przetworniki działające pod wpływem filtrów stx i byle deczko zniesmaczony :/
    3: Nie jest to konstrukcja do końca DIY bo skrzynie wykonał stolarz a Ty tylko głośniki pomontowałeś i popodinałeś...
    To by było na tyle biadolenia :)
    Dam za nie 8+/10 mam tutaj na myśli wygląd :)
    Za użyte elementy(przetworniki+zwrotnice) dam 4+/10 [nie wszystko co duże i tanie dobrze zagra, słyszałem te stx'y i powiem ze nie umywają sie do poczciwego tonsila gdn30/xx/xx]
    Czyli za calość daje 7/10 :)
    PS. pamiętaj ze najtaniej nie znaczy najlepiej :) czasami lepiej włożyć troszke więcej pieniążków i słyszeć coś co wydaje dźwięk o stokroć lepszy niż stx :)
  • #9 3948330
    Matitronik
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    gdybym mial robic kolumny do muzyki techno to wogole bym ich nie robil... masz cały dom dla siebie ? Po co Ci tak duze kolumny :]
    6/10

Pozdrawiam

# apropos tego, ze stolaz nie mial innej plyty. Możesz wyjąć glosniki kupić bejce i ścieraćdo skutku.
  • #10 3956702
    rysiu126
    Poziom 14  
    dom mam prawie cały wolny i nikomu nie przeszkadza że coś tam wali basem
  • REKLAMA
  • #11 3967707
    mateusz885
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    jak sobie radzą większych pomieszczeniach? czy te stxy nie gubią się przy szybszym bicie ?
    Jakie wrażenia odsłuchowe przy house czy trance ? Da sie na tym słuchać muzyki typu dance/pop lub rock? Głównie chciałbym sie dowiedzieć czy przy Pana końcówce potrafią trochę namieszać te GDN-32-150
  • #12 3970784
    rysiu126
    Poziom 14  
    trzęsą łądnie całym domem
  • #13 3971398
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    Pod względem technicznym totalna klapa: Zwrota uniwersalna, czyli brak tłumików i korektorów. Dalej ten średni z stx ma 82 db, więc pewnie totalnie go nie słychać...no i buda w ogóle nie liczona przez co takie słabe zejście...
    Nie podobają mi sie...
  • #14 3974257
    rysiu126
    Poziom 14  
    liczona a zejścia i tak by nie było chyba że w 200l
  • REKLAMA
  • #15 3978354
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    Skoro zejścia i tak by nie było to nie lepiej zrobić closed...
  • #16 3997806
    *dj*eliot*
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    co do tych 12" stx to powiem krótko: marnują się w tym BR i to strasznie... Moja ocena kolumienek to 6/10 minusy to średniotonowka źle dobrana i głośnik basowy. Ogólnie to do muzyki techno to sie chyba zbytnio nie nadaje bo tam są często i gęsto bardzo mulące beaty a te glosniki w BRze to już totalny muł (wiem z doświadczenia)
  • #17 4141925
    rysiu126
    Poziom 14  
    kolumny już ukończone mają z tyłu wejście podwójne (osobno do średnich i wysokich tonów i osobno do basu czyli w bi-wiringu lub bi - ampu w tej chwili zasilane są wysokie i średnie tony sharpem 7700 (120w/8ohm) a bas końcówką perun zasilaną 70v+- co daje 250w/8r magnesy głośników basowych są gorące po 20tu minutach
    Załączniki:
    • kolumny stx na gdn 32-150 ... 20070803(011)xxxx.JPG (48.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 4142816
    Cyborg_3D
    Poziom 21  
    Ocena: 28
    Nie boisz sie stawiać tak dużej końcówki mocy obok monitora?
  • #19 4143483
    Radeon88
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    sharpem zasilac wysokotonowki i średniaki przy uniwersalnej zwrotnicy hmm.. nie boisz sie o wysokotonwoki czy ten sharp dajesz ustawiajac na źródłe maks 30 % (nie wiem jak to napisać bo zaraz bedzie że nie ustawienie potencjometru zalezy od watów ale w sharpie wogole nie ma żadnej regulacji) a ogólnie to źle dobrane głosniki
  • REKLAMA
  • #20 4145134
    Iro1986
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Takie same kolumny stx kosztują 292 zł sztuka.Nowe i gotowe.Wykonanie moim zdaniem nie jest wcale takie złe.Tle że masz satysfakcje że sam zrobiłeś.Stx dał 4 br ty mniej.Ogólnie słyszałem 6 takich kolumn w wielkiej sali i grały nawet ok ba nawet mile mnie zaskoczyły.Ciekaw jestem czy ten sharp da rade przy tych kolumnach ja swojego schowałem do szafki i niech leży ta kupa plastiku z 2 kondensatorami:D
  • #21 4146034
    rysiu126
    Poziom 14  
    292 zł + przesyłka ze 100zł to prawie 700zł
    --------
    a shaprik nie jest odkrencany do końca bo nie idzie wytrzymać ale świetnie się spisuje w bi-ampie
    --------
    a rade daje bo zagrzewa dosyć mocno głośniki (magnesy gorące) nawet jeśli sam napędza dwie kolumny bez osobnego wzmacniacza do basów
  • #22 4146066
    Iro1986
    Poziom 16  
    Aktualnie posiadam końcówke mocy na licencji harman kardona i powiem że sharp ma niby wiekszy pobór z sieci o 50 wat ale nie umywa się do harmana.Ale myśle że do tych stx styka.Aha ma tez kilka zalet (7700) 4 omy ciśnie i się nie pali jak to ludzie pisza bynajmniej mój.
  • #23 4146316
    Polu$
    Poziom 20  
    Witam,
    człowiecze te glośniki strasznie ci zamulają w tym B-R (no chyba że ci sie podoba takie ociaganie i dudnienie bo zapewne podbija strasznie 80-200Hz) Ten głośnik tylko i wyłącznie do obudowy zamkniętej ze względu na wysoką wartość Qts. W 80l Qtc bedzie na poziomie 1 wiec trzeba mocno tłumic kilkoma warstwami róznej gęstości materiałów, wtedy dopiero zobaczysz (a właściwie usłyszysz) co te głośniki potrafią. Osiągniesz tym sposobem niższe zejście przy impulsie nie przekraczającym 8ms. Śmiać mi się chce jak widze ze takie głośniki sie daje do B-R, a bardzo często takie konstrukcje można tu na elce zobaczyć. Zwrotnica? hmmm.... poszedleś na łatwizne (podobnie jak ze składaniem obudowy) i efekt poniżej przeciętnej, średniotonowy - kolejna "lipa"
    Nawet nie oceniam tej konstrukcji, tylko kopułki wysokotonowej sie nie można doczepic, ale z tą zwrotnicą i tak nie gra tak jak powinien...
  • #24 4146846
    ful85
    Poziom 11  
    dla mnie kompletna porazka ......jak mozna tak osmieszac Altusy i robic cos podobnego na ich wzor i je porownywac do tego bazarkowego STX kurdze szkoda ze włożyles tyle pracy a efekt nawed w 10% jnijest porównywalny do tonsila dla mnie to lipna trapa poraża mnie jak slysze do ze "dom sie trzesie" ............
  • #25 4147423
    Iro1986
    Poziom 16  
    Stx-y słyszałem ale na sporej sali.Ciekawi mnie jak by wypadł ten stx ale fabryczna kolumna przy altusie 300 w domowych warunkach???Miał ktoś okazje sprawdzic te kolumny?
  • #26 4151444
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 4153031
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    Kolumny fajne :) z wyglądu.
    Ciekaw jestem jak grają.
    Zbuduj do tego jakiegoś suba i będzie spoko :)
    pozdrawiam
  • #28 4153409
    thebeast
    Poziom 16  
    Uszol 1990 napisał:
    Kolumny fajne :) z wyglądu.
    Ciekaw jestem jak grają.
    Zbuduj do tego jakiegoś suba i będzie spoko :)
    pozdrawiam

Po co od razu suba? Niech sobie pożyje z nimi. Jeśli dźwięk będzie mu odpowiadał to ok. Az tak tragicznie przecież pewnie nie grają!!!
  • #29 4153612
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    ;) skąd wiesz czy koledze basiku nie brakuje :P ?
  • #30 4154303
    thebeast
    Poziom 16  
    W sumie jestem zawsze za basem ale też bez przesadyzmu ;) Lubie jak łupie a raczej miło gra. Moje 22/120/8 SC grają jak na mój gust ok, powiem, że nawet miło się zaskoczyłem ich dźwiękiem. Głośniki kolegi są większe, ale jak napisano wyżej lepiej on zagra w zamkniętej...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnie wykonanych kolumn głośnikowych z użyciem głośników firmy STX, głównie modelu GDN 32-150, w obudowie bass-reflex o objętości około 80 litrów i strojeniu na 40 Hz. Autor prezentuje kosztorys i konstrukcję, podkreślając, że kolumny są przeznaczone głównie do muzyki techno. Wiele opinii krytykuje wykonanie obudowy, dobór głośników i zastosowaną zwrotnicę 3-drożną STX z podziałem 800/5500 Hz, wskazując na nieoptymalne dopasowanie, zwłaszcza głośnika średniotonowego o niskiej efektywności oraz nieodpowiedni układ bass-reflex dla głośnika basowego o wysokim Qts. Sugerowane są alternatywy, takie jak zastosowanie obudowy zamkniętej dla głośnika basowego oraz wymiana głośnika średniotonowego na model Tonsil GDM 16/80/1 o wyższej efektywności (94 dB), co poprawiło brzmienie. Dyskutowano także o wzmacniaczach używanych do zasilania kolumn, m.in. Sharp 7700 i Perun, oraz o problemach z ich kompatybilnością i regulacją. Wskazano, że kolumny STX są tańszą alternatywą dla Tonsila, ale ustępują mu jakością dźwięku. Wskazano również, że samodzielne wykonanie obudowy wymaga precyzyjnego obliczenia parametrów, a obecna konstrukcja była robiona "na oko". Wskazano, że kolumny dobrze radzą sobie z muzyką techno w dużych pomieszczeniach, choć niektórzy użytkownicy krytykują ich zdolność do szybkiego i czystego odtwarzania basu. Poruszono także kwestie estetyki i wykończenia obudowy oraz sugestie dotyczące malowania i wykończenia powierzchni. W dyskusji pojawiły się porównania do kolumn Tonsil Altus 300 oraz uwagi o różnicach jakościowych między tymi markami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA