logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o nowych produktach STX - czy nadają się dla początkujących?

jacek20084 11 Paź 2009 19:31 4599 30
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 7116586
    MrKatharsis
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Sądzę, że ich pomiary charakterystyk przenoszenia dla basu są żałosne...
  • REKLAMA
  • #3 7116594
    jacek20084
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    Pod jakim względem wywnioskowałeś to?
  • #5 7116619
    kapitan planeta
    Poziom 28  
    Ocena: 87
    pomiar wykonany z 0,5m lub 2,5m ? co to ma być
  • #6 7116666
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    Górki na GDN 30-400 i D-800 TI - bardzo dobrze że są, cena całkiem atrakcyjna, a dużo lepsze niż konkurencja w tej cenie.
    Stawia to pod znakiem zapytania sens budowania kolumn DIY na tych glośnikach.

natomiast nowy głośnik niskotonowy 18-cali - na stalowym koszu? - jakoś mi się to nie widzi a i parametry przeciętne. Nie wiem w sumie po co taki głośnik w ofercie, skoro jest 38-1000 a z tańszych opcji 38-550.
  • #7 7116704
    jacek20084
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    Jeszcze ciekawe jaka jest zwrotka w kolumnę i czy jest zabezpieczenie na d-800ti :?:
  • #8 7116731
    dj-bartez
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Ja mam model PA600 i jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę wrzucić fotki zwrotki.
    Dodam, że jest zabezpieczenie na żarówce 24V/55W.
  • #9 7116956
    protone
    Poziom 26  
    Ocena: 21
    Wrzuć ,ciekawe jakiej grubości drut zastosowali , bo te oferowane to 0,8 mm.
  • #10 7117001
    Skipior
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Ojj... STX koloryzuje, koloryzuje... Wszystko po to aby na ich "fachowość" naciągnąć osoby z małą wiedzą.

Wszystkie te przechwałki, że głośnik ma 96dB w paśmie basowym, czyli około 100hz... Ha ha ha :) Po co to? Czy B&C, czy Beyma itp. podają coś takiego? NIE. B&C chwali się spl nawet i 94dB ( 15PS100 )... Ale nie muszę porównywać PS100 do 38-1000 ;] Normy spl ogólne, czyli pomiar dla 1khz już wygląda słabiej :)

Nowa 18"? Szkoda gadać... Nieporozoumieniem jest wprowadzenie takiego głośnika do oferty.

Trzeba wiedzieć co z STX'a można kupić. Jeżeli chodzi o estradę to polecam gwizdki GDWT wszystie 3, driver D800Ti przy dobrym zabezpieczeniu, 38-550 + odpowiednie użytkowanie, GDE 25, GDN 30-400, GDS nowy i to tyle... Bo dla GDN 46-1200 szkoda obliczać skomplikowanej hybrydy, lepiej ponieść takie koszta, nakład czasowy itp. dla czegoś już na prawdę riderowego.
  • REKLAMA
  • #11 7117605
    intervoice
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Skipior
    za nim coś napiszesz to się zastanów. STX podaje dBSPL 94 dla tego głośnika a nie 96!
    I po co ten szary szum? Jak nie Wiesz czym różni się dBSPL od efektywności definiowanej z charakterystyki to lepiej żebyś się nie odzywał i nie wprowadzał ludzi w błąd. Z tym koloryzowaniem to chyba coś po drugiej stronie, czyż nie?
    A tak na marginesie, jak chcesz mieć 100% pewności to pomierz głośnik według danych podawanych przez STX. Bardzo się zasmucisz, gdyż podawane przez STX dane są jednak prawdziwe.

A teraz do MrKatharsis:
    jak nie wiesz czym różni się pomiar MLS od bramkowanej sinusoidy to również proponuję się nie odzywać i przy okazji się bezsensownie ośmieszać. Mam nadzieję, że zaraz przeczytasz, że pomiar podany dla nowego STX jest wykonany inną metodą niż besensownie przytoczony przez Ciebie przykład.
  • #12 7117674
    daxsior
    Poziom 19  
    Ocena: 201
    Hmm.. Sub za 690 zł ? O mocy 800w, oraz 99dB ? Wg. mnie to może okazać się ciekawą propozycją, bo jak by nie patrzeć cena całego suba STX'a wydaję się być naprawdę dobrą, bo robiąc na własną rękę subwoofer, to cena głośnika to już duży wydatek, a gdzie tu jeszcze zrobienie jakiejś optymalnej obudowy, wykonania itd. Tyle, że chyba nikt nie słyszał jeszcze tego suba ?
  • #13 7117808
    marian133
    Poziom 38  
    Ocena: 572
    Skipior napisał:
    Ojj... STX koloryzuje, koloryzuje... Wszystko po to aby na ich "fachowość" naciągnąć osoby z małą wiedzą.

Profesjonaliści nie kupią STX-ów a dla laików one są w sam raz,więc o co Tobie chodzi człowieku? Który profesjonalista kupi twoje obudowy? no który? pamiętasz jak opisywałeś swoje projekty? żal mi było czytać,prawie jak w STX-sie,niby wszystko fajnie ale wolał bym sobie sam zrobić.

Skipior napisał:
    Wszystkie te przechwałki, że głośnik ma 96dB w paśmie basowym, czyli około 100hz... Ha ha ha :) Po co to? Czy B&C, czy Beyma itp. podają coś takiego? NIE.

Pokaż mi głośniki w tej cenie które są lepsze od STX-ów.

Skipior napisał:
    Nowa 18"? Szkoda gadać... Nieporozoumieniem jest wprowadzenie takiego głośnika do oferty.

Już opisywałem no name'a 18" który kosztuje mniej niż GDN-46-1200 a nawet ten nowy GDN-46-900 a wciąga tego pierwszego nosem. intervoice ma rację,zastanów się człowieku co piszesz,piszesz o głośnikach których w rękach nie miałeś.
  • #14 7118835
    bocian90
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Skipior napisał:

Trzeba wiedzieć co z STX'a można kupić. Jeżeli chodzi o estradę to polecam gwizdki GDWT wszystie 3,(...) Bo dla GDN 46-1200 szkoda obliczać skomplikowanej hybrydy, lepiej ponieść takie koszta, nakład czasowy itp. dla czegoś już na prawdę riderowego.

Witam! Istnieje w ogóle coś takiego jak riderowe DIY? Z riderów to ja raczej kojarzę teksty typu: Nie akceptujemy aparatury nie firmowej.No i jestem ciekaw gdzie na estradzie zastosowanie znajdą ww. "gwizdki".Co prawda czasami widuję na koncertach gwizdki ale pełnia one raczej rolę instrumentów muzycznych :)
  • #15 7120157
    darkus12
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    Witam, znalazłem na stronce STX nowy głośnik GDN-46-900-8-SE i chciał bym sie zapytać, czy jest to głośnik który opłaca się kupić? Miał by być jako sam bas, napędzany Holtonem 400. Da radę? Czy opłaca się w to inwestować?
  • #16 7120764
    marian133
    Poziom 38  
    darkus12 napisał:
    Witam, znalazłem na stronce STX nowy głośnik GDN-46-900-8-SE i chciał bym sie zapytać, czy jest to głośnik który opłaca się kupić? Miał by być jako sam bas, napędzany Holtonem 400. Da radę? Czy opłaca się w to inwestować?

Jest to głupie pytanie,tak samo jak ten cały temat,beznadziejny,nikt tych nowych głośników na oczy nie widział a wielcy znawcy się wypowiadają. Najlepsze jest to że ci wielcy znawcy nie mieli do czynienia z lepszymi głośnikami.

Skipior napisał:
    dla GDN 46-1200 szkoda obliczać skomplikowanej hybrydy

Ty,a testowałeś ten głośnik? czy przepisałeś to co Ja już napisałem? Jakie poczynania z nim zrobiłeś?
  • #17 7121681
    Volt
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Opinie o nowych produktach STX - czy nadają się dla początkujących?Opinie o nowych produktach STX - czy nadają się dla początkujących?Opinie o nowych produktach STX - czy nadają się dla początkujących?
    Opinie o nowych produktach STX - czy nadają się dla początkujących?Opinie o nowych produktach STX - czy nadają się dla początkujących?Opinie o nowych produktach STX - czy nadają się dla początkujących?

Zdjęcia zwrotnicy PA 600 (1 edycja z D-800-Ti jak jeszcze nie były w seryjnej sprzedaży)
  • REKLAMA
  • #18 7121873
    bocian90
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Witam! A mógł byś porobić zdjęcia kolumn z zewnątrz?Z bliska i z daleka ;) Pozdrawiam!
  • #19 7122063
    Skipior
    Poziom 20  
    Ostatnio sporo pracowałem na Beymie i Eminence jeżeli chodzi o lepsze przetworniki...

Odnośnie STX to można się w ich danych doszukać unormowanych parametrów, to jest OK.

Jeżeli mamy podważać całą ofertę ww firmy to trzeba wziąć właśnie pod uwagę fakt, że profesjonaliści omijają tą firmę ( nie wiadomo jak długo jeszcze ).

46-1200 słuchałem w paczce BR, nie u siebie, nie miałem okazji u siebie mieć tego przetwornika ( wtedy może coś bym z nim "wykombinował" ).
    Nie przypadł mi do gustu w porównaniu do innych głośniczków...

A jeżeli chodzi o moje obudowy? Cóż, muszę Cię zasmucić, bo sporo się zmieniło. Akurat w chwili obecnej obsługuję hurtem profesjonalne firmy, zamówień indywidualnych praktycznie nie realizuję już. Sporo się zmieniło, ale o tym będzie można przekonać się po nowym serwisie ( prace trwają ).

Pozdrawiam
  • #20 7122147
    Volt
    Poziom 26  
    Opinie o nowych produktach STX - czy nadają się dla początkujących?Opinie o nowych produktach STX - czy nadają się dla początkujących? Opinie o nowych produktach STX - czy nadają się dla początkujących?Opinie o nowych produktach STX - czy nadają się dla początkujących?Opinie o nowych produktach STX - czy nadają się dla początkujących?
    Opinie o nowych produktach STX - czy nadają się dla początkujących? Opinie o nowych produktach STX - czy nadają się dla początkujących?Opinie o nowych produktach STX - czy nadają się dla początkujących?Opinie o nowych produktach STX - czy nadają się dla początkujących? Opinie o nowych produktach STX - czy nadają się dla początkujących?Opinie o nowych produktach STX - czy nadają się dla początkujących?

Więcej nie posiadam, w wysokiej rozdzielczości (zwrotnicy i paczki) mogę przesłać na @.
  • #21 7122343
    Skipior
    Poziom 20  
    Kolumny tej nie słyszałem... Jak ją oceniasz? Warta swojej ceny?

Chodzi mi o porównanie dla osób. które budują na tych przetwornikach paczki DIY. Lepiej kupić gotowe?
  • #22 7122449
    marian133
    Poziom 38  
    Skipior napisał:

A jeżeli chodzi o moje obudowy? Cóż, muszę Cię zasmucić, bo sporo się zmieniło.

Zasmucić? dlaczego? ja się uśmiecham czytając to ;)

Co do tej kolumny to lepiej by wyglądała mając br szczelinowy a nie takie "tanie" rury,wyglądała by bardziej profesjonalnie.
  • #23 7122749
    Volt
    Poziom 26  
    Jest krata na przodzie bardzo fajna lepsza jak Skipiora bo metalowa a nie alu.
    Za tą cenę warto ją kupić nie ma sensu budować samemu.

A co się Skipior u Ciebie zmieniło może cą ceny niższe albo lepiej/dokładniej obijacie paczki ?
  • #24 7122751
    Skipior
    Poziom 20  
    Przecież innej odpowiedzi się nie spodziewałem ;)

Szkoda sobie tylko dogryzać, bo to mija się z celem.

Możesz Marian wziąć pod uwagę to, że ja nie kryję tego jak na początku to wszystko wyglądało. Wielka dezorganizacja i chwytanie się byle czego.

Od tamtego czasu minął rok, zdobyłem wiele doświadczenia i wiedzy. Jest już inaczej. Nauczyłem się na błędach i mam nadzieję, że teraz będzie już tylko lepiej.

Tak przy okazji zapytam, obiło mi się o uszy, że też produkujesz obudowy, z tym, że nie wiem czy seryjnie, czy na zamówienie. Jeżeli możesz to potwierdź plotkę, żebym nie pisał głupot :)

Jeżeli tak to masz jakąś stronkę czy coś? Jakiś kontakt itp.?

Bo ja konkurencji nie neguję, np. Kapitan Planeta robi świetne paczki w lakierze, pisał mi, że w koc nie chce się bawić... Cóż, mi szkoda teraz środków na zakup kolejnej hali i przygotowywanie lakierni... Dlatego nie wchodzę mu w drogę. Jeżeli ktoś pyta się mnie o paczki w lakierze polecam Kapitana, nie wiem czy Ty też się tym zajmujesz. Zawsze mogą skierować klientów jeżeli będą z okolic Ciebie.

Pozdrawiam
  • #25 7122801
    marian133
    Poziom 38  
    Skipior napisał:

Tak przy okazji zapytam, obiło mi się o uszy, że też produkujesz obudowy, z tym, że nie wiem czy seryjnie, czy na zamówienie. Jeżeli możesz to potwierdź plotkę, żebym nie pisał głupot

Chciałem to robić i nadal chcę,tylko nie mam zaplecza (dużego zaplecza,bo zrobić coś to mogę w każdej chwili...Ja jednak myślę w przód i nie chcę robić czegoś małego,dla mnie to strata czasu i pieniędzy...no chyba że dla siebie będę robił paczki,a to tak jak napisałem wyżej mogę w każdej chwili). Pisząc "duże zaplecze" mam na myśli zamówienie np. min. 10 paczek w lakierze które ukończę sam w całości w ciągu tygodnia chodząc jednocześnie do normalnej pracy.
  • #26 7122927
    Skipior
    Poziom 20  
    Kraty mamy aluminiowe i metalowe. Malowane dwuwarstwowo nową farbą, która jest kilkukrotnie wytrzymalsza.

Technika klejenia materiału uległa znacznej zmianie. Zmieniliśmy kleje, obecnie na obudowę przeznaczamy 2x więcej kleju. Materiał klejony jest w taki sposób, że nie sposób go oderwać.

W chwili obecnej w naszym zakładzie normy są wysokie. Zamówienia często jednorazowo ( dajmy na to w ciągu tygodnia ) potrafią przekroczyć 10 - 14 sztuk, więc część produkcji odbywa się 40km dalej i tam nie mam możliwości pojawiania się co rusz, ale jeżeli dojdą do mnie wieści, że obudowy z tamtej produkcji odbiegają jakościowo od miejscowej, tamta linia zostanie zamknięta.
  • #27 7123170
    dj-bartez
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Może ja dodam 2 zdania, bo paczki które są na zdjęciach są moją własnością.
    Jeśli chodzi o jakość dźwięku nie jest to napewno B&C czy 18Sound.
    Ale jeśli spojrzymy na to ze strony cenowej, to napewno nic podobnego a nawet zbliżonego nie dostaniemy.
    Ja kupowałem pod koniec czerwca za 665 zł/szt. teraz kosztuje niecałe 650zł. Mam tego 4 sztuki i zagrałem na tym kilka imprez klubowych podpartych 2szt. ES18BPH na B&C i powiem, że ciśnienie potrafi to jako całość wytworzyć.
  • #28 7123618
    Volt
    Poziom 26  
    Skipior napisał:
    Technika klejenia materiału uległa znacznej zmianie. Zmieniliśmy kleje, obecnie na obudowę przeznaczamy 2x więcej kleju. Materiał klejony jest w taki sposób, że nie sposób go oderwać.

Akurat do odklejania nic nie mam czy do ilości kleju tylko do niechlujnego połączenia na 1 paczce łączenia na tylnej ściance (jeszcze oki chodź nie jest to linia prosta) ale na 2 paczce na bocznej ściance i jak by ktoś to wycinał po pijaku takie krzywe linie.
  • #29 7123829
    Granat :)
    Poziom 34  
    Ocena: 666
    STX pisze, że obudowy wykonane są z mdf'u. Tak patrzę na te zdjęcia nadstawek i płyta bardzo przypomina płytę wiórową, a nie mdf :idea:
  • #30 7124807
    Skipior
    Poziom 20  
    VOLT -> a jakie to paczki??

Jakieś doły, czy nadstawki? Sprecyzuj mi proszę kolor materiału i rodzaj obudowy, orientacyjne wymiary :) Wtedy dojdę co to za model i już mi to sporo pomoże. Mile widziana data zakupu, wtedy uda mi się pewnie dojść kto to robił i wymusić dokładność na tym "tapicerze" :) Z góry dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nowych produktów firmy STX, w szczególności głośników i kolumn, oraz ich przydatności dla początkujących użytkowników i konstruktorów DIY. Wątpliwości budzą pomiary charakterystyk przenoszenia basu, które niektórzy uczestnicy uznają za niewiarygodne lub wykonane w niestandardowych warunkach (np. z odległości 0,5 m lub 2,5 m). Nowe głośniki wysokotonowe GDN 30-400 i driver D-800 TI są oceniane pozytywnie pod względem jakości i ceny, natomiast nowy 18-calowy głośnik niskotonowy budzi kontrowersje ze względu na stalowy kosz i przeciętne parametry. Wiele opinii wskazuje, że STX jest marką odpowiednią dla amatorów i osób z mniejszą wiedzą, natomiast profesjonaliści często wybierają marki takie jak B&C, Beyma czy Eminence. Dyskutowano także o zabezpieczeniach zwrotnic (np. na żarówce 24V/55W) oraz jakości wykonania obudów, gdzie pojawiły się uwagi dotyczące materiałów (mdf vs płyta wiórowa) i precyzji wykonania. Wspomniano o projektach DIY opartych na głośnikach STX, takich jak seria SCX i projekt Irka, z pytaniami o lepsze zwrotnice – oryginalne STX czy alternatywne wykonania profesjonalistów. Cena subwoofera STX (około 690 zł) jest uznawana za atrakcyjną, choć brak jest szerokich opinii o jego brzmieniu. Ogólnie STX jest postrzegany jako marka oferująca dobry stosunek jakości do ceny dla początkujących i amatorów, ale z ograniczeniami dla profesjonalistów.
REKLAMA