Zrobiłem reduktor z 24V na 12V na 7812+kondensator 1000UF na wejściu i 2N3055dla zwiększenia wydajności prądowej. Radio grało ale radiator się grzał. Po jakimś czasie reduktor uległ uszkodzeniu, więc zrobiłem nowy tylko z dwoma 2N3055 i wentylatorkiem. Radio grało ale po jakimś czasie znowu zaczęły się dziać dziwne rzeczy. Wentylatorek działa, ale radio nie gra, uruchamia się po kilku minutach i przestaje grać jeżeli samochód wjedzie na dziurę. Co może być tego przyczyną zimny lut?
Czy mógłby mi ktoś narysować schemat z podłączeniem 2 tranzystorów, bo nie wiem czy w połączeniu występuje jakiś rezystor czy nie, bo widziałem rózne i nie wiem który jest prawdziwy.
Jaki polecacie zamiennik dla 2N3055 czy to właśnie on jest najlepszy dla tego reduktora??
Czy mógłby mi ktoś narysować schemat z podłączeniem 2 tranzystorów, bo nie wiem czy w połączeniu występuje jakiś rezystor czy nie, bo widziałem rózne i nie wiem który jest prawdziwy.
Jaki polecacie zamiennik dla 2N3055 czy to właśnie on jest najlepszy dla tego reduktora??