logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiana 32V na 12V... Podłączenie tranzystora 2N3055.

decel 16 Sie 2006 18:57 3103 6
REKLAMA
  • #1 2922058
    decel
    Poziom 10  
    Witam,
    Mam taki problem że muszę zasilić układ który działa na 12V i pobiera okolo 2 do 2,5 A prądu. Na wejściu układu mam napięcie stałe DC 32V i wydajność tego źródła jest okolo 4 A. Układ w załączniku.

Jest taki problem że nie wiem czy podłączony w ten sposób tranzystor 2N3055 spowoduje że stabilizator L78S12 CV wytrzyma to?(w katalogu 12V stabilizatory wytrzymuja podobno max 1,5 A).

Czy punkt pracy tranzystora 2N3055 w takim polaczeniu i z takimi wartosciami elementów będzie prawidlowy?

Za odpowieź z góry dziekuje.
    Załączniki:
    • Zamiana 32V na 12V... Podłączenie tranzystora 2N3055. zasilacz.JPG (10.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2922118
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Witam.

Schemat jest błędny. Po pierwsze 2N3050 jest NPN, po drugie prawidłowo podłączony da na wyjściu napięcie o około 0,7V niższe od napięcia wyjściowego stabilizatora.
    Zastosuj układ z tranzystorem PNP, fig 9 strona 14 noty od Motoroli.

http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/7/8/1/2/7812.shtml

Dodatkowym problemem jest rozproszenie mocy strat. Przy prądzie 2,5A wyniesie ona 50W. Trzeba zastosować solidny radiator.
    Najlepszym wyjściem jest stabilizator impulsowy.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #3 2922419
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    W EdW 2/06 jest schemat stabilizatora impulsowego 10÷20A zaprojektowanego przez irka2. Proponuje się nim zainteresować. Sprawność stabilizatora liniwego wynosiła by 30-40%, a impulsowego 80-90% jak nie więcej.
  • #4 2922927
    decel
    Poziom 10  
    Ok dzieki za pomoc...
    Juz wszystko jest OK
    Pozdr
  • REKLAMA
  • #5 2923924
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam
    christo napisał:
    W EdW 2/06 jest schemat stabilizatora impulsowego 10÷20A zaprojektowanego przez irka2. Proponuje się nim zainteresować. Sprawność stabilizatora liniwego wynosiła by 30-40%, a impulsowego 80-90% jak nie więcej.

umiesz czytać ze zrozumieniem? Mam obawy, iż nie potrafisz :cry:
    Autor pyta o obniżenie napięcia źródła, a Ty proponujesz przetwornicę podwyższającą, a na dodatek kompletnie nieciekawą.

:arrow: decel, przydatna byłaby Tobie np. taka przetwornica:

Zamiana 32V na 12V... Podłączenie tranzystora 2N3055.

Tylko należy ją zmodyfikować, by uzyskać większą wydajność prądową. W tym celu należy zmienić;
    - dławik,
    - diodę,
    - rezystory dzielnika sprzężenia zwrotnego dołączonego do pin-1 (teraz jest tam wejście bezpośrednie),
    - rezystor ograniczenia prądowego (0.1Ω) na mniejszy,
    - oraz kondensator elektrolityczny filtru wyjściowego.

Pozdrawiam
    Greg
  • REKLAMA
  • #6 2924023
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    GregBa napisał:
    Witam
    christo napisał:

umiesz czytać ze zrozumieniem? Mam obawy, iż nie potrafisz :cry:
    Autor pyta o obniżenie napięcia źródła, a Ty proponujesz przetwornicę podwyższającą, a na dodatek kompletnie nieciekawą.

Umiem czytać ze zrozumieniem, ale gdzieś zgubiłem informację że ta przetwornica daje napięcie 12V (rzecz domyślna ale chyba nie dla Ciebie). A jak na mój rozum 12<32. Tobie chyba chodziło o przetwornice do CA. Zanim zaczniesz do kogoś pisać w ten sposób upewnij się czy masz rację ;).
  • #7 2924074
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    christo napisał:

[ ... ]
    Umiem czytać ze zrozumieniem, ale gdzieś zgubiłem informację że ta przetwornica daje napięcie 12V (rzecz domyślna ale chyba nie dla Ciebie). A jak na mój rozum 12<32. Tobie chyba chodziło o przetwornice do CA. Zanim zaczniesz do kogoś pisać w ten sposób upewnij się czy masz rację ;).

rzeczywiście, chyba czegoś nie doczytałem, ale też Twoja informacja była zdawkowa i enigmatyczna.
    Natomiast na widok konstrukcji tego Pana to zwyczajnie dostajaję gęsiej skórki... :D

Za powyższy zaistniały incydent: PRZEPRASZAM Ciebie !

Pozdrawiam
    Greg

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył zasilenia układu 12V o poborze prądu 2-2,5A z napięcia 32V DC przy użyciu tranzystora 2N3055 i stabilizatora L78S12 CV. Dyskusja wykazała, że schemat z tranzystorem NPN 2N3055 jest błędny, ponieważ prawidłowe obniżenie napięcia wymaga zastosowania tranzystora PNP zgodnie z przykładem z noty katalogowej Motoroli (figura 9, strona 14). Stabilizator L78S12 ma ograniczenie prądowe do około 1,5A, więc przy 2,5A konieczne jest użycie tranzystora mocy i solidnego radiatora ze względu na duże straty mocy (około 50W). Zasugerowano również rozważenie stabilizatora impulsowego, który charakteryzuje się wyższą sprawnością (80-90%) w porównaniu do liniowego (30-40%). Wskazano na schemat stabilizatora impulsowego 10-20A z czasopisma EdW 2/06 autorstwa irka2. W dyskusji pojawiły się uwagi dotyczące modyfikacji przetwornicy impulsowej, takie jak wymiana dławika, diody, rezystorów dzielnika sprzężenia zwrotnego, rezystora ograniczenia prądowego oraz kondensatora filtru wyjściowego, aby uzyskać większą wydajność prądową i stabilne napięcie 12V. Ostatecznie autor potwierdził rozwiązanie problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA