Witam! Zanim zacznę kupować dodatkowe konwertery ew. antenę o większej czaszy chciałbym przeprowadzić próbę z zastosowaniem posiadanego sprzętu. Jak w tytule mam zestaw Cyfry+: antena 60cm, konwerter Samsung 0.6dB full band, tuner Mediasat Pioneer. Antena zainstalowana na balkonie w bloku na 1 piętrze (strona zachodnia). Sygnał na programach Cyfry (Hotbird) bardzo dobry (zielone 4). I teraz sprawa wygląda tak. Chcę (nie zmieniając instalacji) odebrać sygnał z satelity Astra na pozycji 19.2E. A więc zmieniłem w tunerze opcję z satelity "hotbird" na "inny", wpisałem częstotliwość jakiegoś kanału z Astry, ustawiłem polaryzację (przy tym programie akurat była H). Wreszcie poszedłem na balkon i przekręciłem antenę lekko w lewą stronę... na tym koniec. Później przekręcałem już "całe niebo" i... nic! Pasek z siłą sygnału nawet nie chciał drgnąć! Czy popełniłem gdzieś błąd? A może w mojej lokalizacji wszystkie satelity oprócz Hotbirda są "pozasłaniane? To chyba niemożliwe... Szukałem wszędzie ale nigdzie nie ma jednoznacznych odpowiedzi tym bardziej, że każda dotyczy innych tunerów itp. Liczę na pomoc. Pozdrawiam!
P.S.
Czy w sytuacji gdy tuner znajdzie sygnał z Astry trzeba na nowo programować listę kanałów? W jaki sposób odnajdzie on wszystkie programy np. TVP Historia?
P.S.
Czy w sytuacji gdy tuner znajdzie sygnał z Astry trzeba na nowo programować listę kanałów? W jaki sposób odnajdzie on wszystkie programy np. TVP Historia?