logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Weconic VX-4270 grzeje się przy mostkowaniu - co robić?

Porensaj 14 Lip 2007 11:10 1612 4
REKLAMA
  • #1 4080728
    Porensaj
    Poziom 11  
    witam mam taki problem mam wzmacniacz weconic vx-4270 jego moc to 4*70wat rms mam pod niego podłączony głośnik alphard SW803Z zmostkowałem wyjscie we wzmacniaczu i pograł kilka minut na dużej głośności i zapaliła sie dioda protect i nie było dźwięku po chwili znowu grało.Później jak podłączyłem pod jedno wyjscie i grałem na duzej mocy to nic sie nie działo.

ale znowu dla sprawdzenia zmostkowałem i grając na małych głosnościach sie troche grzeje jaka jest przyczyna tych dolegliwości i czy to jest jakaś usterka czy tak ma być? Wdzięczny bym był za odpowiedź POMÓŻCIE
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4081621
    marik_te
    Poziom 22  
    Ocena: 57
    Może ten wzmacniacz nie może pracować w mostku. Albo mostkujesz nie te kanały. A ile Ohm ma głośnik? Bo może wzmacniacz nie pracuje z obciążeniem mniejszym niż 4Ohm, a jak masz głośnik 4Ohm i podłączysz w mostek, to na każdy kanał przypada po 2Ohm i może tego już nie wytrzymuje.
    PS Ciesz się że masz protect, inaczej wzmak pewnie by się zagotował:)
  • REKLAMA
  • #3 4081869
    Porensaj
    Poziom 11  
    mam głosnik alphard sw803z 4 ohmy 200 wat 200wat rms jest to dokładnie taki głośnik http://www.allegro.pl/item213557348_glosnik_basowy_20_cm_alphard_sw803z_se_200watt.html

A Wzmacniacz można mostkowac w polsece firma weconic nie jest znana a w niemczech taki wzmacniacz kosztuje 150euro i dlatego mnie dziwi to co zaistniało a wzmacniacz jest dokładnie taki: http://gazeta.allegro.pl/show_item.php?item=211864212

więc co ktos pomoże?? słyszęłm ze moze głosnik byc za słąby i przy zagrzaniu sie cewki powoduje zwarcie?czy tak może być?
  • REKLAMA
  • #4 4081925
    marik_te
    Poziom 22  
    Ocena: 57
    No niby jest stabilny do 2 Ohm. Więc trudno powiedzieć. No głośnik może powodować zwarcie, ale raczej to mało prawdopodobne.
  • #5 4081965
    Porensaj
    Poziom 11  
    aha zapomniałem dodać ze mam yo podłączone w domu pod akumulatror ale gdy zmostkuje wzmacniacz to mam 170wat rms na wyjściu czy to nie za dużo na ten głośniczek??
REKLAMA