logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana elektroniki sterującej instalacją LPG-co potrzeba?

wahoo 14 Lip 2007 18:50 4965 10
  • #1 4081834
    wahoo
    Poziom 20  
    Ocena: 80
    Witam. Chcialbym wymienic elektronike sterujaca instalacja LPG w samochodzie. Auto to Polonez 1,6 GLi a stara elektronika pochodzi z firmy Bedini. Chcialbym ja wymienic ze wzgledu na brak jakiejkolwiek mozliwosci regulacji. Do poprawnego wyregulowania potrzebny jest specjalny tester, ktorego praktycznie nie mozna znalezc.
    Chcialbym sie dowiedziec co bedzie konieczne do wymiany? Czy lepiej wymieniac komputerek z silnikiem krokowym czy stary silnik krokowy mozna zostawic? Czy mozna taka wymiane sterowania przeprowadzic we wlasnym zakresie? Czy do tego typu silnika potrzebne sa jakies dodatkowe elementy do poprawnego dzialania czy wystarczy tylko nowy komputer i silnik krokowy podlaczony w prawidlowy sposob (zbieranie informacji z sondy lambda i czujnika polozenia przepustnicy)?
    Pozdrawiam.
  • #2 4081900
    magik332
    Poziom 27  
    Ocena: 446
    Witam skoro chcesz wymienić elektrońike od gazu to wszystko masz w zestawie co jest potrzebne .:D
  • #3 4082036
    wahoo
    Poziom 20  
    Interesuje mnie to co powinno byc w takim zestawie. Czy potrzebuje cos takiego jak emulator wtryskiwacza albo emulator sondy? w niektorych komputerach sa one wbudowane a w niektorych zestawach sa to oddzielne moduly w zestawach. Czy takie rzeczy sa mi potrzebne?
    Zastanawiam sie nad instalacjami STAG 50, STAG 100 lub Autronic AL-700. Nie wiem jednak ktora bylaby najodpowiedniejsza. Nie moge tez dokladnie znalezc roznic pomiedzy STAG 50 od STAG 100. Moze ktos mi to wyjasni.
  • #5 4082159
    wahoo
    Poziom 20  
    Czytalem to juz wczesniej. Czy mozesz blizej opisac po co to wyjscie emulatora i co wogole daje ten emulator? Z tego co zrozumialem to zeby w STAG 100 miec pelne wskazanie gazu trzeba tez miec jakas przystawke montowana na zaworze na butli.
  • #6 4082299
    magik332
    Poziom 27  
    emulator w Stagu 100 ma możliwość ustawienia nakładania sie faz przejsćia paliwo gaz ,to znaczy po przełączeńiu na gaz ile czasu ma jeszcze podawać paliwo .U stawiasz to z poziomu programu ,a żeby wskazńik pokazywał ilość gazu na przełoczńiku to musisz założyć na wielozaworze sensor pełnego wskazania .
  • #7 4082406
    wahoo
    Poziom 20  
    Czu ja potrzebuje ten emulator? Wlasnie chodzilo mi o ten sensor. Czy bez niego moge sie obejsc?
    Na stronie producenta do STAG 50 jest podlaczony jeszce emulator wtrysku, ale nie widze polaczenia z wtryskiwaczem, ktore jest na schemacie STAG 100. Jak w STAG 50 jest odlaczany wtryskiwacz?
  • #8 4082526
    magik332
    Poziom 27  
    W Stag 50 musisz zastosować zewnętrzny emulator wtryskiwacza , emulator służy do tego że po przełączeniu na gaz ecu nie rozpoznaje rozłączenia wtryskiwacza jako błąd. A co do sensora wskazania możesz go nie zakładać nie bendziesz miał tylko wyświetlania poziomu gazu tylko pełny albo rezerwa .
  • #9 4082564
    wahoo
    Poziom 20  
    Jesli znasz sie bardziej na instalacji STAG 100 to moze odpowiesz mi na kilka dokladniejszych pytań. Czy mozesz mi napisac gdzie podlaczac poszczegolne przewody?
    Na schemacie np: przewod brazowy jest podlaczony do cewki ale dokladnie do czego? Domyslam sie ze ten przewod zbiera informacje o predkosci obrotowej.
    Żółto-zielony podlaczony jest do czujnika polozenia przpustnicy ale u mnie od tego czujnika wychodza 4 przewody, do ktorego sie podlaczyc?
  • #10 4088684
    krzemo
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Witam
    Jeżeli jest to centralka Bedini montowana fabrycznie to ostatnio robiłem przekładkę w swoim lanosie. Co prawda miałem już inna centralkę (landi) ale koleś który zmieniał centralkę wykorzystał kable od bedini. 3 miesiące temu sam zmieniałem landi na Bingo M i zrobiłem zrobiłem sobie tabelkę z opisem wyprowadzeń i kolorem kabli (Bedini, Landi, BingoM). Wymiana centralki trwała 2 godz z opisem.
  • #11 4090542
    wahoo
    Poziom 20  
    Dzieki za podpowiedz. Jednak zdecydowalem sie nie robic tego samemu tylko przez warsztat LPG. Wyniessie mnie to troche drozej ale bede mial wszystko gotowe i wyregulowane. Mechanik stwierdzil ze wiazka ze starej instalacji zostanie w calosci wywalona zeby nie bylo potem problemow.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wymiana elektroniki sterującej instalacją LPG w samochodzie Polonez 1,6 GLi z centralką Bedini wymaga kompletnego zestawu nowej elektroniki, który zazwyczaj zawiera wszystkie niezbędne elementy do poprawnej pracy. W przypadku wyboru nowego sterownika, rozważane były modele STAG 50, STAG 100 oraz Autronic AL-700. STAG 100 posiada wbudowany emulator wtryskiwacza oraz wskaźnik poziomu gazu, który wymaga dodatkowego sensora montowanego na zaworze butli. Emulator wtryskiwacza jest potrzebny, aby ECU nie wykrywało rozłączenia wtryskiwacza jako błąd po przełączeniu na gaz. W STAG 50 emulator wtryskiwacza jest zewnętrzny i musi być dołączony osobno. Sensor poziomu gazu nie jest obowiązkowy, ale bez niego wskaźnik pokazuje jedynie stan pełny lub rezerwa. Wymiana elektroniki może obejmować pozostawienie starego silnika krokowego lub wymianę całego modułu, w zależności od kompatybilności. Podłączenie przewodów wymaga znajomości schematów, zwłaszcza przewodów do cewki, czujnika położenia przepustnicy (który może mieć kilka przewodów) oraz sondy lambda. W praktyce, ze względu na złożoność i konieczność precyzyjnej regulacji, zaleca się wykonanie wymiany i kalibracji w profesjonalnym warsztacie LPG, który może również wymienić wiązkę przewodów na nową, eliminując problemy z kompatybilnością.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA