logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cyfra+ brak sygnału po uderzeniu parasolką - jak sprawdzić konwerter?

djskate8 14 Lip 2007 20:00 1389 11
REKLAMA
  • #1 4081989
    djskate8
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    Mam Cyfrę+ moja siorka walnęła parasolką prawdopodobnie w antene, ale nie wie w którą część- ja podejrzewam, że w konwerter. Na koncetryku jest zasilanie +8V, w tunerze włączone zasilanie LNB. Wskaźnik sygnały czerwony cienka kreska identyczny efekt jak się w ogóle wypnie antenę. Zwykle miałem moc na 3,5 jednostki na 5 możliwych czasza 60. Proszę o pomoc-czy to będzie wina konwertera i jak go sprawdzić gdyż nie mam innego( ew. w piwnicy gdzieś był stary konwerter jakiś wielki i nie wiadomo czy sprawny). ruszałem anteną i nic:/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4082042
    kamiljan1
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    Proszę odłączyć przewód antenowy przy tunerze włożyć w to miejsce np.szpilke i w stosunku do masy zrobić pomiar napięć powinno być około 14V i 18V w zależności od polaryzacji a nie 8V jak kolega napisał nie zrobić zwarcia bo pójdzie dekoder .Kamil
  • REKLAMA
  • #3 4082063
    djskate8
    Poziom 19  
    18,7 mam a te 14 jak sprawdzić włączałem zasilanie LNB i bez zmian i wyłączałem i cały czas to samo napięcie a może kabel koncentryczny coś nie tak?? podpiąłem konwerter na krótko pod terminal i nadal gała:/
  • Pomocny post
    #4 4082132
    kamiljan1
    Poziom 24  
    Żeby sprawdzić jakie mamy napięcie na głowicy ( 14V,18V) podłączamy miernik i po włączeniu tunera zmieniamy kanały które nadawane są w różnej polaryzacji -pionowej i poziomej a do przełączania konwertera musimy mieć obydwa napięcia.Kamil
  • REKLAMA
  • #5 4082144
    djskate8
    Poziom 19  
    Oki przełączałem i mam te 2 napięcia. Czyli jaki wniosek z tego konwerter do wymiany?? Czy też nie?? Jeśli tak to jaki będzie dobry ten był Sharpa?? I nie za drogi
  • Pomocny post
    #6 4082253
    gnom6
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    sprawdz czy masz te napiecia na przewodzie przy konwenterze
  • #7 4082332
    djskate8
    Poziom 19  
    No ale jak złączyłem na krótko 5 cm kablem to żadnej reakcji:/
  • Pomocny post
    #8 4082386
    kamiljan1
    Poziom 24  
    Połączenie przewód- konwerter sprawdzam w mieszkaniu miernikiem cyfrowym ustawić na diodę i zrobić pomiar powinno być około 560 omów a w drugą strone zapora ,chociaż spotyka się konwertery pokazujące około 1,5 kiloomów.Kamil
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 4082841
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1094
    djskate8 napisał:
    No ale jak złączyłem na krótko 5 cm kablem to żadnej reakcji:/

A czego się spodziewałeś? To nie radio do którego wystarczy podłączyć kawałek kabelka, żeby odbierało stacje.
    Podłącz kabel do dekodera i przy antenie odłącz konwerter i zmierz czy na kablu masz te 18/14V.

Pozdrawiam
    Adam
  • #10 4082868
    djskate8
    Poziom 19  
    Ale konwerter podpiąłem na krótko i powinno mi się wtedy świecic na ekranie TV że mam niewystarczający sygnał! Tak było kiedyś jak było wszystko spięte i antena była źle ustawiona. Podmienie kabel i pomierze na obydwu kablach te napięcia.

Dodano po 9 [minuty]:

Napięcia na kablu około 10 m 11,5V i 7,7 V a za tunerem 18,5V i 14,5 V. Zaraz sprawdzę na drugim kablu
  • Pomocny post
    #11 4082885
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1094
    djskate8 napisał:
    Napięcia na kablu około 10 m 11,5V i 7,7 V a za tunerem 18,5V i 14,5 V.

Jeżeli te napięcia są tylko na samym kablu bez podłączonego konwertera to uszkodzony kabel.

djskate8 napisał:
    Zaraz sprawdzę na drugim kablu

Czekam ;)

Pozdrawiam
    Adam
  • #12 4082918
    djskate8
    Poziom 19  
    Sorry za trochę lamerski temat, ale do ostatniej chwili się zastanawiałem się co jest, ale po zmierzeniu napięć na obydwu kablach okazało się, że kabel jest naderwany i jest spadek napięcia niemal o połowę. Na drugim kablu spadek napięcia jest znikomy. Zamontowałem i wszystko działa. Szkoda tylko, że tamten kabel był schowany pod tynkiem, ale trudno. Dziękuję wszystkim za pomoc i zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiadający dekoder Cyfra+ zgłosił problem z brakiem sygnału po uderzeniu anteny parasolką, podejrzewając uszkodzenie konwertera. Pomiar napięć na kablu koncentrycznym wykazał obecność napięć 14V i 18V przy tunerze, co jest prawidłowe dla polaryzacji LNB. Jednak na kablu antenowym występował znaczny spadek napięcia (około połowy wartości), co wskazywało na uszkodzony kabel. Po wymianie kabla sygnał został przywrócony i problem rozwiązany. Wskazano, że do diagnozy należy mierzyć napięcia na kablu antenowym przy konwerterze i tunerze oraz sprawdzać ciągłość i rezystancję kabla. Uszkodzony konwerter nie został potwierdzony, a problemem okazał się kabel z uszkodzoną izolacją lub przerwą.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA