logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić dźwięk kolumn estradowych z GDS 30/30 i GDWT 80W?

janektasak 18 Maj 2015 19:23 2892 15
REKLAMA
  • #1 14703157
    janektasak
    Poziom 10  
    Witam.
    Mam dwie stare kolumny estradowe o wymiarach zewnętrznych W-90cm, S-40cm, G-29cm, obudowa jest typu zamknięta, zainstalowane są tam po dwa głośniki GDS 30/30 4ohm szeregowo i GDWT 80watt 8ohm szeregowo. Problem jest w tym jak grają, a mianowicie w pomieszczeniach zamkniętych dają po uszach nieprzyjemnym wysokim środkiem, a na zewnątrz wysokie tony słychać jedynie na przeciwko kolumny. Głśniki gds-y są dosyć leciwe bodajże 67r. produkcji i mają lekko sfatygowane tzw. rozpraszacze. Planuję wymienić głośniki wysokotonowe na jeden driver np: Tonsil DRIVER T - APT 150 8 OHM 1" 45 W i dołożyć zwrotnicę dwudrożną z podziałem pasma w okolicach 5KHz i filtr dolnozaporowy z przełącznikiem odcięcia pasma poniżej 120Hz/12db bo mam subwoofery aktywne ale nie na wszystkie imprezy chce je ciągać z powodu wagi i gabarytów. Dodatkowo przydał by się kanał basreflex ale przy tej konfiguracji nie ma na niego miejsca w przedniej ściance pozostaje tylko tył kolumny. Kolumny napędza dwoma końcówkami mocy Alesis RA-300 w mostku 300watt 8ohm na stronę. Proszę o dobre rady odnośnie dobrania głośników i jak wyliczyć do tego zestawu zwrotnicę i kanał/tunele basreflex.
  • REKLAMA
  • #2 14729188
    janektasak
    Poziom 10  
    Po przeczytaniu wielu artykułów na temat zwrotnic doszedłem do wniosku że mój pomysł na wyliczenie odpowiedniej zwrotnicy do tego zestawu to walka z wiatrakami.
    Ale przerobienie tych kolumn na aktywne ze zwrotnicą aktywną będzie prostszy.
    Najchętniej kupił bym dwa takie gotowe panele jak są w aktywnych kolumnach estradowych.
    Czy szanowni koledzy mogą polecić jakiś sklep lub serwis z gotowymi panelami do kolumn aktywnych. Będę bardzo wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #3 14729218
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 355
    Do GDSów możesz sam na TDA coś złożyć - oszczędzisz trochę pln-ów.
  • #4 14730222
    janektasak
    Poziom 10  
    Że tak napiszę, jestem już stary i leniwy, tak więc wolę poszukać gotowca, ale jak nic nie znajdę, to mam pomysł na złożenie takiego cuda z kitów AVT. Mają tam gotową zwrotnicę aktywną dwudrożną dam jakiś wzmacniać ze 150W na GDS-y i z 50W na Horna tylko nie mam pomysłu jak zrobić filtr z przełącznikiem, który by odcinał dolne pasmo na 120Hz, bo mam subwoofery aktywne, gdzie na sztywno mają górkę na 120Hz odciętą.
  • REKLAMA
  • #5 14746465
    janektasak
    Poziom 10  
    Finalnie wyszło trochę inaczej, a mianowicie. Odpuściłem sobie bassreflex. Kupiłem dwa wysokotonowce GDWT 12-19/150 z podwójnymi magnesami do tego zrobiłem najprostszą zwrotnicę C1 = 3.98 uF L1 = 0.25 mH częstotliwość podziału 5000Hz według kalkulatora ze strony http://www.diyaudioandvideo.com/Calculator/XOver/

Okazyjnie w dobrych pieniążkach ustrzeliłem końcówkę mocy ADS LX800 która ma wbudowany crossover która mi napędza górki z odciętym pasmem dolnym ok 120Hz.

Tak wygląda z nowym driverem GDWT 12-19/150 wcześniej były tam dwa GDWT 9/80 4OHm w szeregu.

A tak wygłąda cały słupek z subwooferem.

Pozostał jeszcze problem jak i z czego zrobić grill aby mi zasłonił tą część kolumny od wysokotonowca do dołu. Proszę o rady.

I dwa głośniki w drugiej kolumnie mają skatowane rozpraszacze i kopułki

Jak poprawić dźwięk kolumn estradowych z GDS 30/30 i GDWT 80W? Jak poprawić dźwięk kolumn estradowych z GDS 30/30 i GDWT 80W?

Gdzie mogę dokupić te elementy i jak się zabrać do wymiany żeby czegoś nie skaszanić.

Dodam że to są bardzo stare GDS-y jescze na licencji Pionier-a
  • Pomocny post
    #6 14746663
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Grill z siatki perforowanej + bulpren na to.
  • #7 14747965
    janektasak
    Poziom 10  
    Dzięki PANICZKAMIL, a co to ten bulpren?

I gdzie to kupić?

Rozumiem że ten bulpren mam dać od strony wewnętrznej siatki?
  • #8 14748055
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Zewnętrznej - inaczej to nazywają gąbka dźwięko-przepuszczalna. Kleisz albo na klej tapicerski w sprayu albo na butapren jeśli masz cierpliwość...
  • #9 14748064
    janektasak
    Poziom 10  
    Sorki ale jakoś nie kumam.

Mam najpierw przykręcić siatkę a na nią przykleić bulpren, czy bulpren ma się znaleźć
    na siatce od strony głośników?
  • #10 14748118
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Przyklej do siatki i przykręć gąbką do przodu(nie od strony głośników). Wkręty kręć co 20cm poprzez delikatne odchylenie bulprenu.
  • #11 14748139
    janektasak
    Poziom 10  
    Może zadam banalne pytanie, jakie zadanie tak właściwie spełnia bulpren?
    Wybaczcie ale pierwszy raz się spotkałem z tym materiałem.
  • #12 14748278
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Chroni przed : kurzem, chwilę przed deszczem, na polewanych imprezach przed zalaniem alko albo wykiprowaniem żarcia z talerza na membrany itd
  • #14 14748442
    janektasak
    Poziom 10  
    Dziękuję za wyczerpujące informację.

Tylko proszę nie obrażać moich głośników, mają już swoje lata i należy się im szacunek. :sm31:

Jakie dzisiejsze głośniki o sumarycznej mocy 60Watt wytrzymają 300watt przez kilka godzin i grają czysto i nic się z nimi nie dzieje złego?!
  • REKLAMA
  • #15 14748954
    marian133
    Poziom 38  
    Ocena: 572
    janektasak napisał:
    Jakie dzisiejsze głośniki o sumarycznej mocy 60Watt wytrzymają 300watt przez kilka godzin i grają czysto i nic się z nimi nie dzieje złego?!

Przykro mi, ale fizyki nie oszukasz.
    Proszę nie pisać że głośniki wytrzymują 5x większą moc, i to jeszcze przez kilka godzin, bo to jest po prostu nie możliwe.
    Masz wzmacniacz 300W, a to nie znaczy że głośnik tyle otrzymuje (podstawowy błąd myślowy). Potencjometr to nie wskaźnik dostarczanej mocy.
    Po za tym, testy ile głośnik wytrzyma przy pomocy muzyki jako sygnału też jest bez sensu, gdyż do testów używa się specjalnych sygnałów odpowiednich do rodzaju głośnika.
  • #16 14749173
    janektasak
    Poziom 10  
    marian133 niestety w pewnych kwestiach muszę się z tobą zgodzić szczególnie odnośnie praw fizyki niestety są nie ubłagane, nie jestem guru odnośnie elektroakustyki a sprzęt wykorzystuję tylko hobbystycznie na rodzinnych imprezach i dla własnej przyjemności, jednak te głośniki są wyjątkowe(przynajmniej dla mnie) uzasadnię to na swoim przykładzie. Sygnał do wzmacniacz wysyłam z Rolanda VS2480 o poziomie 0db nigdy więcej na wzmacniaczu potencjometry na 80-90% nigdy więcej i tak przez kilka godzin. A wzmacniacze to 2x Alesis RA300 w mostku lub jeden ADS LX 800.

Ale odbiegliśmy trochę od tematu.

Sprawę grila mam już rozwiązaną dzięki pomocy kolegi PANICZKAMIL.

Czekam na porady ewentualnie propozycję naprawy lub wymiany kopułek i rozpraszaczy w tych dwóch głośnikach[/syntax]

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada stare kolumny estradowe z głośnikami GDS 30/30 i GDWT 80W, które generują nieprzyjemne wysokie tony w zamkniętych pomieszczeniach oraz mają ograniczoną projekcję dźwięku na zewnątrz. Planuje wymianę głośników wysokotonowych na Tonsil DRIVER T - APT 150 oraz dodanie zwrotnicy dwudrożnej z podziałem pasma w okolicach 5 kHz. W dyskusji poruszono również możliwość przerobienia kolumn na aktywne z użyciem gotowych paneli oraz zastosowanie filtrów dolnozaporowych. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami związanymi z budową zwrotnic, wymianą głośników oraz konstrukcją grilla ochronnego dla głośników. Wskazano na znaczenie materiału bulpren, który chroni głośniki przed uszkodzeniami i zanieczyszczeniami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA