logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KIA Cerato 2005 Potrzebny schemat instalacji elektrycznej

Shegon 15 Lip 2007 21:53 2762 3
  • #1 4084867
    Shegon
    Poziom 11  
    Witam Wszystkich. Musze pilnie zainstalowac alarm w moim samochodzie KIA Cerato z fabrycznym zamkiem centralnym. Auto jest w Anglii a tutaj koszty instalacji alarmu to siega nawet 120 - 150 funtow a o jakosci juz nie wspomne. Przeszukujac to forum znalazlem wiele pozytywnych opini na temat Alarmu ELITA PRO wiec sklaniam sie do zalozenia wlasnie jego. Zastanawiam sie jeszce nad pewna rzecza, mianowicie moj samochod posiada juz zamek centralny z pilotem 3 przyciskowym (otwieranie, zamykanie oraz panic). Ktore rozwiazanie bedzie lepsze zakup alarmu w wersjiAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany i ewentualna przerobka podlaczenia silownikow czy moze wersja podlaczana pod centralny zamekAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Oczywiscie do tego wszystkiego potzebuje schematu gdyz bede to robil poraz pierwszy. Mam juz pewna wiedze teoretyczna i nieco praktyki elektronicznej wiec mysle ze bedzie OK. Oczywiscie wszelkie sugestie lub wskazowki mile widziane. Pozdrawiam Shegon
  • #2 4196012
    jaraduga
    Poziom 11  
    Ja bym sugerował wersje PRO. Po założeniu alarmu będziesz korzystał z pilota od elity. Bezpilotowy osobiście instalowałem i działa nie pewnie. Chodzi o skuteczne uzbrajanie i rozbrajanie - sygnał warunek może się spóźniać i zamek ci otworzy, a alarm nie rozbroi się. Trzeba dorabiać wydłużenie impulsu, bo nawet przy wyborze opcji błędu +100/-120% alarm działa nie stabilnie.
  • #3 9267213
    Pablo,79
    Poziom 1  
    Ja również poszukuję schematu instalacji elektrycznej, a konkretnie alarmowej. Mój alarm wariuje i być może też zamyka/otwiera centralny zamek, rozładowując mi przez noc akumulator. Chciałbym namierzyć w aucie gdzie umiejscowiona jest centralka i sprawdzić ją lub wyłączyć w diabły. Czy ktoś poratuje schematem i zdjęciami jak to wygląda i gdzie tego szukać.

Moderowany przez manta:

Archeologia,
    kosz.

• #4 9270366
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3266
    Pablo,79 napisał:
    ... Czy ktoś poratuje schematem i zdjęciami jak to wygląda i gdzie tego szukać.

Liczysz na to, że każda Kia Cerato ma zamontowany taki sam autoalarm i podłączony w dokładnie tych samych miejscach?
    Trzeba uklęknąć przed samochodem na prawym kolanie, wziąść śrubokręt, porozkręcać osłony tapicerki "kokpitu" w okolicy skrzynki bezpiecznikowej, wiązki za zegarami, osłon lewego progu i poszukać centralki oraz pozostałych składników systemu np. czujników , przekaźnika blokady zapłonu itp.

Podpowiem Ci jak szukać; prosta zasada "po nitce do kłębka"; jeżeli masz diodę sygnalizującą stan pracy alarmu, to na drugim końcu jej kabelka jest centralka.

Przedewszystkim trzeba niestety pobrudzić sobie ręce, albo podjechać autem do fachowca.
    Pablo,79 napisał:
    ... Chciałbym namierzyć w aucie gdzie umiejscowiona jest centralka i sprawdzić ją lub wyłączyć w diabły...

Zacytuję: "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz..."

Przykładowy schemat i zdjęcie przesłałem na PW.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA