logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B4 2.0 E 115KM - strzały w układzie powietrza po montażu LPG JUST

mac2003 17 Lip 2007 00:13 5989 7
REKLAMA
  • #1 4088118
    mac2003
    Poziom 2  
    Witam
    Proszę o radę. Mam pasata 2.0 E i założyłem do niego zwykłą instalację LPG JUST. Po przejechaniu 3 tyś. km zaczęło mi strzelać w układ powietrza, wywaliło mi przepływomierz który później zregenerowałem i od tego czasu strzały te się powtarzają. Byłem u 3 magików i tak wymienili mi cały układ zapłonwy (świece, kable wys. napięcia, kopułkę) regulowali gaz przy okazji skopali mi obroty na benzynie. Czy miał ktoś taki problem?
  • REKLAMA
  • #2 4088155
    Kwasu20
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Witam.
    Profilaktycznie posprawdzaj szczelność układu dolotowego (tzn. Przewody podciśnieniowe podłączone do kolektora. np.: przewód od serwa, regulatora ciśnienia paliwa itp.) przez nieszczelności w ukł dolotowym silnik zasysa tzw. "lewe" powietrze co może być przyczyna wystrzałów.
  • REKLAMA
  • #3 4089889
    toldek1
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam ten sam silnik instalacja gazowa z emulatorem Lecho elektronika (nic specjalnego) strzały jakie się pojawiły były powodem złej pracy sondy po wymianie problem zniknął. A co Vag na to, widzi jakieś błędy?
  • #4 4091437
    mac2003
    Poziom 2  
    Czy przy złej pracy sondy na benzynie również by strzelał? Na benzynie chodzi ok - strzały tylko przy gazie. Pytanie jeszcze gdzie serwisujecie samochody? Ja na razie jeździłem do serwisów auto gazu i nikt nie pomyślał o sondzie o komputerze... Dziękuję za odpowiedź
  • #5 4092680
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 4097354
    sebastianxxx
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Witam

Łatwo zauważyć że wśród gazowników (i nie tylko) jest taka tendencja, że jak silnik "źle pracuje" to od razu każą wymieniać świece, przewody wysokiego napięcia, kopułkę rozdzielacza, palec. I w większości przypadków oczywiście to nie pomaga (no chyba że w Polskich reliktach gdzie jakość tych elementów jest kiepska).
    Jest to taka standardowa procedura, która naciąga na zbędne wydatki klientów.

Doświadczyłem tego na własnej skórze, po naprawie usterki założyłem oryginalne przewody kopułkę, palec (świece już zostały nowe, ale stare spożytkowałem w innym silniku) i jeżdżę już ze 3 lata (silnik nie zagazowany problem był z czujnikiem położenia wałka rozrządu).

Nie dajmy się naciągać jak przewody nie są popękane, elektrody w kopułce i na palcu czyste i nie wypalone to nie ma sensu ich wymieniać.
    Podobnie ze świecami, jak są suche, nie wypalone elektrody, barwa jasno brązowa też raczej nie są główną przyczyną wizyty u takich magików.
    Tym bardziej jak na świecy (wykręconej i przyłożonej do masy) jest mocna iskra.

Jak gość (naprawiacz) każe od razu, bezwzględnie wymieniać ww. elementy to radzę poszukać innego fachowca. Szkoda tracić pieniądzy i nerwów na czyjąś niewiedzę.
  • #7 4106981
    mac2003
    Poziom 2  
    Toldek co to jest blos? Nie czaję tych tematów...
  • REKLAMA
  • #8 7983000
    algid
    Poziom 2  
    Ja miałem ten sam problem, w tym samym silniku 2,0 benzyna. Instalacja nie była przystosowana do wielowtrysku. Strzały były potężne i całe szczęście nie rozwaliło mi przepływomierza. Zapychałem wtedy odmę jakąś szmatą i dojeżdżałem na benzynie. Niestety jedynym rozwiązaniem było danie samochodu na montaż sekwencji :cry:. Żadne wymiany świec i kabli nie pomagały. Jest to nieco przygnębiające, bo to jest jednak dużo pieniędzy, ale nie było wyjścia !!! Sekwencja rozwiązała wszelakie problemy. Czakram wycenił mi montaż sekwencji na 1600zł.
    Samemu musisz ocenić czy warto. Pzdr.

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel Passata B4 2.0 E z instalacją LPG JUST zgłasza problem z wystrzałami w układzie powietrza po przejechaniu około 3000 km, które uszkodziły przepływomierz. Po regeneracji przepływomierza strzały nadal występują, mimo wymiany elementów układu zapłonowego (świece, kable wysokiego napięcia, kopułka) i regulacji gazu, która jednocześnie spowodowała problemy z obrotami na benzynie. Wskazano na możliwe nieszczelności układu dolotowego, które powodują zasysanie niekontrolowanego powietrza i wywołują wystrzały. Inny użytkownik zasugerował sprawdzenie sondy lambda, która przy złej pracy może powodować podobne objawy, choć w tym przypadku strzały występują tylko na gazie. Zalecano także montaż emulatora sondy (np. BLOS) lub przejście na instalację sekwencyjną LPG, gdyż instalacja zwykła może nie być odpowiednia dla silnika z wielopunktowym wtryskiem. Wymiana elementów zapłonowych bez diagnozy często nie rozwiązuje problemu i generuje niepotrzebne koszty. Montaż sekwencji LPG został wskazany jako skuteczne, choć kosztowne rozwiązanie eliminujące wystrzały i problemy z pracą silnika na gazie.
REKLAMA