logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz z korektorem graficznym - czy warto inwestować?

ogi888 17 Lip 2007 19:15 1769 12
REKLAMA
  • #1 4090048
    ogi888
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    WITAM wszystkich zainteresowanych

od dawna mnie meczy pytanie czy nie lepiej zamiast dobrego wzmacniacza z "super dzwiekiem" kupic tanszy i poprostu dla ulepszenia pasma podlaczyc go pod korektor graficzny??

z gory dziekuje za rozwianie mych watpliwosci :D pozdrawim
  • REKLAMA
  • #2 4090064
    KrzysztofK
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Nie. Korektor wg mnie dodaje sztuczności, zakłamuje. W swoim zestawie audio nawet go nie włączam.
  • #3 4090087
    ogi888
    Poziom 16  
    jak mam to rozumiec ?? sztucznosc.. ?? zaklamanie ??
    mozesz to bardziej rozwinac ??
  • #4 4090089
    Michał_wa
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    korektor jest bardzo ważną czescią zestawu ale jak masz końcówke mocy marki hollywood i tej samej marki glosniki lub podobnej klasy , to nawet korektor dbx Ci nie pomoże
  • REKLAMA
  • #5 4090116
    ogi888
    Poziom 16  
    a czy ja gdzies pisalem o '' hollywodach" bardziej mi jadnak chodzi czy kupic np DAPa i korektor czy ADS a mialo by to pracowac pod LDMkami.... o to chodzi
  • REKLAMA
  • #6 4090157
    stageman
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Nie no, panowie, nie robcie amatorki!

Jesli gramy muzyke mechaniczna (np. bawimy sie w DJ`a) to rzeczywiscie mozna taki EQ olac. Ale jesli pojawia sie jakis wokal albo instrument to nalezy lekko poprawic DZIALANIE NASZYCH PACZEK. Od tego wlasnie jest equalizer. Nie od poprawiania brzmienia koncowki mocy!
    To prawda ze koncowki rowniez brzmia same z siebie lepiej lub gorzej - po to wlasnie jedne sa tansze a drugie drozsze ale na milosc boska equalizer jest niezbedny do wycinania niepozadanych pasm (takich ktore powoduja sprzezenia, takich ktorych nie lubia nasze paczki, takich ktore powoduja ze wokal jest mniej klarowny itp itd.)
    Kup sobie jakies eq Behringera bo chyba nie zauwazysz roznicy brzmieniowej miedzy nim a produktem Ashly czy Klark Teknik. W sklepie podlacz sobie jakiekolwiek porzadne paczki i gadaj do mikrofonu (najlepiej SM58) i wycinaj sobie rozne czestotliwosci. Zrozumiesz do czego jest eq.
    Pozdro
  • #7 4090226
    Michał_wa
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Chodziłomi o to że korektor nie poprawi nigdy parametrów wzmacniacza , chodzi mi np o to że jeżeli brzmienie wzmaciacza jest mulące to korektor tego nie poprawi , czasami mi sie zdaża używać w klubach eq i jednak sie przydaje
  • #8 4090241
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4090331
    maniak dużych mocy
    Poziom 18  
    Korektor ma za zadanie kształtować chrakterystykę częstotliwościową dżwięku jaki obrabia. Korektor nizbędny jest w torze monitorowym, ponieważ dzięki niemu możemy ustrzec się od sprzężeń. Wycinając częstotliwości które sprawiają sprzężenie.Stosowany na sumie może poprawić chrakterystykę brzmieniową zestawów głosnikowych.

A tak po za tematem. Do kolegi Stageman: końcówka nie ma brzmieć tylko, powinna płasko przenosić (wzmacniać) sygnał podawany na wejściu.

Pozdrawiam
  • #10 4090826
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Była mowa o "mulącej" końcówce a to nie sprawa barwy tylko szybkości. O ile porządnym korektorem możemy poprawić to i owo o tyle niestety nic nie zrobimy z jej dynamiką. Są końce które niestety nie grają energicznie i tyle. Do dziś szokiem i kanonem jest dla mnie seria wzmacniaczy Crown o nazwie Macro-Tech . Wzmacniacze budowane przez tyle lat! Mało tego, konstrukcja "na piechotę" czyli brak płytek, same kable i tranzystory, kondensatory, trafo na "kablach" etc. Grają wspaniale! Kopią energią, wzbudzają respekt prostotą! Ot heca! Tego typu wzmacniacz potrzebuje naturalnie korektora ale tylko do małych regulacji barwy. Gorzej jest tak jak pisałem jak ludzie wyobrażają sobie że Behringer zacznie "kopać" z energią porównywalną do Crest-a czy QSC. Tu niestety korektor (choć by był najlepszy) nie pomoże...
  • #11 4236610
    Alchemik2600
    Poziom 22  
    Ocena: 14
    ogi888 napisał:
    WITAM wszystkich zainteresowanych

od dawna mnie meczy pytanie czy nie lepiej zamiast dobrego wzmacniacza z "super dzwiekiem" kupic tanszy i poprostu dla ulepszenia pasma podlaczyc go pod korektor graficzny??

z gory dziekuje za rozwianie mych watpliwosci :D pozdrawim

NIE!
    Korektor służy do poprawiania niedostatków akustycznych pomieszczenia. Poza tym korektor wprowadza znaczne zniekształcenia sygnału.
    Lepiej kupić dobry wzmacniacz.

Dodano po 5 [minuty]:

Czegoś nie czaję. Mówimy o odsłuchu w domu, czy o nagłaśnianiu imprez?
  • REKLAMA
  • #12 4237686
    michalxb
    Poziom 13  
    Ocena: 25
    Biorąc pod uwagę że był mowa o sprzecie frim: DAP, LDM chyba nagłaśnianiu

Koledzy mają racje korektor nie poprawia brzmienia końcówek a kolumn, ja wycinam sporo środkowego pasma bo moje kolumny mają go zdecydowanie za dużo.

Pozdrawiam.
    Michał M.
  • #13 4238298
    gekonbass
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    korektor to podstawowe urządzenie do elektronicznej adaptacji systemu do panujących warunków zarówno akustycznych jak i gatunkowo muzycznych...
    nie wiek kto z was wyłowi zniekształcenia na koncercie o natężeniu dźwięku na poziomie 110db... to baaardzo duży wyczyn :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zasadności inwestowania w wzmacniacz z korektorem graficznym versus zakup tańszego wzmacniacza i poprawianie brzmienia za pomocą korektora. Wzmacniacz powinien przede wszystkim wiernie wzmacniać sygnał, a korektor graficzny służy do kształtowania charakterystyki częstotliwościowej, eliminowania sprzężeń oraz dostosowania dźwięku do akustyki pomieszczenia i specyfiki kolumn głośnikowych. Korektor nie poprawi jednak dynamiki ani jakości samego wzmacniacza, nie usunie problemów z "mulącym" brzmieniem czy brakiem energii. Warto stosować korektor do wycinania niepożądanych pasm, zwłaszcza w systemach nagłośnieniowych, gdzie pomaga w adaptacji do warunków akustycznych i poprawie klarowności wokalu czy instrumentów. Korektory typu constant-Q mogą wprowadzać zniekształcenia i sztuczność brzmienia, dlatego ważny jest dobór odpowiedniego modelu. Wzmacniacze renomowanych marek oferują lepszą dynamikę i jakość dźwięku, której korektor nie zastąpi. Korektor jest niezbędny w torze monitorowym i przy nagłośnieniu, ale nie zastąpi jakości wzmacniacza. Przykłady wzmacniaczy o wysokiej jakości to seria Crown Macro-Tech, natomiast korektory wymieniane w dyskusji to Behringer, Ashly, Klark Teknik i DBX.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA