logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić i wymienić moduł wzbudzenia w agregacie Honda x 140?

junkers 18 Lip 2007 10:24 6721 5
REKLAMA
  • #1 4091532
    junkers
    Poziom 11  
    Ocena: 34
    Witam
    Wiozłem się za naprawę agregatu prądotwórczego hondy, oznaczenie na bloku silnika x 140, pojemność 14,4 cm3, nie jest to najnowsze urządzenie. Ale do rzeczy, po wstępnych oględzinach wyszło mi że moduł sterujący wzbudzeniem nie podaje napięcia na wirnik generatora, jak się upewnić że ten element jest właśnie uszkodzony, a jeżeli ktoś wie to gdzie coś takiego można dostać ewentualnie na co zamienić.
    Pozdrawiam Junkers
    [/b]
  • REKLAMA
  • #2 4096976
    gsminfo
    Poziom 22  
    Ocena: 146
    Podaj zewnętrzne zasilanie na wirnik , jeżeli jest uszkodzone uzwojenie to będzie się dymiło z uzwojenia .Wtedy ocenisz czy to moduł , czy uzwojenie ?
  • REKLAMA
  • #3 4099444
    junkers
    Poziom 11  
    Witam
    Dzięki za zainteresowanie, od czasu jak umieściłem pytanko moja wiedza trochę się poszerzyła, muszę tu podziękować i polecić serwis na krakowiaków, co prawda konkretnego rozwiązanie nie znalazłem ale dzięki życzliwości pana z serwisu otrzymałem książkę serwisową do tego modelu i trochę rad.
    Wracając do meritum, zasiliłem wirnik napięciem z akumulatora 12 V i uruchomiłem silnik, na wyjściu otrzymałem napięcie 200 V, co daje odpowiedz na przyczynę niesprawności.
    Tyle dobrych wieści, bo jak się dowiedziałem moduł wzbudzenia do modelu EG 1500X HONDY, z watem i transportem kosztuje 500 zł. Musze tu wspomnieć że wiozłem się za naprawę tego sprzętu na prośbę mojego przyjaciela i gdybym mu powiedział że naprawa będzie go kosztować 500 stów, to by mnie zamordował.
    Czy taki moduł można jakiś standaryzowany zorganizować i wstawić, bo tak na akumulatorze chyba praca generatora nie jest korzystna, moduł ten zasila również cewkę na rdzeniu.
    Jak komuś by się przydały materiały z książki serwisowej dotyczącej generatorów hondy EG 850X, 1000,1200,1400,1500,1800,1900,2200 ED100, to proszę się o info
  • REKLAMA
  • #4 4105045
    junkers
    Poziom 11  
    Witam
    Próbowałem rozebrać wspominany układ, co zakończyło się zniszczeniem, może ktoś wie gdzie znaleźć coś takiego po rozsądnej cenie, albo czym to można zastąpić, tak jak wspominałem może istnieją jakieś uniwersalne rozwiązania.
    Zastanawiam się nad możliwością dobrania napięcia wzbudzenia dla maksymalnej mocy na stałym poziomie, z tym ze nie wiem jak zasilać dodatkowe cewki, schemat dołączam
    Załączniki:
    • Jak sprawdzić i wymienić moduł wzbudzenia w agregacie Honda x 140? 23.jpg (41.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 4818265
    nateg
    Poziom 12  
    Ocena: 29
    Witam. Również poszukuje schematu. Rozebranie tego reulatora skończyło sie zniszczeniem.
  • #6 4818371
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    nateg napisał:
    Witam. Również poszukuje schematu. Rozebranie tego reulatora skończyło sie zniszczeniem.

Schematow regulatorow AVR w agregatach hondy nie ma, nawet w serwisowkach, to jest zalany moduł i to sie tylko wymienia, a ze ciezko dostac i drogo kosztuje to inna sprawa. Najlepiej kupic inny agregat z uszkodzonym silnikiem i przelozyc pradnice, albo samemu poeksperymentowac i zrobic swojej konstrukcji avr-a.
REKLAMA