Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

przezwojenie agregatu prądotwórczego

jari1 30 Apr 2008 03:25 5332 5
    jari1
    Level 2  
    mam problem poniewaz mam spalony agregat prądotwórczyna napiecie 220/380v w czasie zwarcia uszkodził sie moduł ktory tam sie znajdowal czy można ominąc ten moduł i jak podłączyc to uzwojenie dodam że wirnik ma dwie cewki na przeciwko siebie podłączone do dwóch pierścieni
    adamjur1
    Level 41  
    Amoże tak coś więcej - producent, typ , moc, rodzaj uszkodzeń-
    wróżbiarstwem zajmowała się moja babcia.......
    Pozdr.J.
    irekr
    Moderator
    Jeżeli te dwa pierścienie maja dwie szczotki do których są doprowadzone przewody to masz do czynienia z normalnym uzwojeniem wzbudzenia prądnicy obcowzbudnej.
    Nie znając tego modelu można przyjąć że moduł mógł spełniać rolę automatyki wzbudzenia i ogranicznika prądy obciążenia.
    Najprostsza metoda sprawdzenia czy ta prądnica się do czegokolwiek jeszcze nadaje to podłączyć do uzwojenia wzbudzenia napięcie stałe o dobranym napięciu i wielkości prądu.
    W zależności od modelu uzwojenie wzbudzenia może być zasilane napięciem od 12 do 250 V. Jeżeli drut uzwojenia wzbudzenia jest gruby to napięcie będzie niskie.
    Problem polega jednak na tym że każda (współczesna) prądnica obcowzbudna ma układ automatyki wielkości prądu wzbudzenia w zależności od wielkości obciążenia a zmiany tego ostatniego owocują znacznym zmianom napięcia , często nawet dwukrotnie. Delikatność postępowania ma tu zasadnicze znaczenie.
    Najlepiej jednak będzie postarać sie o nowy moduł (prawdopodobnie automatyki)
    jari1
    Level 2  
    agregat ma moc około 2000w typ jest nieznany na agregadzie jet naklejka hondy ale uważam że to china uzwojenie jest wykonane z aluminium uzwojenie wzbudzenia jest na winięte cienkim drutem pozostałe uzwojenie składa się z 6cewek otakiej samej wielkości
    Daj
    Level 14  
    Też szukam od jakiegoś czasu takiego modułu pseudo Hondy tylko o mocy 5,5 kW jak do tej pory z marnym skutkiem :( .
    jakiś czas temu mieliśmy na warsztacie model 1 faz z padniętym modułem i przez zastosowanie diody i kondensatora udało nam sie do odpalić jednak napięcie było bardzo nie stabilne na biegu jałowym 240 a przy pełnym obciążeniu czajnikiem 2000 W spadało do 200 ale klient i tak był zadowolony bo działało .
    Niestety z twojego opisu wynika ze jest to agregat 3 faz i ta sztuczka tutaj nie zadziała :(
    ug40
    Level 19  
    Szanowni panowie ten "moduł" to regulator napiecia ,odpowiada on za stabilizacje napiecia wyjsciowego [nie zależnie od obciążenia]oraz za wzbudzenie początkowe.
    Rozwiązaniem tego problemu jest zbudowanie nowego regulatora[dopasowanego do rodzaju prądnicy]