logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować podgrzewacz gazu CO2 do migomata z rezystorami ceramicznymi?

patryk-84a 18 Lip 2007 11:37 16809 28
REKLAMA
  • #1 4091725
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Ocena: 211
    Chcę zrobić podgrzewacz do gazu do migomata. Zrobiłem już rurkę mosiężną z jednej strony z kołnierzem i nakrętką, a z drugiej strony rurka jest nagwintowana i wkręcony jest króciec z gwintem do reduktora.
    Tak to mniej więcej wygląda:
    Jak zbudować podgrzewacz gazu CO2 do migomata z rezystorami ceramicznymi?

Pytanie jak zrobić grzałkę? Mam taki pomysł, żeby przylutować do rurki 4 blaszki miedziane, tak , że z zewnątrz wyjdzie kwadratowa rurka. Do tych blaszek wtedy przymocować 4 rezystory ceramiczne po 3,3kΩ 10W. Połączyć je równolegle tak, że otrzymamy jeden rezystor 825Ω 40W. Po podłączeniu do tego napięcia 230V popłynie prąd ok 0,27A co da moc ok 60W. Dobrze myślę? Rezystory wytrzymają takie podłączenie? Jak mocno będą się grzały? Są jakieś scalone termiki na temperaturę ok 50°C?

Jak zbudowane są fabryczne podgrzewacze? Spirala jakaś jest w środku? Wiem, że oryginalne podgrzewacze są na 24V, ale wtedy do zasilania potrzebowałbym dość wydajnego transformatora.
  • REKLAMA
  • #2 4091758
    hobbyelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    Dobrze kombinujesz, tylko zasilanie musi pozostać na poziomie 24V ze
    względów bezpieczeństwa , założysz transformator toroidalny o odpowiedniej mocy i jesteś spokojny o bezpieczeństwo, swoją drogą całość trzeba uzerować i jak piszesz w obwód wpinasz bezpiecznik termiczny na 50* i po sprawie.

Pozdrawiam i udanych eksperymentów.
  • #3 4091973
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Gdzie można kupić takie bezpieczniki termiczne i jak się je fachowo nazywa, bo gdy wpisuję termik lub termostat w wyszukiwarkę to coś innego wyskakuje. Może to jakiś rodzaj termistora? Chodzi mi o takie coś co stosuje się w zabezpieczeniach transformatorów np. we wzmacniaczach. We wzmacniaczu PW8010 jest np taki termik o oznaczeniu A102 (taka pastylka o średnicy ok 1cm).
  • REKLAMA
  • #5 4094146
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Duże trochę te bimetale. Nie ma w sprzedaży czegoś mniejszego? To nie musi mieć wytrzymałości 10A. Bardziej chodziło by mi o takie czujniki co przy transformatorach są czy przy ładowarkach do telefonów w kształcie pastylek z wyprowadzonymi przewodami. Widziałem też taki w opalarce ale miał cylindryczną budowę jak rezystor 1W ale pewnie ten był jednorazowy. Wziąłbym taki termik od transformatora, ale one mają wyłączenie przy ok 100*C.
  • #6 4158789
    Henry12
    Poziom 17  
    Ocena: 100
    Witam ! Akurat temat dla mnie na czasie ,zaciekawiło mnie to wykorzystanie rezystorów do podgrzewacza ,czy robiłeś jakieś próby czy to tylko rozważania teoretyczne ? Ja myślałem o zastosowaniu termika od pralki Polar 60* też spory ale leży i mogę go wykorzystać .Jeśli masz rezystory i mógłbyś podłączyć na sucho to poszedłbym w tym kierunku oczywiście przy założeniu że wynik będzie obiecujący . Powodzenia !
  • #7 4160224
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Podłączyłem rezystor 12om 15W pod zasilacz ok 6V. Brał cos ok 500mA prądu (nie pamiętam teraz dokładnie) i rezystor grzał się do ok 60 st. Przyczepiłem ten rezystor do sześcio-kątu mosiężnego 27mm i długi na ok 30cm i ładnie go po ok 10min nagrzał. Myślę że przy odpowiednim doborze rezystora i napięcia, w cale nie będzie potrzebny termik. Muszę do rurki dolutować blaszkę, ale nie 4 tak jak myślałem, tylko jedną, wystarczy. Na razie brak czasu.
  • #9 4249390
    Henry12
    Poziom 17  
    Ocena: 100
    Podgrzewacz extra ,bardzo profesjonalnie to wygląda . Ja musiałem zawiesić próby z konstrukcją w/w , mam butle dnem do góry ,ale temat aktualny. Patryk gdybyś mógł podać więcej danych to by się przydało nie tylko mnie .
  • #10 4249819
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Tak extra, ale długo się nagrzewa. Będzie wyfrezowany rowek jeszcze z drugiej strony i wstawione 2 rezystory po 10W 10om połączone szeregowo, lub ok 30om równolegle. Może wtedy szybciej się nagrzeje, i muszę dobrze odizolować od obudowy żeby mniej ciepła uciekało. Jakie dane jeszcze podać?
  • #11 4250375
    Neverhood
    Poziom 16  
    Ocena: 54
    A nie prościej byłoby na rurę nawinąć uzwojenie?
    Rezystancję ustaliłoby się za pomocą długości drutu.
    Energia cieplna wydzielałabysię na większej powierzchni niż tych rezystorów. Jedynie co mnie martwi to powstanie pola magnetycznego, który mógłby jakoś niepożądanie zadziałąć na reduktor gazu.
  • REKLAMA
  • #13 4264723
    karola44-81
    Poziom 27  
    Ocena: 242
    Czesc.
    Przypadkiem was tu znalazlem.
    Tak si etylko zastanawiam na tymi rezystorami jako grzalki.
    Al ezobaczcie tu :
    http://www.margotplus.pl/cgibin/shop?info=D22&sid=25bc4435
    Jakby dwie albo 3 wlozyc w dopasowany otworek zamiast tych rezystorow??
    i na 24V bezpiecznie.
    To tylko taki moj pomysl.
    Mysle ze wydajniejsze to moze byc niz rezystorki ??
    Do tego Jakis niewielki regulatorek PWM do okreslania mocy grzalek taki bajer.
    Mam niewielka Erse ale 12V i tam w srodku wlasnie sterowanie jest PWM.
  • #14 4265373
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Może taka grzałka dobra by była. Tylko nie ma opisu jej. Z czego jest zrobiona i jakie wymiary ma. Chodzi o długość. Bo rurka którą zrobiłem nie jest za długa. Po założeniu obudowy takiej jak jest to w środku zostaje jakieś 80mm dlugości na grzałkę. Pozatym rezystory ładnie grzeją, trudno je dotknąć po nagrzaniu. Tylko słabo przechodzi ciepło i długo się metal nagrzewa. Ale jak już się nagrzeje to jest ok.
  • #15 4266659
    tomahawk_
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    świece żarowe też powinny się dobrze spisać
  • #16 4267112
    karola44-81
    Poziom 27  
    oooooooo swiece zarowe:) !!
    Jest 5 w garazu probowac mozna :)
    Jedna powinna styknac no i 12V dla mni eidealnie :)
  • #18 4305395
    karola44-81
    Poziom 27  
    ale podac im nie wiecej jak 4 no moze 5 A przez PWM. Sprawdzalem jedna na zasilaczu lab. takim co max 2A daje i po chwili na tych 2 amperach jiz si etroch epodgrzala.
    Pozniej jak zloze do kupy transformator ze sterownikim to zobacze czy dziala.
    Dam wam znac czyto dziala

no i tranzystorkipooooszly.
    Niestety jest pronlem na zimnej swiecy jest prwaie jak zwora.
    Tranzystorki nie wytrzymaly wlasnie tego zwarcia, juz na 3A z zasilaniasie usmarzyly ;(
  • #20 4306462
    szod
    Poziom 33  
    Ocena: 120
    Nie wiem jak sprawa przedstawia się cenowo, ale z tego co mi wiadomo to
    do spawania lepsza jest mieszanka CORGON - Argon + CO2. W dodatku nie
    wymaga podgrzewania. Może warto się tym zainteresować zamiast robić
    podgrzewacze. Jakość spawu jest podobno lepsza.
  • REKLAMA
  • #22 4306566
    karola44-81
    Poziom 27  
    wlasnie tu sprawa rozbija sie o gasnice i inne wynalazki:).
    szron siada baaaardzo szybko na reuktorze. nie trzeba sie specjalnie meczyc zeby zamrozilo reduktor :(

Co do siec chyba jednak nidyrydy . po kombinacjach udalo mi sie wymusic prad 6,5A szeregowo z zarowka halogenowa H4.mimo wszystko to slaby wynik ledwie troche mi podgrzewa
    .
    Gdzie mozna ostac jakies sprytne grzaleczki na 12V?? oczywiscie w rozsadnej cenie :)
    Fajnie by mi pasowaly ze stacji lutowniczych np Ersy ale koszta odstraszaja ...

Sprawdzilem na aku i po wlaczeniu swieca bierze 16A po nagrzaniu prad spada do ok 8A i wciaz spada ale juz znacznie wolniej.
  • #23 4307159
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    Cytat:
    wlasnie tu sprawa rozbija sie o gasnice i inne wynalazki:).
    szron siada baaaardzo szybko na reuktorze. nie trzeba sie specjalnie meczyc zeby zamrozilo reduktor

Nie wiem na ile to prawda, ale podobno w gaśnicy zawór jest połączony z rurką która sięga dna butli...a tam jest CO2 w postaci skroplonej który się rozpręża (paruje) właśnie na wyjściu zaworu, zaś gdyby rurkę skrócić gaz rozprężał by się w butli i to ona by się ochładzała. Sam mam podłączoną gaśnicę i jak się gaz skończy to zobaczę czy coś się z tym da zrobić.
  • #24 4307186
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    karola44-81 napisał:
    ...Co do siec chyba jednak nidyrydy.....
    To tylko jeden przykład. Mam więc takie malutkie pytanie, czy był by to wielki problem gdybyś zaczął pisać w naszym ojczystym języku :?:
    P.S.
    Regulamin pkt. 15
  • #25 4308984
    karola44-81
    Poziom 27  
    Tomasz W
    Przepraszam postaram sie aby to wiecej nie mialo miejsca :)
    Juz spiesze z tlumaczeniem.
    " Co do swiec to chyba jednak nie da rady... "
    co do polskich zankow niestety z tym raczej sie nie poprawie- Windows niemiecki :( .
    Pozdrawiam :)
  • #26 6448471
    przemas49
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    temat stary jak świat ale mam pytanie a co jeśli zamiast rezystorów byśmy wykorzystali drut oporowy?czy zdało by to egzamin?
  • #27 6449364
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Było już o tym pisane. Możesz zastosować wszystko co nagrzewa się podczas przepływu prądu. Trzeba tylko pomyśleć nad zamocowaniem elementu grzejnego do rurki aby była izolacja napięcia a zarazem przewodność cieplna.
  • #28 6452496
    przemas49
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Ok w takim razie wracając dziś z pracy wpadłem na genialny pomysł,mianowicie wykorzystanie elementu grzejnego z lusterka podgrzewanego .Posiadam coś takiego i są to rzeczy ogólnie dostępne o wynikach będę informował dodam również że odpada kwestia odizolowania od rurki ponieważ są to elementy klejone na klej
  • #29 6452775
    patryk-84a
    Poziom 28  
    Nie wiem czy nie za mała temperatura. Jeśli masz taki podgrzewacz do lusterek to podłącz pod 12V i sprawdź jak szybko się nagrzewa i do jakiej temperatury. Po podłączeniu do butli podgrzewacz taki będzie bardzo długo musiał grzać aby ogrzać choć trochę reduktor, temperatura także będzie szła na całą butlę oraz będzie cały czas studzona przez przepływający CO2.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy podgrzewacza gazu CO2 do migomatu z wykorzystaniem rezystorów ceramicznych jako elementów grzejnych. Proponowano zastosowanie czterech rezystorów 3,3kΩ 10W połączonych równolegle, co daje rezystancję około 825Ω i moc około 40W, zasilanych napięciem 230V, jednak zalecane jest zasilanie 24V ze względów bezpieczeństwa, co wymaga transformatora toroidalnego. Wskazano konieczność zastosowania bezpiecznika termicznego (termika) na około 50°C, dostępnego w formie pastylek bimetalicznych stosowanych w zabezpieczeniach transformatorów i urządzeń elektronicznych. Alternatywnie rozważano użycie pojedynczej miedzianej blaszki do mocowania rezystora, a także frezowanie rowków w aluminium pod rezystory dla lepszego odprowadzania ciepła. Pojawiły się sugestie zastosowania drutu oporowego jako grzałki, jednak wymaga to izolacji elektrycznej przy zachowaniu dobrej przewodności cieplnej. Proponowano także użycie świec żarowych 12V jako elementów grzejnych, choć ich duży pobór prądu wymaga mocnego zasilania. W dyskusji pojawiła się też idea wykorzystania elementów grzejnych z podgrzewanych lusterek samochodowych, które są klejone i nie wymagają dodatkowej izolacji, jednak ich moc i szybkość nagrzewania mogą być niewystarczające. Wspomniano o fabrycznych podgrzewaczach na 24V, które mają wewnętrzne spirale grzejne i są zasilane przez transformator. Poruszono też temat mieszanki gazowej CORGON (Argon + CO2), która nie wymaga podgrzewania, ale jest droższa i wymaga specjalnych butli. Wskazano na problem zamarzania reduktora CO2 z powodu rozprężania gazu skroplonego. Podsumowując, najbezpieczniejszym i najpraktyczniejszym rozwiązaniem jest zasilanie 24V z transformatorem, zastosowanie ceramicznych rezystorów lub drutu oporowego jako grzałki, zabezpieczenie termikiem około 50°C oraz odpowiednie mocowanie elementów grzejnych zapewniające izolację elektryczną i efektywne przewodzenie ciepła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA