logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

podłączenie front USB nietypowy Gigabyte GA-8I915PMD

zaawii 28 Lut 2010 12:48 6326 13
REKLAMA
  • #1 7762830
    zaawii
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Kupiłem niedawno w/w płytę główną. Niestety jest to jakiś dedykowany sprzęt i na stronie producenta nie ma ani sterowników ani biosu ani manuala. Chciałbym podpiąć sobie przednie USB ale niestety znowu nie jest to standardowe ułożenie pinów. Od rana męczyłem się z front panelem ale na szczęście znalazłem tutaj. Ale jak podłączyć USB już tam nie znalazłem.
    Załączam zdjęcie jak wyglądają piny USB na płycie.

A może ktoś wie jak sprawdzić miernikiem poszczególne piny żeby się dowiedzieć który jest który ??
    Proszę o pomoc.
    Już po samym sposobie wstawienia zdjęć widać, że nie zapoznałeś się z regulaminem i zasadami forum.
    Proszę wklejać zdjęcia wg tej instrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html
    [DriverMSG]
  • REKLAMA
  • #2 7762894
    kodd
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Dokumentacja, sterowniki i wiele innych informacji znajdzie kolega na stronie producenta sprzętu komputerowego. Czas potrzebny na powyższe działania to 5 sekund.
  • #3 7763133
    zaawii
    Poziom 10  
    Sterowniki nie stanowią problemu. Przejrzałem całą tą stronkę ale jak podłączyć front usb nie znalazłem. Będę bardzo wdzięczny za linka z podpowiedzią...
  • REKLAMA
  • #4 7763157
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    zaawii napisał:
    Sterowniki nie stanowią problemu. Przejrzałem całą tą stronkę ale jak podłączyć front usb nie znalazłem. Będę bardzo wdzięczny za linka z podpowiedzią...

Żartujesz sobie?
    kodd napisał:
    Dokumentacja, sterowniki i wiele innych informacji znajdzie kolega na stronie producenta sprzętu komputerowego. Czas potrzebny na powyższe działania to 5 sekund.

Więc po co prawisz o sterownikach? Masz ściągnąć manual do płyty, znaleźć stronę opisującą dodatkowe wyprowadzenia portów USB i odszyfrować, który z pinów Twojego front panelu odpowiada wyprowadzeniom na płycie głównej.
    Jakie masz nie podałeś, a nam nie chce się zgadywać.
    Dla przykładu z mojego sprzętu:
    GND - G
    D+ - USB+
    D- - USB-
    VCC - V+

Po lewej wyprowadzenia płyty, po prawej opis złącz panelu.
  • #5 7763439
    zaawii
    Poziom 10  
    Dokładnie o to mi chodzi. Tylko właśnie nie mogę znaleźć manuala do tego modelu płyty. Podłączałem już nie raz usb na płytach ale z takim ułożeniem pinów jak na tej jeszcze się nie spotkałem. Zamieszczam zdjęcie płyty.

Dodam jeszcze, że na płycie obok pinów nie ma żadnych oznaczeń.
  • #6 7763659
    DriverMSG
    Ocena: 4888
    Jeśli dysponujesz miernikiem, zlokalizuj piny masy i +5V, pozostałe będą D+ i D- , te nawet jeśli źle podłączysz (odwrotnie) to jedynie dostaniesz informację z systemu, że nie rozpoznano urządzenia USB.
  • #7 7763730
    zaawii
    Poziom 10  
    Zmierzyłem... i na żadnym nie ma napięcia. Może to głupie pytanie ale czy trzeba uruchomić system żeby to zmierzyć ?? Czy napięcie powinno być od razu po odpaleniu płyty ??
  • #8 7763778
    DriverMSG
    Napięcie ma być zaraz po uruchomieniu płyty gł.
    Upewnij się czy w biosie lub na płycie gł. nie ma włącznika wewnętrznych portów USB. (zworka, lub opcja w biosie)
  • REKLAMA
  • #9 7763866
    zaawii
    Poziom 10  
    USB było wyłączone w biosie.
    Tak to mniej więcej wygląda:
  • REKLAMA
  • #11 7764435
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15543
    Link do instrukcji - zamieszczam po raz 2-ktoś usunął mojego poprzedniego posta
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1594189.html
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 7765198
    zaawii
    Poziom 10  
    Dzięki ale to instrukcja nie do tego modelu tylko do GA-8I915P-MFE. Co do mierzenia to za bardzo się na tym nie znam, miernik też pewnie chiński ale sprawdzałem jakieś baterie i wskazywał poprawnie. Mierzyłem wszystkie pary pinów i napięcie jest na tych które zaznaczyłem na rysunku. Wychodzi na to że to jest masa:
    bo ten pin plus jakiś inny zawsze daje 5V. Tylko dlaczego nie -5V ?? (na zaznaczonym pinie był plusowy kabel miernika)
  • #13 7765567
    DriverMSG
    Dziwnie robisz ten pomiar.
    Elektrodę masy miernika podłącz do masy płyty gł. - teoretycznie każde miejsce w obudowie komputera ma wspólną masę (ten pomiar rób na odłączonej płycie z zasilacza).
    Przełącz miernik na ohm'y lub na pomiar diody i sprawdź które piny dają zero - czyli są połączone z masą.
    Tą samą metodą sprawdź +5V, przy czym miernik przełącz na pomiar prądu stałego w tym zakresie.
    Dla porównania - jeśli pokazuje ci kilka pinów około 5V, porównaj napięcie z zewnętrznymi portami USB - powinno być jednakowe.
  • #14 7766578
    zaawii
    Poziom 10  
    Dziękuje za dokładna instrukcje. Ale teraz muszę się wstrzymać do piątku jak znów w domu będę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił płytę główną Gigabyte GA-8I915PMD, jednak napotkał trudności w podłączeniu przednich portów USB z powodu nietypowego układu pinów. Na stronie producenta nie znalazł dokumentacji ani sterowników. Użytkownicy forum sugerują, aby zlokalizować masę i +5V za pomocą miernika, a także sprawdzić, czy porty USB są włączone w BIOSie. W trakcie dyskusji pojawiły się również pytania dotyczące pomiarów napięcia oraz lokalizacji pinów. Użytkownik zamieścił zdjęcia płyty oraz wyniki pomiarów, co pomogło w dalszej diagnostyce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA