logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić i wyeliminować szumy w Unitra Duet DSP-301?

bubek.one 19 Lip 2007 19:36 8712 10
REKLAMA
  • #1 4096214
    bubek.one
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    witam

wpadlo mi ostanio w rece w.w. radyjko w srednim stanie, nie jest przestrojone i strasznie szumi, prosze szanownych olegow o pomoc w przestrojeniu i pozbyciu sie szumow z tego radia, nie znam sie zbytnio na elektronice, ale potrafie lutowac, i odczytywac elementy na schemacie, jakies ogolne pojecie mam w temacie jednak samodzielne przestrojenie tego radia to dla mnie za duze wyzwanie.
    na tej stronie sa fotki glowicy oraz schemat tego radyjka --> http://bubek.one.w.interia.pl/unitra.html
    prosze o wskazanie jakie elemny nalezy wymienic, domyslam sie ze nalezy zmienic wartosci kondensatorow:> i pobawic sie cewka, jednak sam nie jestem w stanie okreslic ktore to kondensatory nalezy wymienic i na jakie. bede wdzieczny za "lopatologiczne" pokierowanie mnie w temacie. z gory dzieki i pozdrawiam

Moderowany przez chaka:

Proszę poprawić pisownie. Błędy interpunkcje oraz wielkie litery.
    Nie piszemy całych wyrazów WIELKIMI literami.
    Temat poprawiłem.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4096254
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Kondensatory:
    C1 i C3 (27pF) zmniejsz do ok. 12÷16pF
    C5 (43pF) zmniejsz do ok. 16÷20pF
    C10 (43pF) zmniejsz do 39pF
    C15 (33pF) zmniejsz do ok. 12÷16pF
    C69 (10pF) zmniejsz do ok. 5,6÷6,8pF
    Zamiast kondensatorów C5 i C15 możesz wstawić trymery 10÷20pF
    Reguluj cewką L3 aby odebrać cały zakres. Następnie dostrój cewką L2 na maksimum sygnału.
    To tak bardzo ogólnie.
  • REKLAMA
  • #3 4096554
    bubek.one
    Poziom 10  
    dzieki wielkie, mysle ze te informacje mi wystarcza, jutro postaram sie tym pobawic i opisze efekty, a co z szumami? domyslam sie do to winda wyschnietego elektrolita z zasilacza, czy tylko jego wystarczy wymienic czy cos jeszcze trzeba pogrzebac?
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4096600
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 757
    O jakie szumy Ci chodzi?Od toru UKF czy od przedwzmacniacza?W tym modelu są normalne.Ten typ tak ma :D
  • #5 4097562
    bubek.one
    Poziom 10  
    oczywiscie chodzi mi o szumy kiedy przedwzmacniacz ustawiony jest na wejscie badz gramofonowe barz na magnetofonowe, radyjko lezalo raczej w niesprzyjajacych warunkach kilkanascie lat, bylo duzo wilgoci, az cud ze dziala, ale chyba elektrolity powysychaly, nie jest to duzy koszt wiec chcialbym powymieniac przynajmniej te z zasilaca i z toru sygnalu (c219,c320 o ile dobrze widze na schemacie), co jeszcze warto wymienic aby niewielkim nakladem kosztow poprawic jakos tego radyjka?

pozdrawiam
  • #6 4101232
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 489
    Z tą wymianą elektrolitów to bym się tak nie spieszył. Polskie elektrolity produkowane przez Elwę w PRL miały bardzo dobre parametry co do trwałości. Sam nieraz wyciągam elektrolity z 82 roku i przy pomiarze mają nawet nieco ponad swoją znamionową pojemność czego nie można powiedzieć o współcześnie produkowanych miniaturkach. Szum możesz mieć od zaśniedziałego potencjometru, zimnego lutu, może końcówka mocy m.cz. się jakoś wzbudza? A może isostaty zaśniedziały i to one tak trzeszczą dając taki szum. Przyczy może być wiele.
    Przestroiłeś już to na górny UKF?
  • #7 4101443
    bubek.one
    Poziom 10  
    jeszcze nic nie tknalem w temacie radia, mialm pilny wyjazd, w poniedzialek sie za to zabiore, przestroje i sprawdze te potencjometry, poszukam zimnych lutow itd, i opisze jak sie sprawy maja, pozdrawiam
  • #8 4108370
    bubek.one
    Poziom 10  
    przestroilem wreszcie mojego dueta - gra pieknie, chociaz troche meczylem sie z gora pasma, ale dobra godzina zabawy cewkami l3 i l4 nie poszla na marne, odebiera ladnie cale pasmo, tylko ok polowa stacji gra ladnie czysto, reszta lekko szumi, nic na to nie poradzilem cewka l3 :(, a co wczesniejszego pytania o szumy.. to hmmm... jednak przesadzilem, po podpieciu komputera jako zrodlo szumy sa minimalne, chyba nawet mniejsze niz z mojej porzedniej elizabetki:)
    zastanawiam sie czy warto cos jeszcze pogrzebac przy tym radyjku, cos wymienic, cos ulepszyc ?
    pozdrawiam
  • #9 4113197
    bubek.one
    Poziom 10  
    a mam jeszcze takie pytanie, jest mozliwosc wykorzystania do poswietlenia skali diod zamiast zarowek ?, za uzwojeniu wtorny transformatora zmierzylem ok 21v, i ok 7v, dalo by sie zrobic z tego 12v zeby zasilic diody ?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 4114263
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 363
    wszystko sie da. pod 21V podlaczasz stabilizator np 7812 i masz 12V, pamietajac o sprawdzeniu czy pobierany prad nie przekroczy dopuszczalnej wartosci dla stabilizatora.
  • #11 7994273
    podixp1
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam.
    Odświeżam trochę bardzo stary temat ale nie mogę odnaleźć w moim duecie gdzie znajdują się kondensatory C5 i C15.
    Pomóżcie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy przestrojenia i eliminacji szumów w radiu Unitra Duet DSP-301. Zalecane jest zmniejszenie wartości kondensatorów C1, C3, C5, C10, C15 i C69 do określonych zakresów pikofaradów, z możliwością zastosowania trimerów dla C5 i C15. Regulacja powinna obejmować strojenie cewek L3 i L2 dla optymalnego odbioru całego zakresu UKF. Szumy mogą pochodzić z różnych źródeł, takich jak potencjometry, zimne luty, zaśniedziałe elementy lub wzbudzanie końcówki mocy. Wymiana elektrolitów nie jest konieczna, gdyż oryginalne kondensatory Elwa z PRL cechują się wysoką trwałością, jednak warto sprawdzić kondensatory elektrolityczne w torze sygnału (np. C219, C320) i zasilaczu, zwłaszcza po długim przechowywaniu w wilgotnych warunkach. Po przestrojeniu radio odbiera całe pasmo UKF, choć niektóre stacje mogą lekko szumieć. Możliwe jest także zastąpienie żarówek podświetlenia skali diodami LED zasilanymi przez stabilizator 7812 z uzwojenia wtórnego transformatora (21 V), pod warunkiem odpowiedniego ograniczenia prądu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA