logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór wzmacniacza czterokanałowego do Powerbass ES-6C i M-12, Magnat RX44?

ron diablo 19 Lip 2007 23:37 1689 19
REKLAMA
  • #1 4097125
    ron diablo
    Poziom 14  
    Witam all:)

Ehh jeszcze się troszq wacham przed ostatecznym zakupem całości sprzętu.

Narazie mam upatrzone:
    Powerbass ES-6C
    Powerbass M-12 + obudowa zamknięta 30 litrów MDF

i potrzebuję do tego WZMACNIACZA czerokanałowego (2 kanały i mostek)

narazie moim faworytem jest Magnat RX44 za ok 590zł (z przesyłką)
    będzie to dobry wzamcniacz pod ten zestaw???
    bo 700zł to jest bardzo maksymalna granica cenowa, no i ma być nowy.
  • REKLAMA
  • #2 4097172
    Pemo2
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    Jeszcze ciekawą propozycją jest CARPOWER POWER 4/400.
  • #3 4097208
    ron diablo
    Poziom 14  
    Pemo2 napisał:
    Jeszcze ciekawą propozycją jest CARPOWER POWER 4/400.

hmm nawet nawet:) ciekawe jak wypada w stosunku do Magnata???

miał ktoś okazje je porównać lub gdzieś wyczytać jakieś testy???

a waszym zdaniem Magnat czy Carpower wydaje się być lepszym??? czyli lepiej grającym bo moce zbliżone.

aha i jeszce taka sprawa zestaw głośnikowy 2-drożny ma moc 85/170W a wzmacniacze ok 100 - 120 to będzie dobrze??? bezpiecznie dla glośników??? bo o subwoofer się nie martwie ma 350W a wzmacniacz na mostku 320 no i obudowa zamknięta czyli bezpieczniejsza dla glośnika.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 4097312
    ron diablo
    Poziom 14  
    a czy porównująć wzmacniacz JBL GTO 75.4 (850zł) z w/w wzmacniaczami mozna usłyszeć różnicę na plus dla JBL??? czy to wszystko jest podobną klasą i tylko za firmę się płaci więcej ???
  • #6 4097382
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 988
    Z CarPower to jedynie VORTEX-y jakos tam graja, reszta nic specjalnego i do napedu przodu bym tego nie dawal...

Jak juz myslisz o kwocie 850zł to lepiej u-D Glow...

Odnosnie rx44 to nie dosc ze same dane podawane przez producenta sa wyssane z palca to juz nawet CarPower lepiej od tego gra.
  • #7 4097413
    roman87
    Poziom 23  
    Ocena: 8
    jka chcesz to moze sie dogadamy mam dos przedaniawzmacnaicz Crunch v-2800 jest on 2 kanaowy ale mysle ze co do ceny to sie dogadamy i bedziesz mogl kupic jeszcze jeden. odezwi sie na gg lub kom 662147107
  • REKLAMA
  • #8 4098521
    mlody1921
    Poziom 29  
    Ocena: 25
    tplewa a mialeś wogole tego rx 44 w rękach ?? e tak piszesz był artyku z testu tego wzmaka i moc jest prawdziwa
  • #9 4098572
    tplewa
    Poziom 39  
    kolega kupil i po zamontowaniu okazalo sie ze to kupa, myslalem najpierw ze to wina wytlumienia - bo bylo robione bardzo oszczednie (bak kasy u kumpla), jednak podpielem u siebie i to samo...

Wzmacniacz powedrowl do sprzedawcy i na raty poszedl u-D RM ... wszystko nagle zagralo...
  • #10 4098778
    arcziflo
    Poziom 21  
    Ocena: 3
    Cyba kolega za duzo bajek sie nasluchal :) moze zle podpieliscie glosniczek :) Testy mowia same za siebie i dlacvzego piszesz takie bajery ze nie gra :) moce podane przez producenta sa realne :D a nie jak pisales "wyzssane z palca" :) pozdrawiam
  • #11 4098791
    tplewa
    Poziom 39  
    arcziflo napisał:
    Cyba kolega za duzo bajek sie nasluchal :) moze zle podpieliscie glosniczek :) Testy mowia same za siebie i dlacvzego piszesz takie bajery ze nie gra :) moce podane przez producenta sa realne :D a nie jak pisales "wyzssane z palca" :) pozdrawiam

Testy to ja mam wisz gdzie... zwlaszcza ze ostatnio wiekszosc jest tak obiektywna ile dystrybutor reklam sobie w pismie wykupi :)

Glosniki owszem zle napewno podlaczylem bo o CA nie mam pojecia :)

Posluchaj kolego kilku innych wzmacniaczy na dobrych glosnikach to zrozumiesz o czym mowie...
  • #12 4098839
    greg-si
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    dokładnie tplewa ma racje. Nie tylko Waty sie liczyą ale sama konstrukcja z jakich elementów jest zrobiona.
    Mam glow'a i polecam go szczególnie do zestawu przedniego.
    Pozdrawiam
  • #13 4098909
    tplewa
    Poziom 39  
    greg-si napisał:
    dokładnie tplewa ma racje. Nie tylko Waty sie liczyą ale sama konstrukcja z jakich elementów jest zrobiona.
    Mam glow'a i polecam go szczególnie do zestawu przedniego.
    Pozdrawiam

Dokladnie u-D to bardzo fajna firma, zwlaszcza stosunek cena/jakosc... potrafia pobic wielu drozszych konkurentow. Choc niestety nie sa tanie, nawet trudno na aukcjach kupic taniej (poprostu dobry sprzet nie traci tak na wartosci, no i niezbyt czesto jest sprzedawany).

Jak sie nie ma kasy i chce sie nowe warto na system przedni dac np. "brzydala" Audisona, na suba mozna juz dac np. cos taniego z CarPower bo tam az takiego znaczenia to nie ma...
  • #14 4099446
    arcziflo
    Poziom 21  
    Ocena: 3
    :) hehe koledzy jezeli chcecie mowic o jakosci to kupujcie sobie jakies hi-endy STEGA za 20tys ale co tu duzo mowic magnat jest swietnym wzmacniaczem w swojej cenie :) A glosniczki kup sobie morela albo dls i tez bedzie swietnie grac :) pozdrawiam
  • #15 4099509
    tplewa
    Poziom 39  
    arcziflo napisał:
    :) hehe koledzy jezeli chcecie mowic o jakosci to kupujcie sobie jakies hi-endy STEGA za 20tys ale co tu duzo mowic magnat jest swietnym wzmacniaczem w swojej cenie :) A glosniczki kup sobie morela albo dls i tez bedzie swietnie grac :) pozdrawiam

Jesli mial bym pchac sie u siebie w Hi-END to bym rozgladal sie za Brax-em :) od Morela czy DLS wole Dego lub Focal-a ale to takie moje zboczenie.

Narazie wystarcza mi system jaki mam, cena jest znosna - a nawet nie ma co porownywac do Magnata. Ale nie o nas tutaj mowa wiec po co robic OT...

Ale wracajac do tematu widze ze kolega wybral glosniki PB ES - czyli naprawde bardzo poprawnie grajacy systemik w swojej klasie cenowej... wiec raczej oczekuje aby zagraly jak najlepiej potrafia. Czego Magnat im nie zapewni - owszem ma troche watow - ale brzmieniowo jest kiepski to samo tyczy sie kontroli tej mocy...

Do napedzenia tego przodu wolal bym "brzydala" Audisona, zagra owiele lepiej niz ten Magnat - na suba jak wspomnialem mozna kupic cos tanszego i zmiescic sie w limicie 700zl...

Zreszta za cene Magnata mozna kupic tez jakis oldschool-owy wzmacniacz
    - moze nie bedzie sie mialo nowki, ale napewno lepszy dzwiek...

ooo i wlasnie zerklem na Audiocar i mowa o rx44 - biedaczek nie znosi upalow :)
    http://www.audiocar.pl/forum/viewtopic.php?t=1560
  • #16 4100161
    ron diablo
    Poziom 14  
    Hmm:/ teraz to mam młyn w głowie :/

Czy można gdzieś kupić nowego u-Dimension u-Glow 4075 taniej niż 999zł ??? (nowy) i czy mostek w tym wzmacniaczu 220W wystarczy pod głośnik Powerbass M-12 350W ??? nie za słabe??? nie będzie zamulało ????

czy lepiej kupić lepszy wzmacniacz na przód i gorszejszy ale mocniejszy na subwoofer ???? słyszałem że czasami takie rozwiązanie ma minus w postaci jakiś opóźnień :/

Jaki zestaw będzie lepszy z tych dwóch:

Jeden wzmacniacz 4-kanały u-Dimension Glow 4075 (tu moja obawa o małą moc na subwoofer) -999zł

Dwa wzmacniacze 2-kanałowe czyli Audison SRX2 na przód (tu znowu obawa o małą moc na przód bo ma 2x65W) i na subwoofer Carpower HBP-1502 1x500W -370zł + 440zł = 810zł

ehh tak szczerze to te 810zł jeszcze jest znośną ceną :)
  • #17 4100360
    tplewa
    Poziom 39  
    u-D Glow ma w mostku 2x220W (a najczesciej troche wiecej niz oficjalne dane) i spokojnie sobie z tym subem PB poradzi... Niestety kupic u-D taniej jest stosunkowo trudno (chyba ze zestawy w essa u-D PB)...
    Odnosnie innych wzmacniaczy to juz roznie bywa bo mimo szalonych mocy ma sie dosc czesto gorsza kontrole niz na malutkim Glow :)

Odnosnie Audisona to na przodzik jego moc spokojnie wystarczy.

Natomiast co do 2 wzmacniaczy to nie widze tutaj jakis problemow (sam tak mam rozwiazany system), jest to niestety najczesciej drozsze rozwiazanie (jesli chcemy solidny sprzet). Ale mozna isc wlasnie na pewien kompromis - czyli zrobienie dobrego przodu i troche zaoszczedzic na wzmacniaczu do sub-a...
  • #18 4100364
    ron diablo
    Poziom 14  
    Jeszce czekam na ofertę z essa.com bo zamawiam u nich głośniki i zobaczę jaki dadzą mi upust na Glowa.

A jaki jeszcze mi moglibyście polecić wzmacniacz 2-kanałowy do 400zł na przednie głośniki??? bo ten Audison SRX2 to faktycznie brzydal :) no i nie przemawia do mnie ta plastikowa obudowa która nie służy już jako radiator :/
  • #19 4100474
    mlody1921
    Poziom 29  
    Ocena: 25
    no tplewa ma i racje ale w polsce rządzą prawa pieniądza

sam kupiłbym hifonics brutus 1606D a tak to chyba sie bede musiał zadowolić sla 1500 albo psx d2

jak to mowia kasa kasa moneta
  • #20 4101234
    ron diablo
    Poziom 14  
    To jaki moglibyście polecić wzmacniacz 2-kanałowy do 400zł na przednie głośniki???

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru wzmacniacza czterokanałowego do zestawu głośnikowego Powerbass ES-6C (2-drożny, 85/170W) oraz subwoofera Powerbass M-12 (350W, obudowa zamknięta 30 litrów MDF). Autor rozważa zakup wzmacniacza Magnat RX44 (ok. 590 zł), pytając o jego jakość i dopasowanie mocy do głośników. W odpowiedziach pojawiły się propozycje alternatywnych wzmacniaczy, takich jak CarPower POWER 4/400, u-Dimension u-Glow 4075 oraz Audison SRX2. Użytkownicy podkreślają, że mimo deklarowanych mocy, Magnat RX44 ma słabszą jakość dźwięku i kontrolę mocy w porównaniu do CarPower czy u-Dimension. Wzmacniacz u-Dimension u-Glow 4075 jest polecany ze względu na lepszy stosunek jakości do ceny, choć jego cena jest wyższa (ok. 999 zł). Dyskutowano także o konfiguracji z dwoma wzmacniaczami: mocniejszym na subwoofer i słabszym na przód, co jest powszechnym rozwiązaniem, choć może powodować opóźnienia. W kwestii mocy, dla głośników przednich 100-120W jest bezpieczne, a subwoofer 350W dobrze napędzi wzmacniacz o mocy mostkowej około 320-440W. Wzmacniacze takie jak Audison są polecane do napędu przodu, a tańsze CarPower do subwoofera. Wskazano również, że jakość wykonania i konstrukcja wzmacniacza mają duże znaczenie dla brzmienia, nie tylko nominalna moc. Pojawiły się też sugestie dotyczące innych marek i modeli, takich jak JBL GTO 75.4, Crunch V-2800, Hifonics Brutus 1606D, SLA 1500, PSX D2 oraz wzmianki o hi-endowych markach Steg, Brax, Morel, DLS, Focal i Dego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA