logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jakość wokalu? Kolumny trójdrożne, kompresor, limiter?

heavy 20 Lip 2007 14:23 1727 8
REKLAMA
  • #1 4098460
    heavy
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Witam.
    Używam na wokal kolumn 300W na głośnikach 15"+driver 1".
    Wokal pracuje raczej w średnim paśmie a w moich kolumnach mam głośnik basowy i wysokotonowy. W rzeczywistości słychać to tak jakby faktycznie brakowało środka.

Czy warto zmienić kolumny na trójdrożne ?

Poza tym chciałbym poprawić jakość wokalu - chodzi mi głównie o to, żeby go wyrównać i w miarę możliwości jeszcze bardziej podgłośnić. Myślałem o wpięciu w gniazdo insert jakiegoś kompresora, limitera czy coś takiego. W ogóle takich urządzeń nie znam - jedynie z programów komputerowych. Fajnym rozwiązaniem zawsze była wtyczka Ultramaximalizer albo Multimaximalizer. Pewnie coś co daje podobny efekt można kupić w jakimś urządzeniu. Poza tym przydałoby się coś co uwypukli te średnie pasma. Co polecacie ? Może macie coś sprawdzonego ? Cena gra rolę ;)

Pozdrawiam
    heavy
  • REKLAMA
  • #2 4098500
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4098591
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 787
    A ja na wokal i pod instrumenty proponuję coś takiego:
    Załączniki:
    • Jak poprawić jakość wokalu? Kolumny trójdrożne, kompresor, limiter? DSC01677.jpg (22.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 4099179
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4101194
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    MD na czym to? na teslach ARZ? co to za konstrukcja?
  • #6 4101301
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    Tylko do wokalu będzie to używane? Jeżeli tak, to lepiej 2x12" albo nawet i 2x10". Z tym że 2x12" będzie trochę bardziej uniwersalne.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • REKLAMA
  • #7 4101380
    md
    Poziom 41  
    SzokalML napisał:
    MD na czym to? na teslach ARZ? co to za konstrukcja?

Widzę, że masz oko. To niestety pełna profanacja - Solton zrobiony na Teslach, ale gra nieżle. Poniżej fotka pokazuje stan przed zabiegiem.
    Załączniki:
    • Jak poprawić jakość wokalu? Kolumny trójdrożne, kompresor, limiter? solton-tesla.jpg (22.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 4101445
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    Tak też myślałem że to solton, bo kawalek loga bylo widać :P
    Szkoda że zawieszenia się wykruszyły - nie opłacało się wymieniać? Fajny sprzęt.

Co zrobiłeś z oryginalnymi głośnikami?
  • #9 4101531
    md
    Poziom 41  
    Oryginalne głośniki były z 1979 roku, zanim sprzęt trafił do mnie grał na full z wykruszonym zawieszeniem, co spowodowało uszkodzenie cewek. Oryginalne głośniki zabrał klient, nie bardzo opłacało się regenerować 20-to lenie głośniki ze śladami rdzy na koszach.
    W sumie konstrukcja ciekawa, warta skopiowania. Równomierna propagacja pod dość szerokim kątem. Zastosowanie teslowskich głośników powoduje, że nie jest droga.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem braku wyraźnego środka pasma w wokalu odtwarzanym na kolumnach 300W z głośnikami 15" i driverem 1". Zalecane jest przejście na kolumny trójdrożne lub konfigurację 2x12" z wysokotonowym driverem, co może poprawić reprodukcję średnich częstotliwości i ogólną jakość dźwięku. W kontekście obróbki sygnału wokalowego sugerowano zastosowanie kompresora lub limitera podłączanego przez insert, aby wyrównać i podbić wokal, podobnie jak efekty znane z wtyczek Ultramaximalizer i Multimaximalizer. Wspomniano o rozwiązaniach stosowanych przez Dynacord w modelach Moskit, dedykowanych do odsłuchu i nagłaśniania mniejszych przestrzeni. Dyskusja zawierała także odniesienia do kolumn Solton z głośnikami Tesla, które mimo wieku i uszkodzeń cewek, oferują ciekawą konstrukcję z równomierną propagacją dźwięku pod szerokim kątem i niskim kosztem dzięki zastosowaniu głośników Tesla.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA