logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować stycznik bezstykowy 12V z tranzystorem?

staslaw 21 Lip 2007 10:21 4212 8
REKLAMA
  • #1 4100605
    staslaw
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam. nie wiem czy dobrze nazwalem to urzadzenie w temacie ale juz tlumacze o co chodzi. potrzebuje zrobic taki uklad ktory bedzie dzialal jako stycznik! zasilany na 12v . chodzi dokladnie o to ze jak dam odpowiedni prad to w innej galezi styki zewra sie i bedzie plynal prad. z tego co wiem to potrzebny mi bedzie tranzystor!! ale teraz jak to wszystko dobrac i stworzyc? a potrzebuje tez drugi taki stycznik elektroniczny ktory to bedzie mial rozwarta galaz jesli doprowadze wejsciowe jakies napiecie czyli odwrotna zasada dzialania. prosze o jakas pomoc. maly schemat lub rysunek. pozdrawiam i dziekuje z gory za pomoc
  • REKLAMA
  • #3 4100737
    staslaw
    Poziom 10  
    tak to ma byc prad staly. a czy moze ktos mi narysowac nawet w paincie schemat tego jak to ma wygladac? czy potrzebny jakis rezystor przed bramka jest?? ja jestem laik w tych sprawach. a czy pomysl z wykorzystaniem bramki NOT w drugim przypadku jest ok??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 4100789
    staslaw
    Poziom 10  
    a jak ja sam chce cos zrobic to nie wystarczy zwykly tranzystor jakis i odpowiednio podany prad na bramke?? i czy ten przekaznik ze strony elfy to dziala w ta strone ze zalacza obwod gdy nie ma napiecia tego sterujacego a wylacza obwod gdy napiecie sterujace jest?
  • #6 4100812
    Poziom 36  
    Ocena: 415
    zalaczam schemat .. podajac impulsy na baze tranzystora przez rezystor bedziesz go otwieral i zamekal...oczywiscie ten schemat nie uwzglednia jaki to tranzystor jakie obciazenie.....no ale pokazuje idee dzialania

mozna uzyc jakiegos darlinktona np tip122 zamiast podlaczania 1 tranzystora
    Załączniki:
    • Jak zbudować stycznik bezstykowy 12V z tranzystorem? prost.JPG (8.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 4100838
    mada30
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Nie, ten z Elfy działa tylko przy napięciu.
  • #8 4100850
    Markos85
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    ok ale przy jakim prądzie i częstotliwości ma pracować ten układ ?
    poszukaj w goglach "klucz tranzystorowy" , chyba o to ci chodzi :D:D
  • #9 4101020
    atarl
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    jak dla mnie to mu chodzi o cos takiego
    Załączniki:
    • Jak zbudować stycznik bezstykowy 12V z tranzystorem? Unbenannt.jpg (9.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy stycznika bezstykowego zasilanego napięciem 12V, działającego na prąd stały. Proponowane rozwiązania obejmują użycie pary tranzystorów NPN i PNP do sterowania obwodem, co pozwala na załączanie i rozłączanie prądu w innej gałęzi układu. W przypadku prądu zmiennego sugerowano zastosowanie triaka. Wskazano również możliwość użycia tranzystora Darlingtona, np. TIP122, dla łatwiejszego sterowania większym obciążeniem. Podkreślono konieczność stosowania rezystora ograniczającego prąd bazy tranzystora. Zaproponowano poszukiwanie schematów klucza tranzystorowego, który realizuje funkcję stycznika elektronicznego. Wskazano, że dostępne na rynku elektroniczne przekaźniki bezstykowe (np. z oferty Elfy) działają tylko przy obecności napięcia sterującego i nie realizują odwrotnej zasady działania (czyli rozwarcia obwodu przy podaniu napięcia). Podano link do strony Elfy z przykładowymi przekaźnikami elektronicznymi. W dyskusji pojawiła się prośba o schematy i wyjaśnienie działania układu, które zostały częściowo spełnione poprzez przesłanie prostego schematu pokazującego zasadę sterowania tranzystorem przez impuls na bazę przez rezystor.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA