logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować kamery zdalnie sterowane na skrętce UTP do 100m?

weless77 21 Lip 2007 10:42 1903 4
REKLAMA
  • #1 4100643
    weless77
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam.
    Mam zamontować kamery które mają zdalną konfiguracje ustawień, odcinki między kamerą a rejestratorem to do 100 metrów max. Zastanawiałem się nad puszczeniem sygnału wizji przy pomocy transformatorów i sterowanie kamerą za pomocą 1 skrętki utp na 1 kamerę, natomiast zasilanie kamery puszcze na osobnym kablu. Czy ktoś z was montował w taki sposób kamerki i czy napotkał na jakieś problemy z tego powodu.
  • REKLAMA
  • #2 4101615
    guner
    Poziom 22  
    Ocena: 47
    Nie wiem czy dobrze Cie rozumiem ale chcesz zrobić w ten sposób że sygnał wizji dajesz po jednej parze skrętki (tam stosujesz przetworniki z koncentryka na skrętke w kamerze i odwrotnie przy monitorze/ rejestratorze) a sygnał sterowania kamerą to oddzielna para?

To pójdzie bez problemu. 100 m to mały odcinek i te przetworniki możesz zastosować bierne. Ja zrobiłem kilka takich instalacji dle kamer szybko obrotowych. Nigdy nie miałem problemów.

Jak chodzi o kwestie zasilania to zależy czy to będzie 230 V czy 12 V (lub 24V). W tym drugim przypadku odcinek 100 m wymaga już większego przekroju (żebyś nie miał dużych spadków napięcia).

Nie wiem w jakim środowisku montujesz te kamerki ale jak nie ma dużych zakłóceń to wystarczy skrętka nieekranowana.
    Nieznam szczegółów tej instalacji ale na mój gust nie powinno być tam dużo problemów
  • REKLAMA
  • #3 4101764
    CENTURION_ALARMY
    Poziom 22  
    Ocena: 63
    Ja robiłem wszystko na skretce, zasilanie kamer 24V.
    Odcinek najdalszy ok 700m, żadnych większych problemów, z wyjątkiem długiej reakcji na sterowanie w najdalszej kamerze. Te po 100m chodziły bez problemu.
  • REKLAMA
  • #5 4102984
    weless77
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    dzięki wszystkim za odpowiedź
REKLAMA