logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitoring: Zasilanie i przesył wizji dla 5 kamer na 100m kablem UTP

stirlic_pl 17 Kwi 2012 10:10 3779 17
  • #1 10803399
    stirlic_pl
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam
    Mam do wykonanie monitoring na dużym obiekcie
    Wiadomo że trzeba ciąć koszty :)
    Wiec jednym kablem np 2x1,5 zasilę 5 kamer odległość około 100 m od zasilacza (12 V) czy nie będzie za duzych spadków napięć i kamery będą chodzić poprawnie przy takiej odległości)
    Odnośnie wizji czy jedna skrętka możną poprowadzić wizję do dwóch kamer (po dwie pary na kamerkę) - czy nie będzie żadnych zakłóceń i co najważniejsze czy to zda egzamin ??
    Z góry dzięki za porady :)
  • #2 10803798
    gigi-44
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    Możesz spokojnie puścić wizję po skrętce tyle że musisz zastosować transformatorki do przesyłu wizji, nawet wystarczy 1 para na kamerę, odnośnie zasilania to spokojnie 2x1,5 wystarczy i zda egzamin.
  • #3 10803805
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1481
    Wizja zadziała nawet dla 4 kamer jednocześnie.
    Spadki napięcia zależą od tego co "wisi" na końcu przewodu. Same kamery czy też obudowy z grzałkami.
  • #4 10803953
    stirlic_pl
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki za odpowiedz

no to okej ze 2x1,5 styknie właśnie sie tego obawiałem czy da radę, a co do wizji to na jednym kablu będzie iść 2 wizje z kamer kopułowych - żadnego ir i żadnej grzałki

A jeśli te kable do wizji będą szły w peszlu a ten peszel będzie podwieszony pod korytkiem technicznym dla pęku kabli elektrycznych tak jak to będzie wyglądało na funkcjonowanie w sensie zakłóceń ?? Będzie coś się działo czy można spokojnie ciągnąć druty :)??

Pozdr
  • #5 10806993
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    Z tym podwieszaniem pod korytkiem jest różnie. Zależy od jakości kabla (skrętki) , o długości tego przewodu. Niby metalowe korytko "ekranuje" po części ale różnie to może być.Ja prowadziłem na ściance bocznej korytka przewody w garażu od kamer , odległości były ok 40-50m i było dobrze ale miałem taką kamerkę na 25m kabla i były drobne zakłócenia .Trudno to przewidzieć ale po położeniu kabla możesz zainstalować kamerkę i na bieżąco go przetestować.
  • #6 10807055
    stirlic_pl
    Poziom 10  
    Kabel będzie miał tak jak pisałem wcześniej około 100 m, max 120m. Skrętka jest okej zawsze z niej korzystam biorę tylko z jednej firmy i nie miałem z nią problemów. Testować raczej nie mogę bo to jest przetarg i raczej musiałbym się określić z cenami a wiadomo że utp i utp ekranowany mają swoje ceny :)
  • #7 10808691
    crunky
    Poziom 32  
    Ocena: 88
    Jeżeli będą to kamery kopułkowe które są zasilane tylko przez 12V (nie mają opcji 24AC) to radzę zamiast jednego przewodu 2x1,5mm doprowadzić choćby 2x0,5mm do każdej z osobna. Jeśli już chcesz ciąć koszty to kopułki zasil wolnymi parami z każdej skrętki (trzy pary ma taką samą rezystancję jak linka 2x0,5). Unikniesz dzięki temu problemów z pętlą masy która najbardziej daje w kość przy skrętce i dalszej gimnastyki przy uruchomieniu (choćby w postaci separatorów).
  • #8 10809784
    stirlic_pl
    Poziom 10  
    Tak kopolki będą tylko na 12V (nie mają opcji 24AC) rozumiem ze sugerujesz żeby zamiast linki 2x1.5 dać skrętke i z tej skrętki zasilić np 5 kamer po kolei??
  • #9 10810277
    crunky
    Poziom 32  
    stirlic_pl napisał:
    Tak kopolki będą tylko na 12V (nie mają opcji 24AC) rozumiem ze sugerujesz żeby zamiast linki 2x1.5 dać skrętke i z tej skrętki zasilić np 5 kamer po kolei??

A jak do tej pory instalowałeś kamery po skrętce?
  • #10 10811297
    stirlic_pl
    Poziom 10  
    do tej pory nie miałem takiego dużego obiektu, a robiłem to tak w jednej skretce puszczałem 2 pary wizji i 2 pary zasilania i było okej - to jak z tym kablem 2x1.5 trzeba go czy zamiast niego dać osobno skretke na zasilania??
  • Pomocny post
    #11 10814263
    wotik
    Poziom 20  
    Ocena: 63
    Witam

Ja bym nie kombinował z zasilaniem na 100-120m na skrętce. Najlepiej dokonać pomiaru maksymalnego prądu jaki pobiera dana kamera (dane z kart katalogowych można sobie darować), pomnożyć to x ilość kamer (+ ew. inne odbiorniki prądu mp. oświetlacze czy grzałki) + 20%. Gdy będziemy to mieli zrobione liczymy jaka będzie strata przy przesyle na wybranym przez nas przewodzie na danej odległości i mamy odpowiedź czy taki kabel wystarczy. Kamery z reguły mają tolerancję +/-10% napięcia znamionowego.

Inny sposób: w ofercie jednej firmy (zdaje się z Poznania) widziałem takie zestawy do zasilania kamer DC po skrętce. Były to dwa urządzenia (niby nadawcze i odbiorcze). Na nadawczym można było wyregulować ("podbić") takie napięcie, aby na odbiorczym, na wyjściu mieć 12V, czyli np. mając 80m kabla, na nadawczym ustawiamy 15V i ze startami na końcu tego kabla mamy 12V - czyli tyle ile chcemy - oczywiście to przykład czysto teoretyczny ;). Nie pamiętam ale chyba trzeba było tez dokupić do tego zasilacz bo nie było w komplecie. Nie testowałem też nigdy tego...

Pozdrawiam

Wojtek

Dodano po 4 [godziny] 36 [minuty]:

Witam ponownie

Pokusiłem się to policzyć:
    Przyjmując pobór prądu w granicach 200mA na kamerę mamy 5 x 0,2A = 1A + 20% = 1,2A

Zasilamy ze 100m zasilaczem 12V/DC i kablem 2x1,5mm2, więc spadek napięcia na końcu wyniesie ok. 3V, więc nie będzie 12V tylko 9V. Zakładając tolerancję napięciową kamery na poziomie +/-10% napięcia znamionowego mamy zakres napięć: 10,8V-13,2V.

Nie twierdzę, że nie będzie działać, ale otrzymane wyniki mówią same za siebie...

Jaki kabel zasilający zatem? Z obliczeń wynika, że bezpieczny będzie jeden kabel 2x4mm2 bo na nim spadek będzie wynosił ok. 1,1V.

A, co by się stało jak byśmy wykorzystali 3 wolne pary skrętki 0,5mm dla każdej kamery?
    3 x ~0,2mm2 = 0,6mm2
    Zakładając dalej 100m kabla, 200mA na kamerę + 20% i 12V/DC na wejściu otrzymamy na wyjściu spadek napięcia wynoszący ok. 1,5V czyli napięcie ok. 10,5V

niby lepiej ale...

załóżmy skrętkę 0,8mm
    3 x ~0,5mm2 = 1,5mm2
    Zakładając dalej 100m kabla, 200mA na kamerę + 20% i 12V/DC na wejściu otrzymamy na wyjściu spadek napięcia wynoszący ok. 0,6V czyli napięcie ok. 11,4V
    I takie rozwiązanie nam zapewni pewność zasilania, tyle tylko, że musimy zapewnić skrętkę 4x2x0,8 do każdej kamery.

Czy nam się to opłaci bardziej niż położyć np. kabel 2x4mm2, a sygnał puścić dwoma kablami 4x2x0,5 czy jednym 6x2x0,8 - policzcie sami.

Może lepiej te 100m pokonać napięciem 230V/AC (myślę, że 2x1,5 czy 3x1,5 powinno wystarczyć), a na końcu dopiero zasilacz 12V/DC lub zastosować specjalne transformatory zasilające działające na skrętce (na wejściu potrzebują max 45V)?

Pozdrawiam

Wojtek
  • #12 10815642
    stirlic_pl
    Poziom 10  
    o i to sie nazywa pelna odpowiedz :)
  • #13 10833349
    mikan4
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Co do tych transformatorów video + zas po skrętce to czy kolega doczytał na jakich odległościach można to stosować, bo wydaje mi się że nie chodzi w tym temacie o odległości rzędu 25-30m :)
    moja propozycja:
    2 pary na zasilaanie + 1 para na wizje + 1 para na kolejną wizję - transformatorki zwykłe pasywne, ewentualnie przy problemach z wizją (zakłócenia) zastosowanie separatorów masy.
    Ewentualnie skrętka na kamery (4 kam - 1 skrętka) + oddzielne zasilacze 1A, np. pulsara PSC12010 (mieszczą się do puszki 60) - ale tylko pod warunkiem tej samej fazy, w przeciwnym wypadku możesz mieć na dwóch takich samych kamerach różne "widoki".
  • #14 10833408
    wotik
    Poziom 20  
    mikan4 napisał:
    Co do tych transformatorów video + zas po skrętce to czy kolega doczytał na jakich odległościach można to stosować, bo wydaje mi się że nie chodzi w tym temacie o odległości rzędu 25-30m :)

Witam

Producent dla pary skrętki 0,5mm i napięcia zasilającego na poziomie 29V/AC podaje odległość nawet 1600m (!) przy zasilaniu samej kamery 250mA - 12V/DC, więc w istocie jest to odległość znacznie przekraczająca 25-30m... ;-)

Pozdrawiam

Wojtek
  • #15 10834738
    mikan4
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    To może wreszcie kolega się określi czy kamerę chce zasilać AC czy DC?? Bo wydaje mi się, że jest to dość zasadnicza różnica. Poza tym jeśli ma na myśli urządzenia dostępne w poznańskim sklepie na D, to niestety większość o tych parametrach kosztuje 400zł netto i więcej, a w dodatku są AC, czyli trzeba jeszcze dołożyć modulik AC/DC- czyli kolejny koszt, co prawda znalazłem tam jedno urządzenie które teoretycznie w karcie ma określony zasięg powyżej 100 m przy stosunkowo niewielkim koszcie (ok 50zł/szt) i na wyjściu ma DC, ale pytanie czy to się sprawdzi i na ile karta katalogowa jest odzwierciedleniem rzeczywistości, a nie imaginacją marketingową.
  • #16 10835206
    crunky
    Poziom 32  
    wotik napisał:
    Czy nam się to opłaci bardziej niż położyć np. kabel 2x4mm2,

A słyszał Kolega o pętli masy?
    wotik napisał:
    sygnał puścić dwoma kablami 4x2x0,5 czy jednym 6x2x0,8 - policzcie sami.

Czy masz na myśli YTKSY?
    wotik napisał:

Może lepiej te 100m pokonać napięciem 230V/AC (myślę, że 2x1,5 czy 3x1,5 powinno wystarczyć), a na końcu dopiero zasilacz 12V/DC

Znowu prosisz się o duchy na obrazie.
  • #17 10836007
    wotik
    Poziom 20  
    Witam

mikan4 napisał:
    To może wreszcie kolega się określi czy kamerę chce zasilać AC czy DC??

Chyba zostałem źle zrozumiany, więc raz jeszcze... Moduł odbiorczy zasilany jest prądem zmiennym o danej wartości napięcia (np. 29V), który to z kolei zasila moduł nadawczy i tam napięcie jest stabilizowane do wartości 12V/DC po czym moduł nadawczy zasila podłączoną kamerę także napięciem 12V/DC.

mikan4 napisał:
    Poza tym jeśli ma na myśli urządzenia...

Komplet urządzeń o których piszę kosztuje nieco ponad 100pln... Skoro producent podaje dane odnośnie zasięgu ich pracy na poziomie 1600m to nie sądzę aby nie sprawdziły się one na dystansie 100 czy 120m...
    Niestety część instalatorów i użytkowników za wszelką cenę chce uniknąć dodatkowych kosztów związanych z zapewnieniem zasilania na odpowiednim poziomie i szuka półśrodków lub rozwiązań które niekoniecznie się sprawdzą (nie mówię, że się nie sprawdzą ;-) ), w efekcie wcześniej czy później się to zemści...

Pozdrawiam

Wojtek
  • #18 10943853
    stirlic_pl
    Poziom 10  
    dzieki za wszystkie podpowiedzi

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące zasilania i przesyłu wizji dla pięciu kamer na dużym obiekcie, z wykorzystaniem kabla UTP. Użytkownik zapytał o możliwość zasilania kamer na odległość 100 m przy użyciu kabla 2x1,5 mm oraz o przesył wizji przez jedną skrętkę. Odpowiedzi sugerowały, że zasilanie 2x1,5 mm jest wystarczające, ale zalecano również pomiar maksymalnego prądu pobieranego przez kamery. W przypadku przesyłu wizji, możliwe jest użycie jednej skrętki do dwóch kamer, jednak konieczne mogą być transformatorki w celu uniknięcia zakłóceń. Użytkownicy podkreślali znaczenie jakości kabla oraz ewentualnych problemów z pętlą masy. Wskazano również na dostępność zestawów do zasilania kamer DC po skrętce, które mogą stabilizować napięcie na końcu kabla.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA