Witam
Ja bym nie kombinował z zasilaniem na 100-120m na skrętce. Najlepiej dokonać pomiaru maksymalnego prądu jaki pobiera dana kamera (dane z kart katalogowych można sobie darować), pomnożyć to x ilość kamer (+ ew. inne odbiorniki prądu mp. oświetlacze czy grzałki) + 20%. Gdy będziemy to mieli zrobione liczymy jaka będzie strata przy przesyle na wybranym przez nas przewodzie na danej odległości i mamy odpowiedź czy taki kabel wystarczy. Kamery z reguły mają tolerancję +/-10% napięcia znamionowego.
Inny sposób: w ofercie jednej firmy (zdaje się z Poznania) widziałem takie zestawy do zasilania kamer DC po skrętce. Były to dwa urządzenia (niby nadawcze i odbiorcze). Na nadawczym można było wyregulować ("podbić") takie napięcie, aby na odbiorczym, na wyjściu mieć 12V, czyli np. mając 80m kabla, na nadawczym ustawiamy 15V i ze startami na końcu tego kabla mamy 12V - czyli tyle ile chcemy - oczywiście to przykład czysto teoretyczny

. Nie pamiętam ale chyba trzeba było tez dokupić do tego zasilacz bo nie było w komplecie. Nie testowałem też nigdy tego...
Pozdrawiam
Wojtek
Dodano po 4 [godziny] 36 [minuty]: Witam ponownie
Pokusiłem się to policzyć:
Przyjmując pobór prądu w granicach 200mA na kamerę mamy 5 x 0,2A = 1A + 20% = 1,2A
Zasilamy ze 100m zasilaczem 12V/DC i kablem 2x1,5mm2, więc spadek napięcia na końcu wyniesie ok. 3V, więc nie będzie 12V tylko 9V. Zakładając tolerancję napięciową kamery na poziomie +/-10% napięcia znamionowego mamy zakres napięć: 10,8V-13,2V.
Nie twierdzę, że nie będzie działać, ale otrzymane wyniki mówią same za siebie...
Jaki kabel zasilający zatem? Z obliczeń wynika, że bezpieczny będzie jeden kabel 2x4mm2 bo na nim spadek będzie wynosił ok. 1,1V.
A, co by się stało jak byśmy wykorzystali 3 wolne pary skrętki 0,5mm dla każdej kamery?
3 x ~0,2mm2 = 0,6mm2
Zakładając dalej 100m kabla, 200mA na kamerę + 20% i 12V/DC na wejściu otrzymamy na wyjściu spadek napięcia wynoszący ok. 1,5V czyli napięcie ok. 10,5V
niby lepiej ale...
załóżmy skrętkę 0,8mm
3 x ~0,5mm2 = 1,5mm2
Zakładając dalej 100m kabla, 200mA na kamerę + 20% i 12V/DC na wejściu otrzymamy na wyjściu spadek napięcia wynoszący ok. 0,6V czyli napięcie ok. 11,4V
I takie rozwiązanie nam zapewni pewność zasilania, tyle tylko, że musimy zapewnić skrętkę 4x2x0,8 do każdej kamery.
Czy nam się to opłaci bardziej niż położyć np. kabel 2x4mm2, a sygnał puścić dwoma kablami 4x2x0,5 czy jednym 6x2x0,8 - policzcie sami.
Może lepiej te 100m pokonać napięciem 230V/AC (myślę, że 2x1,5 czy 3x1,5 powinno wystarczyć), a na końcu dopiero zasilacz 12V/DC lub zastosować specjalne transformatory zasilające działające na skrętce (na wejściu potrzebują max 45V)?
Pozdrawiam
Wojtek