logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sygnal video po skrętce. Jakie transmitery? Odległości?

nomad22 27 Sty 2007 23:11 3923 25
  • #1 3496231
    nomad22
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Witam.
    Nie mam doswiadczenia w instalacjach SNT z wykorzystaniem przewodu utp.
    Jakie transmitery zastosowac, czym roznia sie te drozsze np, novus od tanich
    Jakie odleglosci sa dopuszczalne, co z zasialniem tym samym przewodem?
  • Pomocny post
    #2 3496311
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 3496432
    nomad22
    Poziom 16  
    W przypadku kamer 12V nie ma znaczenia faza?Czyli moga byc zasilane z roznych miejsc.
    Bo chodzi o to iz np 200 metrow to troche duzo jesli chodzi o zasilanko.
  • Pomocny post
    #5 3496436
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3496455
    nomad22
    Poziom 16  
    Czyli w 12v nie trzba wszytskiego zasilic z jeden fazy jak w przypadku kamer230v
  • #7 3496502
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3496547
    nomad22
    Poziom 16  
    TAK wiem ze moge dac kilka mniejszych, ale czy nie powstana zaklocenia jesli beda podpiwte do roznych zrdel zasilania
  • #9 3496581
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3504066
    jozwik
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Ja na pewnym modelu rejestratora miałem zanik koloru przy odległości 100m i sprzęcie do przesyłu polskiej produkcji.
    Warto sprawdzić najpierw maksymalną odległość dla swojego sprzętu.
  • Pomocny post
    #11 3504139
    p.marcin
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Witam

Wykonałem instalacje kamer, gdzie trzy z nich były na odległości 1600,1750 i 1800m na jednej skrętce wypętlając ją przy każdej z nich. Zasilane 220 V z jednej fazy. Jedyny problem jaki miałem to na odległości 100m skrętka leciała z wieloma kablami zasilającymi rzędu kV(fabryka) i musiałem troszeczke od nich uciec ze względu na deformacje obrazu. Zastosowane były przetworniki aktywne.

Pozdrawiam
  • #12 3504174
    nomad22
    Poziom 16  
    dziekuje wszytskim za pomoc.
    W moim przypadku odleglosci do kamerek sa do 100m.
    Prosze poradzcie jakie transmitery wybrac? Czy zasialnie 12V moze pojsc jednym przewodm z sygnalem video. Czy moge zasilic soie te kamerki z roznych zasilaczy rozmieszczonych w odrebnych miejscach obiektu:)
    Chce rozpoczac wykonywanie instalacji sygnalizacji nadzoru tv po skretce komp. Lecz niestety nie mam z nikim kontaktu kto by tak robil, w moim rejonie raczej wszyscy klada koncentryki. Ja uwazam ze to powoli jest zabytek z powodu pojawienia sie kamerek ip, ktore juz coraz mniej kosztuja. A kamerki z matrycami po 2cz5 mg pikseli sa rewelacyjne.
    POzdrawiam
  • #13 3504214
    p.marcin
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Przy takiej odległości wystarczą przetworniki pasywne(niepamiętam symbolu), ale dostępne są w każdej hurtowni zajmującej się sprzedarzą urządzeń CCTV. Kolego zasilania raczej bym nie dawał na skrętce, proponuje oddzielny przewód. Druga sprawa należałoby się policzyć spadki napięcia na takich odległościach w zależności od liczby kamer(jeżeli chcesz prowadzić 12V np. z miejsca, gdzie będzie rejestrator). Zasilecze proponowałbym dać przy kamerach, a do nich doprowadzić 220V.

Pozdrawiam

Jeżeli chodzi o coś nowego mam jeden obiekt na którym testuje 8 kamer poprowadzonych na jednym koncentryku z wykorzystaniem modulatorów sygnału(bardzo prosta instalacja :-))
  • #14 3504519
    GRZEGORZ OST
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    p.marcin napisał:
    Witam

Wykonałem instalacje kamer, gdzie trzy z nich były na odległości 1600,1750 i 1800m na jednej skrętce wypętlając ją przy każdej z nich. Zasilane 220 V z jednej fazy. Jedyny problem jaki miałem to na odległości 100m skrętka leciała z wieloma kablami zasilającymi rzędu kV(fabryka) i musiałem troszeczke od nich uciec ze względu na deformacje obrazu. Zastosowane były przetworniki aktywne.

Pozdrawiam

Witam.
    p.marcin jakich transformatorków używałeś do takich odległości możesz podać coś konkretnie? Mam w niedalekiej przyszłości instalacje o podobnych odległościach i zastanawiam się jak to rozwiązać Moje praktyczne doświadczenia skończyły się na odległościach rzędu ok. 1000m Teraz zima i nie uśmiecha mi się wisieć na latarni i kombinować. Gdybyś podsunął jakieś praktyczne wskazówki to bym był bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam
  • #15 3504547
    nomad22
    Poziom 16  
    Co do zasilania to ja właśnie nie chce go puszczać na tak dlugim odcinku.Dlateo właśnie chce dać do kamerek zasilacze i doprowadzac 230v z kilku miejsc. Stad moje pytanie czy kamerka zasilanym na 230 to nie zaszkodzi.
    Jak wypadaja testy kamerek na jednym konc. MOzesz podac sprzet jaki masz uzyty?
    Pozdrawiam
  • #16 3504701
    GRZEGORZ OST
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    W twoim przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie wstawienie zasilacza płytkowego do obudowy kamery (wychodzę z założenia że mówimy o kamerach zew.)odpadnie ci problem z synchronizacją faz jak by to było w przypadku kamer na 230V i spadkiem napięcia 12V gdybyś puszczał takie napięcie na dalszych odległościach. Co do transformatorów to przy tych odległościach co podajesz to kupuj pasywne np. http://www.dipol.com.pl/market.php?sid=44398f65cf1f10c&page=1&addr=127&mode=
  • #17 3512380
    nomad22
    Poziom 16  
    Mam pytanie do SHARPA. Czy przy zastosowaniu transformatora tr16rack, zamiast na drugiej stronie montować taki sam można zastosować pojedyńcze transformatory montowane od razu przy kamerze?
    Chodzi mi o to. puszczam jedna skrętkę i po drodze robię 4 kamerki.
    Pozdrawiam
    [/GVideo][/youtube][/tex]
  • #18 3512709
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 3513996
    nikspol
    Poziom 24  
    Ocena: 85
    Witam
    Mam pytanie! czy przesył video w skrętce UTP z każdej kamery jest po oddzielnych parach np. kam 1 zielony / zielono-biały , kam 2 niebieski / niebiesko-biały itd bo chyba nie ." cyt " Przesyłanie sygnału video i audio po skrętce ma tę zaletę w stosunku do przewodu ekranowanego, że znoszą się wszelkie zakłócenia, ponieważ sygnał przesyłany jest różnicowo - co znaczy różnicowo ?????????? i co będzie się działo jak przetniemy ten przewód i zrobimy po drodze odejścia UTP do pojedyńczych tr montowanych przy kam.
    Przeciez w przewodzie UTP zostaną długie"martwe" odcinki pojedyńczych żył i i skończy się przesył różnicowy można sobie wyobrazić efekt finalny- zakłócenia. Jest inaczej chętnie przeczytam - na temat !!!
    Pozdrawiam
  • #20 3515161
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 3516086
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    nie próbuj nawet puszczać zasilania 12v na odległość 100m bo nie chodzi tylko o spadki ale zakłócenia , jeżęli dasz zasilacze to faza czyba nie ma znaczenia a odnośnie symetryzatorów to bierz pasywne a jak będzie zle to zmienisz to są proste urządzenia i róznica w jakości poszczególnych firm chyba jest minimalna
  • #22 3516197
    nikspol
    Poziom 24  
    Witam P.Macieju - wszystko jasne z jednym wyjątkiem - porównanie UTP do przewodu symetrycznego 300 ohm jest lekko chybione. I dalej zastanawiam się jak Kol.nomad22 chce to zrobić bez dodatkowych "równoważących dzielników"
    nomad22 napisał:
    Mam pytanie do SHARPA. Czy przy zastosowaniu transformatora tr16rack, zamiast na drugiej stronie montować taki sam można zastosować pojedyńcze transformatory montowane od razu przy kamerze?
    Chodzi mi o to. puszczam jedna skrętkę i po drodze robię 4 kamerki.
    Pozdrawiam
    [/GVideo][/youtube][/tex]
    skoro w torze symetrycznym nie robi się od odgałężień. Pozdrawiam
  • #23 3516279
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 3516482
    nikspol
    Poziom 24  
    Wiesz musimy być precyzyjni ale zdaje sobie sprawe że jest to niemożliwe zważywszy na jej brak u większośći pytających .Ale do tematu - zakładamy kamery np. co 50 m. nawet jak zrobi to w ten sposób że kładzie UTP do pierwszej kamery tam ingeruje w skrętke podłącza do pary tr. i oczywiśćie kam. dalej jedzie UTP wyciąga drugą pare podłącza tr. i kam. itd. Po każdej kolejnej podłączonej kamerze zostaje wolna para w UTP jak one będą oddziaływały na pozostałe pary a co za tym i jakość transmisji / zakłócoenia /to już temat na prace mgr. ale na pewno tak robić nie można o czym szybko się przekonamy patrząc na monitor.
    Trzymaj się.
  • #25 3516921
    nomad22
    Poziom 16  
    Hmm, to dobrze ze sie tego dowiedzialem:)w sama pore.
    A jezeli nie zostawie pustych par?Jezeli podwoje zyly?
  • #26 3518848
    nikspol
    Poziom 24  
    Witam - możesz tak zrobić !
    Zakładając że 4 kamery są w równych odległościach np co 50m. Rezystancje rozłożą się w proporcjach 1 , 1,5 , 2,25 , 3,12 co jest lepsze niż 1,2,3,4 .
    I pamiętaj że pary podwajasz łącząc np.biały-pomarańczowy z biały-niebieski a pomarańczowy z niebieskim - to jest zdublowana para.
    I wiedz jeszcze jedno że w tym temacie nie ma gotowej reguły sukces osiąga się metodami prób i błedów . Zacznij inst . bez dublowania będzie żle rób jak wyżej .Dość dywagacji -powodzenia i do roboty.
    pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przesyłu sygnału wideo po skrętce UTP w instalacjach CCTV, wyboru odpowiednich transmiterów oraz kwestii zasilania kamer 12V na odległościach do 100 m. Zaleca się stosowanie przetworników pasywnych do przesyłu sygnału wideo na krótkich dystansach, zasilanie kamer najlepiej realizować lokalnie przy kamerach za pomocą zasilaczy płytkowych, co eliminuje problemy ze spadkiem napięcia i synchronizacją faz, typowe dla kamer zasilanych 230V. Zasilanie 12V nie powinno być przesyłane tym samym przewodem co sygnał wideo ze względu na zakłócenia i spadki napięcia. Możliwe jest stosowanie kilku zasilaczy rozmieszczonych w różnych miejscach obiektu bez negatywnego wpływu na jakość sygnału. Skrętka powinna być używana jako tor symetryczny, gdzie każda kamera korzysta z osobnej pary przewodów; niezalecane jest wykonywanie odgałęzień na pojedynczych parach, gdyż powoduje to zakłócenia i pogorszenie jakości obrazu. Przy większych odległościach (powyżej 250 m) stosuje się aktywne przetworniki sygnału. Przykładowe urządzenia można znaleźć w ofertach hurtowni CCTV. W dyskusji podkreślono, że instalacje oparte na skrętce wymagają indywidualnego podejścia i testów, a także że kamery IP stają się coraz bardziej popularne i ekonomiczne w porównaniu do tradycyjnych systemów analogowych na koncentryku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA