logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Mondeo 1.6 1994: Wysokie spalanie i błędy EEC-IV, jak rozwiązać?

mariusz@ 21 Lip 2007 19:30 3556 6
REKLAMA
  • #1 4101913
    mariusz@
    Poziom 11  
    Witam i proszę o pomoc Mondeo 1,6 benzyna+gaz 94r pali mi jak smok znaczy ok 15 l benzyny gazu mniej bo ok 12 ale jeszcze traci wolne obroty jak jest zimny.
    Zrobiłem analizę testerem EEC-IV i wyskoczyły mi błędy
    10- Cylinder 1 niskie ciśnienie
    20- Cylinder 2 niskie ciśnienie
    ponadto 121 - czujnik położenia przepustnicy sygnał poza skalą
    mam pytanko czy te błędy sa przyczyną tak wysokiego spalania i gdzie szukać usterek sprawdziłem wszystkie podciśnienia wyglądają na ok nie wiem czy to wina słabej kompresji ale wydaje mi się że niemożliwe jest aby tester to sprawdzał (więc pewnie gdzieś na dolocie jakieś rozszczelnienie czasem strzelił na gazie) panowie czego i gdzie szukać? z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4101976
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4102062
    mariusz@
    Poziom 11  
    nie olej ok wymieniam co 15 tys i niewiele ubywa a kompresję kiedyś sprawdzałem mechanik mówił ze było dobrze pamiętam ze na wszystkich cylindrach było prawie takie samo ciśnienie ale nie wiem dokładnie jakie

Dodano po 1 [godziny] 16 [minuty]:

w silnikach zetec pojawiał się tzw syndrom zaworowy ja wlałem olej 10w40 czy to może być przyczyna
  • REKLAMA
  • #4 4102288
    cardiag
    Poziom 30  
    Ocena: 565
    bledy od kompresji moga sie pojawic od uszkodzonych/zatkanych wtryskiwaczy. Trzebaby moze od tego zaczac..
  • REKLAMA
  • #5 4102309
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4103046
    mariusz@
    Poziom 11  
    elektrit mam pytanko w takim razie co może być przyczyną tak wysokiego spalania i pływających obrotów na zimnym silniku (tester ewidętnie 20 cylinder 2, 10 cylinder1) czy sygnał czujnika położenia przepustnicy ma tak duże znaczenie wystarczy wyczyścić czy będzie do wymiany i co jest z tym syndromem zaworowym słyszałeś coś o tym. A wtryskiwacze raczej nie są zatkane próbowałem odłączyć kolejne była znaczna różnica więc raczej wszystkie działają nie wiem czy napewno poprawnie ale tester nie wskazuje takich błędów
  • #7 4438872
    mariusz@
    Poziom 11  
    --------------------------------------------------------------------------------

jak ktoś ma takie problemy z mondeo to trzeba na początek sprawdzić kompresję ja miałem wypalone dwa zawory na wydechu i ciśnienie na 3 cyl.. 6bar a na 4 cyl.. 4bar dwa pozostałe cylindry około 12 bar. Moja rada jeśli macie gaz w mondeo to zacznijcie od sprawdzenia konpresji a nie szukajcie po elektronice. Wymieniłem zawory sprawdziłem na testerze jeszcze jest padnięta lambda ale to pewnie normalne skoro miał takie przepały ale silniczek pracuje jak zegarek równo jeszcze nie wiem ile pali dzisiaj zajmę się lambdą

Jeszcze mam pytanie lambda jest prawie nowa ale pewnie przy tak wysokim spalaniu ją zatkało czy można ją wyczyścić jest 4 przewodowa jeśli padło podgrzewanie to pewnie wymiana. tester pokazuje błąd 172 czyli sonda Lambda zbyt uboga mieszanka

Podsumowanie tematu

✨ Ford Mondeo 1.6 z 1994 roku zasilany benzyną i gazem ma problem z wysokim zużyciem paliwa (około 15 l benzyny, 12 l gazu) oraz niestabilnymi obrotami na zimnym silniku. Diagnostyka testerem EEC-IV wykazała błędy dotyczące niskiego ciśnienia w cylindrach 1 i 2 oraz sygnału poza skalą z czujnika położenia przepustnicy. Kompresja była wcześniej sprawdzana i oceniona jako prawidłowa, a olej nie jest zużywany nadmiernie. Możliwe przyczyny to uszkodzone lub zatkane wtryskiwacze, jednak testy wskazują, że działają one poprawnie. Wskazano, że test balansu cylindrów w EEC-IV może być niewiarygodny. Wskazano również na tzw. „syndrom zaworowy” w silnikach Zetec, który może wpływać na pracę silnika. Zalecane jest sprawdzenie szczelności dolotu oraz kompresji, zwłaszcza przy użytkowaniu gazu. W jednym przypadku stwierdzono wypalone zawory i niskie ciśnienie na niektórych cylindrach, co powodowało wysokie spalanie. Wymiana zaworów i kontrola sondy lambda (błąd 172 – mieszanka zbyt uboga) są kolejnymi krokami. Sonda lambda czteroprzewodowa może wymagać wymiany, jeśli podgrzewanie jest uszkodzone. Czujnik położenia przepustnicy może wymagać czyszczenia lub wymiany, gdyż jego sygnał ma istotny wpływ na pracę silnika i spalanie.
REKLAMA