logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk twardy - silniczek. Jaka bateria będzie odpowiednia?

hennoh 23 Lip 2007 12:04 1474 7
REKLAMA
  • #1 4106464
    hennoh
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Wyjąłem z uszkodzonego dysku twardego segate silniczek napędu który chcę po przeróbce wykorzystać jako wiatraczek przenośny. NIe wiem jaką baterią będę mógł go napędzać - czy 9V będzie optymalna ?
  • REKLAMA
  • #2 4106474
    hki
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    To silnik trojfazowy najprawdopodobniej wiec go tak latwo nie uruchomisz. Potrzebny jest specjalny sterownik.
  • REKLAMA
  • #3 4106665
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    Najprosciej jest zostawic elektronikę dysku. Nawet bez głowic silnik powinien wystartować. Mam z IBMa miniszlifierkę, ostrzę nią wiertła do PCB. Głowice usunięte, oczywiście.
  • REKLAMA
  • #4 4106791
    hennoh
    Poziom 10  
    wymontowałem silniczek zupełnie. Jest goły a na nim trzy styki-blaszki do sterowania jak się domyślam...
  • #5 4107027
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    Potrzebujesz sterownik. Funkcja szukaj...
  • REKLAMA
  • #6 4107129
    hennoh
    Poziom 10  
    potrzebuje tylko informacji czy mogę baterią uruchomić silniczek i jaką :)
  • #7 4107145
    hki
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    bez sterownika nie
  • #8 4107198
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Problem NIE DOTYCZY problemów z oprogramowaniem, więc temat powinien być przeniesiony do innego działu, komputery hardware lub układy elektroniczne DIY pomysły, problemy.

Podsumowanie tematu

✨ Silnik z dysku twardego Seagate to najprawdopodobniej silnik trójfazowy, który nie może być bezpośrednio zasilany baterią, np. 9V, bez odpowiedniego sterownika. Uruchomienie takiego silnika wymaga specjalnego układu sterującego, który generuje odpowiednie fazy i napięcia. Alternatywnie można wykorzystać oryginalną elektronikę dysku, która steruje silnikiem, nawet po usunięciu głowic. Sam silnik posiada trzy styki do sterowania, co potwierdza konieczność zastosowania sterownika. Bez takiego układu nie jest możliwe samodzielne zasilanie silnika baterią. Dyskusja sugeruje przeniesienie tematu do działu hardware lub DIY elektronika, gdyż problem dotyczy aspektów sprzętowych i sterowania silnikiem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA