Witam. Posiadam silnik z dysku który obraca talerzem. Posiada 3 wyprowadzenia. Wie ktoś do którego pinu dać masę i plus? Szukałem już ale znajdowałem tylko silnik krokowy . Silnik z dysku ATA zasilanego z Molexa czyli 12V i 5V. Dzięki za pomoc
Tutaj masz opis jak to zrobić poprawnie: https://www.electroschematics.com/hdd-bldc-motor/ Bez dodatkowego modułu sterującego tego nie zrobisz. Możesz też użyć sterownika modelarskiego do silników 3 fazowych.
Mam silnik z 3 wyprowadzeniami od CD-ROM z rozebranej wieży - zastosowałem sposób opisany pod tym linkiem:
https://fundamentjezus.blogspot.com/search?q=krokowy Gość zastosował prąd zmienny z transformatora. Można sprawdzić, czy silnik działa i uzyskać stałe obroty, bez regulacji prędkości. Oczywiście robisz to na własne ryzyko.
Na końcowych zdjęciach i na filmie jest opisane uruchomienie silnika z 3 wyprowadzeniami - u mnie zadziałało, bez zastosowania kondensatora.
Nie udało mi się jedynie uruchomić napędu od stacji dyskietek, silnik tylko drga i żaden sposób nie działa.
@barondary To nie jest silnik krokowy, a Twoja strona wprowadza w błąd i zawiera szkodliwe informacje.
Porad udzielam wyłącznie na forum, nie pomagam na PW
Zanim zadasz pytanie, wiedz, że zostało już omówione tutaj, a 99% nie jest unikalne. Użyj wyszukiwania.
✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat podłączenia silnika z dysku ATA, który ma trzy wyprowadzenia, do zasilania 12V i 5V. Odpowiedzi wskazują, że silnik wymaga specjalizowanego sterownika elektronicznego, a bez niego nie można go uruchomić. Podano linki do artykułów, które opisują, jak poprawnie podłączyć silnik, w tym zastosowanie sterownika modelarskiego do silników trójfazowych. Inny użytkownik podzielił się doświadczeniem z silnikiem z CD-ROM, który uruchomił przy użyciu prądu zmiennego z transformatora, jednak ostrzegł, że nie udało mu się uruchomić napędu od stacji dyskietek. Wskazano również, że niektóre źródła mogą wprowadzać w błąd, sugerując, że silnik jest krokowy. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.